Društvo

U zonama škola 4.500 saobraćajnih prekršaja: Više od 1.900 zbog prekoračenja brzine, 60 vozača pod dejstvom alkohola

Komentari

Autor: Tanjug

13/09/2023

-

10:50

U zonama škola 4.500 saobraćajnih prekršaja: Više od 1.900 zbog prekoračenja brzine, 60 vozača pod dejstvom alkohola
Tanjug/Nenad Mihailović - Copyright Tanjug/Nenad Mihailović

veličina teksta

Aa Aa

U zonama škola u proteklom periodu otkriveno je 4.500 saobraćajnih prekršaja i do kraja septembra saobraćajna policija nastaviće sa pojačanim prisustvom oko škola, izjavio je danas za Tanjug Zlatko Belencan, pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije.

Prema njegovim rečima, prisustvo policijskih službenika saobraćajne policije u zonama škole dalo je rezultate a od sledeće nedelje počinje preventivna aktivnost "Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo" koju će policijski službenici sprovoditi sa Ministarstvom prosvete i agencijom za bezbednost saobraćaja. 

Trenutno stanje bezbednosti saobraćaja na teritoriji Republike Srbije je znatno povoljnije, rekao je Belencan.

"Prisustvo policijskih službenika saobraćajne policije u zonama škole dalo je rezultate. Pre svega treba reći da je 4.500 saobraćajnih prekršaja otkriveno u zonama škola. Preko 1.900 prekršaja je otkriveno zbog prekoračenja brzine u zonama škola. Nažalost i pored svih naših apela 61 vozač je otkriven da u zoni škole od 7 do 20 časova upravlja vozilo pod dejstvom alkohola, a ne treba zanemariti i činjenicu da je 6 vozača zatečeno da upravlja pod dejstvom psihoaktivnih supstanci", rekao je on.

"U akciji "Škola" angažovano je 2.500 policijskih službenika.

Pored osnovnih škola, ministarstvo je, kako je rekao, zauzeo stav da se pokrivaju i srednje škole zbog toga što je stepen ugroženosti uočen da u pojedinim školama ima određenih problema. "U narednom periodu prisutni smo sigurno do kraja septembra", rekao je Belencan. 

"Od ponedeljka krećemo sa preventivnom akcijom pod nazivom "Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo" koja se sprovodi zajedno sa Ministarstvom prosvete i Agencijom za bezbednost saobraćaja. Policijski službenici će držati nastavu prvom i drugom razredu u prvom polugodištu, a u drugom polugodištu trećem i četvrtom razredu nastava iz oblasti bezbednosti saobraćaja", rekao je Belencan.

Trenutno stanje bezbednosti saobraćaja na teritoriji Republike Srbije je, prema njegovim rečima, znatno povoljnije. 

"Smanjen je broj saobraćajnih nezgoda, zatim 66 lica je manje poginulo u odnosu na period 2019.  godine i 2023. godine. Ne smemo zanemariti činjenicu da je 2.200 lica manje povređeno u saobraćajnim nezgodama upravo posmatrano u tom periodu", rekao je Belencan. 


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija