Društvo

Anticiklon zaslužan za suvo i sunčano vreme: Na pomolu novi toplotni talas - temperature će ići i do 38 stepeni u hladu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/07/2021

-

08:28

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Mnogi već sada planiraju gde će provesti naredna dva dana, pa ukoliko vam planovi zavise od vremenske prognoze, vikend pred nama biće pravi letnji - sunčan, topao i bez kiše i pljuskova, poručuje urednica vremenske progonoze Euronews Srbija i meteorolog Milena Lazarević.

Ona je dodala da na sinoptičkim kartama od juče nema ništa novo kao i da na vreme utiče anticiklon koji je zaslužan za suvo i sunčano vreme.

"Anticiklon je pozicioniran tako da njegov položaj, omogućava priliv veoma tople vazdušne mase sa juga. Zato je na pomolu novi toplotni talas u kome će temperature ići i do 38 stepeni u hladu", navela je Lazarević.

Dodaje da će danas biti pravi letnji dan - sunčan, vedar i suv, te da  su po koji prolazni pljusak i grmljavina mogući samo na planinama poput Kopaonika i Zlatibora, i to pre svega zbog orografije terena. Kada je reč o temperaturi, danas malo toplije nego juče. Maksimalna dnevna kretaće se od 27 do 32 stepena Celzijusa.

Mirnije i bez vetra

Za razliku od juče danas će biti mirnije. Duvaće slab do umeren severac koji će nas koliko-toliko danas rashladiti, navela je Lazarević, te dodala da će vikend pred nama biti idealan za boravak u prirodi.

"U nedelju počinje i novi toplotni talas koji će trajati i u prvim danima avgusta. Tokom tog talasa, četvrtog po redu, očekujemo temperaturu i do 38-39 stepeni u hladu. Na otvorenom će biti mnogo, mnogo toplije. Što znači da od nedelje ponovo vreba opasnost od toplotnog udara i od sunčanice. Ali ako je za utehu noći će bar biti sveže i prijatne za odmor i spavanje", zaključila je Lazarević.

Komentari (0)

Srbija