Politika

Na severu KiM privedeno još dvoje Srba, Kancelarija za KiM: Novo zastrašivanje i unošenje nemira

Komentari

Autor: Tanjug

20/09/2023

-

12:15

Na severu KiM privedeno još dvoje Srba, Kancelarija za KiM: Novo zastrašivanje i unošenje nemira
Na severu KiM privedeno još dvoje Srba, Kancelarija za KiM: Novo zastrašivanje i unošenje nemira - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Na severu Kosova danas je privedeno još dvoje Srba.

U Kosovskoj Mitrovici priveden je Ilija Elezović, potvrdio je za Tanjug Elezovićev sin Nikola koji je rekao da se to dogodilo u prepodevnim satima u blizini Tehničke škole.

"Nisu nam rekli ni zašto je priveden niti gde se nalazi", rekao je za Nikola Elezović.

Da je jedno lice privedeno u severnom delu Kosovske Mitrovice potvrđeno je Tanjugu iz kosovske policije.

Zamenik direktora policije za region Severna Mitrovica Veton Eljšani kaže i da je u Zvečanu priveden još jedan bivši kosovski policajac D.M.

On je takođe Tanjugu potvrdio da se oni nalaze u pritvorskoj jedini u Prištini.

"Naša jedinica je asistirala današnjem privođenju, ali nemamo informacije za šta se terete. Oni su nakon privođenja prevezeni u Prištinu", rekao je Eljšani.

I.E. je priveden u blizini Tehničke škole u severnom delu K.Mitrovice potvrdio je za Tanjug Elezovićev sin Nikola.

"Nisu nam rekli ni zašto je priveden niti gde se nalazi", rekao je za Nikola Elezović.

Kancelarija za KiM: Novo zastrašivanje i unošenje nemira među Srbe

Kancelarija za Kosovo i Metohiju izdala je saopštenje u kojem se navodi da su poslednja hapšenja "novo zastrašivanje i unošenje nemira među Srbe koji ne žele da napuste svoja vekovna ognjišta".

"Oni su odvedeni u nepoznatom pravcu, južno od Ibra, a Kancelarija za Kosovo i Metohiju odmah je obezbedila advokate uhapšenim Srbima koji pokušavaju da utvrde gde se oni nalaze, jer ni porodice nemaju podrobnije informacije o svojim najmilijima", navodi se.

Prvo je u Kosovskoj Mitrovici uhapšen Ilija Elezović, domaćin i otac koji je u teškom zdravstvenom stanju, a potom u Zvečanu Dragan Milović, bivši policajac koji su obojica zbog sukoba raseljeni i svoj mir su pronašli na severu KiM, da bi danas bili naprasno uhapšeni, dodaje se u saopštenju.

"Sve ovo govori u prilog tome da trenutak njihovog privođenja i novog zastrašivanja i progona Srba nije slučajno izabran baš na dan kada se održava Generalna skupština Ujedinjenih nacija na kojoj će predsednik Aleksandar Vučić braniti interese Srbije i čitavoj međunarodnoj zajednici predočiti važnost poštovanja međunarodnog prava i normi, ali i ugroženih prava Srba na Kosovu i Metohiji"

Kancelarija za KiM navodi da će o ovoj seriji motivisanih hapšenja obavestiti međunarodne predstavnike i misije koje deluju na prostoru KiM jer "sve što priština svakodnevno radi i čini jeste u cilju izazivanja novih tenzija i problema na terenu, zbog čega ne preza od brojnih eskalatornih poteza kojima direktno preti da uruši mir na ovim prostorima".

Srpska lista: Traga se za još dvojicom Srba

Srpska lista dodaje i da se, prema navodima prištinskih medija, traga za još dvojicom Srba.

Oni navode da nova hapšenja, kao i prebijanje mladića u Gračanici dolaze nakon odbijanja premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da aktivno učestvuje u dijalogu i deeskalira situaciju na terenu.

"Očigledno je da Kurti nastavlja sa svojim planom da nasiljem i silom rešava otvorena politička pitanja i Srbe na Kosovu i Metohiji tretira kao taoce u procesu pregovora koje može da maltretira kad god mu se prohte i time šalje poruku Evropskoj uniji da mu ne mogu ništa", navode iz Srpske liste.

Oni apeluju na Kfor i Euleks da najhitnije spreče upade specijalaca i druge provokacije Kurtijevog režima kojima se ugrožava mir i izazivaju tenzije.

Komentari (0)

Srbija