Društvo

U studentskim domovima u Srbiji mesta ima za 17.270 akademaca: Prijave za brucoše počinju od 1. septembra

Komentari

Autor: Tanjug

23/08/2023

-

13:52

U studentskim domovima u Srbiji mesta ima za 17.270 akademaca: Prijave za brucoše počinju od 1. septembra
U studentskim domovima u Srbiji mesta ima za 17.270 akademaca: Prijave za brucoše počinju od 1. septembra - Copyright Tanjug/Nikola Anđić, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Studentima koji će pohađati studije na nekom od fakulteta u Srbiji o trošku budžeta na raspolaganju je 17.270 mesta u domovima, a prijave za brucoše traju od 1. do 15. septembra. Za studente ostalih godina rok za prijavu je od 15. septembra do 31. oktobra, dok će za studente drugog i trećeg stepena studija rok za prijavu trajati od 1. oktobra do 6. novembra, navodi se u Konkursu za smeštaj studenata u domovima.

Posle isteka roka za prijavljivanje utvrdiće se rang lista kandidata za prijem u ustanove, a studenti se rangiraju na osnovu uspeha ostvarenog u prethodnom školovanju i na osnovu socijalno-ekonomskog statusa porodice. Rang lista za smeštaj u ustanovu za studente prve godine studija radi se odvojeno od rang liste za studente ostalih godina studija. 

Za budžetske korisnike, sva tri obroka u studentskim restoranima koštaju 266 dinara dnevno – ručak 120, doručak 56, a večera 90 dinara, dok se cene smeštaja, u zavisnosti od kategorije, kreću od 1.500 do 2.790 dinara mesečno, rekli su za Tanjug iz Studentskog centra Beograd.

Prošle godine za smeštaj u beogradskim studentskim domovima prijavilo se 2. 757 studenata prve godine studija, a na samoj raspodeli mesto je dobilo 1.211 kandidata.

U Studentskom centru su objasnili da su svi brucoši u Beogradu koji su u tom trenutku ostali "ispod crte”, tokom godine sukcesivno pozivani, kad god bi se oslobodilo neko mesto u domu, po bilo kom osnovu (diplomiranje, odlazak u inostranstvo na stručno usavršavanje,...). 

Na prošlogodišnjoj raspodeli na osnovu pripadnosti osetljivim društvenim grupama mesto u beogradskim domovima je dobilo još 153 brucoša.  Ukupan kapacitet svih studentskih domova u Srbiji je 17.270 mesta, od toga je u Beogradu 9.258 mesta, u Nišu 943 mesta, u Kragujevcu 769 mesta i u Novom Sadu 2.653 mesta, navodi se u tekstu Konkursa.  

Tanjug/Andrija Vukelić

 

Kandidati za prijem u ustanove SC Beograd (osim studenata prve godine osnovnih studija) i SC Kosovska Mitrovica podnose prijavu sa potrebnom konkursnom dokumentacijom studentskoj službi visokoškolske ustanove na kojoj studiraju. 

Studenti prve godine u Beogradu prijave sa potrebnom konkursnom dokumentacijom podnose službi smeštaja u Studentskom domu “Karaburma”.

Kandidati za prijem u ustanove SC Novi Sad, SC Niš, SC Kragujevac, SC Bor, SC Užice, SC Subotica i SC Čačak podnose prijavu sa potrebnom konkursnom dokumentacijom službi smeštaja ustanove za koju konkurišu. Student prilikom useljenja u dom treba da dostavi lekarsko uverenje o opštem zdravstvenom stanju ne starije od 30 dana. 

Ustanove u okviru svojih smeštajnih kapaciteta namenski opredeljuju do 10 odsto od raspisanog broja za smeštaj studenata iz osetljivih društvenih grupa.

Kandidati iz osetljivih društvenih grupa, koji prema redosledu na konačnoj rang listi nisu dobili smeštaj u prvoj raspodeli, imaju pravo da podnesu zahtev ustanovi, odnosno odgovarajućoj službi da se posebno rangiraju u okviru namenski opredeljenih kapaciteta ustanove a zahtev podnose u roku od osam dana od dana isticanja konačne rang liste.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija