Društvo

Direktor beogradskog Prajda: Parada ponosa je sloboda okupljanja, očekujem da sve bude u redu

Komentari

Autor: Tanjug

09/09/2023

-

12:49

Direktor beogradskog Prajda: Parada ponosa je sloboda okupljanja, očekujem da sve bude u redu
Direktor beogradskog Prajda: Parada ponosa je sloboda okupljanja, očekujem da sve bude u redu - Copyright Tanjug/Andrija Vukelić

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Beograd Prajda Goran Miletić izjavio je danas da je ovogodišnji Prajd najavljen još prošle godine i da je bilo dovoljno vremena da se sve pripremi, zbog čega očekuje da će sve biti u redu.

"Očekujem da danas bude sve u redu, policija sve prati. Ona ima kapacitete i znanja i saradnja sa policijom je dobra. Mi nikada nismo suštinski imali problem. Mnogo ranije smo krenuli pripreme, to ćemo uraditi i za 2024. godinu", rekao je on za Tanjug.

Govoreći o situaciji u kojoj se nalazi LGBT+ zajednica i ostvarenju njenih zahteva, Miletić je rekao da "nismo ni blizu", što je ovogodišnji slogan Prajda, ali je dodao da se stvari popravljaju i ukazao je da se svake godine smanjuje broj policajaca koji obezbeđuje šetnju.

On je dodao da je potreban Zakon o istopolnim zajednicama kako bi pripadnici ove populacije mogli da ispune određena prava. Podsetio je da se Prajd u svetu organizuje još od šezdesetih godina prošlog veka.

"Parada ponosa je sloboda okupljanja", istakao je Miletić.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

On je napomenuo da je 2009. godine donet Zakon o zabrani diskriminacije i da je tada prvi put urađeno nešto pozitivno. 

Osnivač pokreta Narodna mreža Vladan Glišić rekao je za Tanjug da Prajd nije uvek bio samo Prajd, već su bile i druge teme "upletene". On je dodao da ove godine očekuje da će biti manje otpora prema Prajdu, kao i napetosti.

"Očekujem da će biti sa manje tenzija, jer je lokalno. Srbija je uradila mnogo više od prihvatanja osoba sa određenim seksualnim opredeljenjima. Zakon o istopolnim zajednicama ne rešava problem ljudi koji su u istopolnim vezama, već ulazi u oblast porodičnog prava i izaziva burne reakcije, jer smo mi kao društvo opredeljeni da želimo da rešimo problem nateliteta", rekao je Glišić.  

Tanjug/Andrija Vukelić

 

On je dodao da Zakon o istopolnim zajednicima ne treba da ulazi u oblast Porodičnog prava i da se ne izjednačava, jer "dira u simboliku jednog naroda", već to treba da bude poseban zakon u okviru kojeg se mogu ispuniti određena prava. 

Ovogodišnja Prajd šetnja održaće se danas pod sloganom "Nismo ni blizu“.  Okupljanje učesnika počinje od 16 sati u parku Manjež, navodi se na sajtu Prajd.rs.

Prajd šetnja počeće u 17 sati i kretaće se sledećom rutom: Nemanjina (ulaz u Park Manjež kod raskrsnice Nemanjine i Resavske)- Kneza Miloša- Kralja Milana - Trg Nikole Pašića-  Narodna skupština-  Kneza Miloša -Nemanjina - Park Manjež.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija