Društvo

Momirović: Nemačka je broj jedan privredni partner Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

13/09/2023

-

19:49

Momirović: Nemačka je broj jedan privredni partner Srbije
Nemačko-srpska privredna komora - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović istakao je da je Nemačka broj jedan privredni partner Srbije, da su nemačka preduzeća jedan od najvećih stranih investitora u zemlji, a da je u prvih šest meseci 2023. trgovinska razmena sa Nemačkom dostigla 5,5 milijardi evra.

Momirović je na regionalnom privrednom forumu " The Western Balkans in 2030 and beyond" o ekonomskim i političkim perspektivama, izazovima i aktuelnostima održivog razvoja u zemljama Zapadnog Balkana do 2030. godine i kasnije, istakao da je regionalna saradnja apsolutni prioritet Vlade Srbije. 

"U prvih šest meseci Srbija je u razmeni sa regionom ostvarila trgovinski suficit od 1,7 milijardi evra", naglasio je Momirović.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Ministar je rekao da celokupno rukovodstvo, posebno predsednik Aleksandar Vučić i članovi Vlade, veruju da kroz promovisanje poslovnih šansi i širenje odnosa možemo da izgradimo poslovni ambijent koji će političke nesuglasice usmeravati u pronalaženju boljih rešenja.

Momirović je podsetio na ograničavanje ekonomskih sloboda kojima danas svedočimo na KiM.

"Upravo zato nam je važna podrška Nemačke i EU u rešavanju krize koja je nastala zabranom dopremanja robe na KiM. Ovi jednostrani potezi mogu imati dalekosežne posledice. Potrebno je uložiti napore da region učinimo bezbednijim i ekonomski lepšim mestom za život", rekao je on. 

Kako je istakao, CEFTA i sve druge regionalne inicijative imaju za cilj da nas što bolje pripreme za članstvo u EU.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Do našeg punopravnog članstva imamo priliku da iskoristimo sve naše potencijale sa zemljama u regionu kako bi izgradili naše ekonomije koje su decenijama usmerene jedna na drugu. Politiku na Zapadnom Balkanu baziramo na principima na kojima je nastala EU i koji se tiču slobode prometa, kapitala usluga i ljudi. Budućnost Srbije i regiona je u EU", zaključio je ministar.

Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad je istakla da bi Nemačka volela da Srbija i Zapadni Balkan uđu u EU što je pre moguće, a da bi to postalo realnost, naglasila je da je potrebno učiniti nekoliko stvari.

"Potrebno je da se nacionalna politika uskladi sa zakonodavstvom EU, kao i volja da se sprovedu neophodne reforme. Potrebni su novi ljudi koji će podeliti iskustva kako se zajednički radi i kako se kroz zajednički rad postižu rezultati. Cilj usklađivanja politike je postizanje rezultata za građane, a ne samo označavanje polja", rekla je ambasadorka.

Ona je istakla da se proces pridruživanja EU često vidi kao kontrolna lista na kojoj je potrebno popuniti polja. 

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"On je mnogo više od toga. Kada ste deo evropske porodice vi postajete deo poslovne zajednice što znači da prihvatate poslovne standarde. Mnoge kompanije koja sam posetila u Srbiji rade mnogo više nego što rade kompanije u Nemačkoj po pitanju ponude socialno pravednih radnih uslova i standarda zaštite životne sredine", rekla je Konrad.

Predsednik Nemačko-srpske privredne komore Milan Grujić je podsetio da je prvi regionalni privredni forum organizovan pre pet godina.

"Tada smo pokrenuli mnoge važne teme za integraciju regiona Zapadnog Balkana koje su i danas aktuelne, i kojima nastavljamo aktivno da se bavimo. Ovogodišnji forum ima za cilj da intenzivira dijaloge između predstavnika političkog, privrednog i civilnog svektora i podizanje svesti da samo snažnom ekonomskom integracijom regiona mogu da se kreiraju i predstave atraktivne prilike i otvore nove mogućnosti za privredu", rekao je Grujić.

On je istakao da je Nemačka za poslednji deset godina investirala u Srbiji skoro četriri milijarde evra i otvorila više od 80.000 radnih mesta.

Direktor Odbora nemačke privrede za istočnu Evropu Mihael Harms je istakao da je glavni cilj osnaživanje regionalne saradnje.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

U saradnji sa Odborom nemačke privrede za istočnu Evropu, Nemačko-srpska privredna komora organizuje ovaj privredni forum povodom obeležavanja jubileja - 20. godina postojanja programa stipendija nemačke privrede “Zoran Đinđić”.

Forum je posvećen različitim perspektivama iz ekonomskog, političkog i civilnog sektora, sa posebnim fokusom na teme: regionalni ekonomski razvoj, zadržavanje talenata nasuprot “odlivu mozgova”, kompleksnost Zelenog sporazuma i promene koje on nameće u borbi protiv klimatskih promena i zaštite životne sredine. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija