Društvo

Godinu dana HPV imunizacije u Srbiji: Vakcinu primilo više od 27.000 devojčica i dečaka

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/09/2023

-

14:24

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je pre nešto više od godinu dana, obezbedila vakcinu protiv Humanog apiloma virusa (HPV), jednog od glavnih uzročnika karcinoma grlića materice. Vakcina nije obavezna, primaju je deca školskog uzrasta, od 9 do 19 godina, o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Vakcinu je do sada primilo više od 27.000 devojčica i dečaka, ali veliki broj roditelja i dalje nije upoznat kako deca mogu da se zaštite od HPV-a. 

Da bi država obezbedila da se zaustavi širenje HPV-a potreban je veći obuhvat vakcinisane dece. U zemljama gde je obuhvat 90 odsto vakcinisane dece HPV je gotovo iskorenjen. Protiv ovog oboljenja postoji dvojaki način prevencije, imunizacija i redovni ginekološki pregledi.

I pored dostupne vakcine Srbija je neslavan rekorder u Evropi po broju obolelih od raka grlića materice od kojeg godišnje gotovo 1.500 žena oboli, a više od 700 izgubi bitku sa ovom bolešću.

Pedijatar dr Aleksandra Sekulić Frković iz DZ Voždovac kaže da su zadovoljni odzivom na vakcinaciju protiv HPV-a. Roditelji imaju brojne nedoumice - šta je HPV, šta vakcina donosi dobro, a šta loše. 

"Često pitaju i 'šta vi doktorka mislite o tome'. Ne upuštam se previše u razgovor, već samo kažem ' ja sam svoju decu vakcinisala'. Mislim da je to dovoljno odgovor roditeljima", navela je ona za Euronews Srbija.

Značajno da se vakcinišu i dečaci

Dodaje da je u DZ Voždovac oko 2.000 dece vakcinisano za godinu dana i da prednjače prve doze. Takođe, devojčice dominiraju, ali je sve više i dečaka.

"Značajno je da se i dečaci vakcinišu jer su oni glavni prenosioci virusa. Obično su asimptomatski prenosioci, nemaju nikakve simptome", rekla je ona.

profimedia

 

Pojašnjava da deca koja se vakcinišu do 15 godine primaju dve doze vakcine, a stariji od 15 godina primaju tri doze. 

U vakcinaciji protiv HPV-a prednjače nordijske zemlje koje imaju više od 90 odsto vakcinisane dece. najbolji uspeh u prevenciji vakcinacijom postigla je Australija.

"Oni su drastično smanjili oboljevanje i smrtnost od karcinoma", navela je Sekulić.

Poslednjih nekoliko godina poljuljano je poverenje u vakcinaciju, jer se na društvenim mrežama mogu videti razne neproverene ili nepotpune informacije.

"Ova vakcina je potpuno bezbedna. Roditelji treba da razmisle i da vakcinišu decu, posebno u porodicama gde ima malignih bolesti", navela je doktorka.

U državama koje su ovu vakcinu uvele pre 15 i više godina i gde obuhvat vakcinisane dece iznosi 80-90 odsto, učestalost oboljevanja i smrti od raka grlića materice i drugih oboljenja izavanih HPV višestruko je smanjena.

"Država je o trošku RFZO omogućila vakcinaciju devojčica i dečaka protiv HPV-a. Dosadašnji odziv na imunizaciju protiv ove infekcije je, međutim, vrlo slab. Mnogi roditelji ne znaju da imaju mogućnost besplatne HPV imunizacije za svoju decu. Kao osoba koja vodi udruženje pacijentkinja i koja je preživela rak, apelujem na roditelje da vakcinišu i zaštite svoju decu", istakla je Gorica Đokić iz Udruženja za borbu protiv raka grlića materice i jajnika “Progovori”, a navodi se u saopštenju.

Oboleva sve više mladih žena

Ginekolozi uočavaju i da je u našoj zemlji veliki broj mladih zaraženo HPV, što je posledica nezaštićenog seksualnog odnosa. Međutim, zabrinjava podatak da je sada najviše obolelih u starosnoj dobi od 32. do 35. godine života, u odnosu na period od pre nekoliko decenija kada je ovaj tip karcinoma bila "bolest starijih žena”.

Svetska zdravstvena organizacija je usvojila globalnu strategiju i akcioni plan za eliminaciju raka grlića materice sa jasnim ciljem "90-70-90" do 2030. godine. To znači da se 90 odsto dece do 15 godina vakciniše protiv HPV, 70 odsto žena obuhvaćenih skriningom na rano otkrivanje raka grlića materice i 90 odsto žena koje su na vreme ušle u protokole lečenja.

Ovo je cilj i naše zemlje, a koji je i deo potpisane deklaracije. 

U Srbiji je za godinu dana vakcinisano 27.000 dece. Prvom dozom vakcine protiv HPV-a, do sada, vakcinisano je 14.171 dete uzrasta od 9-14 godina, a drugom dozom njih 7.649. Kada je reč o deci uzrasta od 14-19 godina, ova vakcina se daje u tri doze. U toj životnoj dobi, prvu dozu je primilo 12.023 dece, drugu 10.920, dok je trećom dozom vakcinisano 6.670 dečaka i devojčica.

Međutim, da bi  se efekti vakcinacije odrazili na smanjenje stope oboljevanja od bolesti izazvnih HPV-om potrebno je da obuhvat imunizacije ciljne populacije bude mnogo veći.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija