Evropa

U Salcburgu pomešali vakcine prilikom vakcinacije đaka, umesto zaštite od tetanusa, dobili HPV vakcine

Komentari

Autor: Tanjug

09/11/2022

-

12:07

U Salcburgu pomešali vakcine prilikom vakcinacije đaka, umesto zaštite od tetanusa, dobili HPV vakcine
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tokom vakcinacije đaka u osnovnoj školu u salcburškom Tenengauu došlo je do mešanja vakcina, pa su 33 mališana dobila pogrešne vakcine. Umesto četorostruke vakcine za zaštitu od dečije paralize, difterije, tetanusa i velikog kašlja, đacima je data vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV).

Tu vakcinu primilo je 33 dece drugog razreda osnovne škole.

"Roditelji su odmah obavešteni o grešci i dat je sveobuhvatan lekarski savet kako dalje ", saopštile su pokrajinske vladi.

Vakcina protiv HVP-a (Gardasil9) se preporučuje tek za decu stariju od devet godina, tako da je ona u ovom slučaju primenjena dve godine ranije, što nije dozvoljeno. Pokrajinski sekretar za zdravstvo Petra Gruber Juhas kazala je da prema mišljenju lekara nema dokaza da postoji povećan zdravstveni rizik za mališane.

Međutim, za zaštitni efekat potrebna je druga vakcinacija protiv HPV. Gruber Juhas je izrazila žaljenje istakavši da se radi o izolovanom slučaju, dodajući da obično zbog standardizovanog procesa mešanje vakcina gotovo nije moguće.

Međutim, u ovoj školi do greške je došlo jer je škola planirala u isto vreme da vakciniše i stariju školsku decu protiv HPV.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa