Društvo

Promocija najmlađih oficira Vojske Srbije: Oficirske činove dobilo 175 kadeta, najboljim studentima sablje sa posvetom

Komentari

Autor: RTS, Tanjug

09/09/2023

-

13:28

Promocija najmlađih oficira Vojske Srbije: Oficirske činove dobilo 175 kadeta, najboljim studentima sablje sa posvetom
Promocija najmlađih oficira Vojske Srbije - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Svečana promocija najmlađih oficira Vojske Srbije održana je ispred Narodne skupštine. Prve oficirske činove dobilo je 175 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA. Svečanoj promociji najmlađih oficira prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić kao i predstavnici diplomatskog kora.

Najboljima studentima u klasi Đorđu Pešiću, Viktoru Teodosiću, Milici Marinković i Dijani Đokić predsednik Alekdsandar Vučić uručio je sablje sa posvetom. Prethodnih godina uručivani su i pištolji ali to ove godine nije slučaj, javlja RTS.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

Potporučnik Pešić obratio se okupljenima na platou ispred Doma Narodne Skupštine u ime najboljih kadeta Vojne Akademije i VMA poručivši da "nema toga što se za otadžbinu ne može dati."

On je rekao da su na Vojnoj akademiji naučili da nose teret najodgovornije i najlepše profesije, kao i da su spremni da preuzmu odgovornost za život svakog čoveka.

"U ime cele klase kažem da nam je bilo zadovoljstvo koračati tim putem. Pitanje časti za srpskog oficira srž je svih pitanja. Svako ko danas stoji u ovom stroju zaslužuje vaše poštovanje, jer je učen da zanemari svoje lične interese zarad opšteg dobra i jer su odlučni da ostaju uz svoj narod i budu svoji na svom", poručio je Pešić.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

Vojnu akademiju završilo je 148 kadeta i kadetkinja 143. i 144. klase Vojne akademije, među kojima je 10 kadeta iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i dva kadeta iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Medicinski fakultet VMA završava 27 mladića i devojaka iz 9. klase Medicinskog fakulteta VMA.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

Rektor Univerziteta brigadni general Boban Đorović rekao je da se Univerzite odbrane starao da kadetima pruži relevantna naučna znanja, vojna obrazovanja primerana oficirskom pozivu i zavidnu obučenost.

"Cilj nam je da svaki kadet i kadetkinja razvije svoje umne i fizičke sposobnosti do nivoa koji to zshteva prvi oficirski čin i preko toga - do maksimalnih mogućnosti svakog kadeta ponaosob. Sve to na osnovu akademskog i vojničkog", rekao je Đorović.

Istakao je da Vojna akademija održava visok nivo naučno-istraživačeke delatnosti i posebno su ponosni što su kadeti učestovali na naučnnom skupu o vojnim naukama.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

"Uveren sam da će oni će brzo činiti jezgro stvaralačke vojne misli i vojne prakse", rekao je Đorović.

Naveo je da im je namera da Vojna akademije dodatno unaprede nastave vodeći neprekidno računa o potrebama Vojske Srbije. "Vojno školstvo je dragoceni resurs jer formira budućnost vojne profesije", poručio je Đorović.

Program svečanosti uveličali su naleti vazduhoplova Vojske Srbije, kao i nastupi Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" i Reprezentativnog orkestra Garde.

Tokom održavanja manifestacije, bio je zaustavljen saobraćaj ispred Doma Narodne skupštine i u okolnim ulicama.


 

Komentari (0)

Srbija