Politika

Posle neuspeha u Briselu, tema Kosova i pred UN: Taktička prednost i "nova pozicija" Srbije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/09/2023

-

21:27

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Njujorku je počela generalna debata ovogodišnjeg zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Teme očekivane. Od rata u Ukrajini, globalne krize hrane, do problema koje izazivaju klimatske promene. Pred UN, međutim, naći će se i tema Kosova, a posle prošlonedeljne runde dijaloga u Briselu, završene neuspehom, analitičari ukazuju da na Ist Riveru Srbija sada ima određenu prednost.

Podsetimo, u četvrtak je održan sastanak kom su prisustvovali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti. Kako je kasnije saopšteno iz Brisela, Evropska unija je predložila kompromisno rešenje o putu normalizacije, ali ga je prištinska strana odbila. Posle direktne optužbe da je za neuspeh poslednje runde kriva Priština, Kurti je čak poslao pisma na adrese ključnih zapadnih država u kojima se žali na "pristrasnu ulogu" posrednika Miroslava Lajčaka. Sve ovo je, ukazuju stručnjaci, Prištinu dovelo u još nepovoljniju poziciju.

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić, koji boravi u Njujorku, upravo je govorio o poziciji koju Srbija trenutno ima. Komentarišući pitanje Kosova, on je rekao da je svima jasno šta se dešava na KiM, ali da je veliko pitanje ko je koliko spreman da Prištinu izloži kritikama.

"U tom smislu za nas sigurno, naša pozicija će biti bolja jer smo sigurni da imamo čvrstu većinu u UN da Kosovo ne bude primljeno u UN. To je za nas izuzetno bitno, a sve ostalo je stvar daljih razgovora i pokušaja da međunarodna zajednica, barem onaj deo koji je priznao Kosovo, ne bude gluvonema kad je reč o problemima koje Kurti izaziva", rekao je Dačić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je u utorak na neformalnom ručku za lidere sa Zapadnog Balkana, koji je na marginama organizovao visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj. Vučić je kasnije poručio da je sastanak iskoristio za "nastavak borbe za očuvanje mira, stabilnosti i ubrzanog razvoja Srbije i Zapadnog Balkana". 

A upravo će ovi sastanci na marginama biti važni kada je reč o tome kako da Srbija prenese svoje stavove po pitanju Kosova. Bivši diplomata Zoran Milivojević za Euronews Srbija kaže da je posle jasnog stava EU da krivicu za neuspeh u dijalogu snosi Priština, pozicija Srbije "drugačija". Kako dodaje, posledice ponašanja prištinske strane videće se tek posle zasedanja.

"Srbija u novoj poziciji"

Kako je rekao Vučić, debata i razgovori u UN neće biti laki. On je poručio da mu je Kosovo najveća briga i istakao da je važno što nakon neuspele runde dijaloga u Briselu, Srbija nije ispala krivac. Naučni saradnik u Institutu za međunarodnu politiku i privredu Aleksadar Mitić ukazuje na važnost susreta koji slede na marginama Generalne skupštine UN i smatra da Srbija treba da insistira da to bude mesto na kojem će se rešavati pitanje Kosova. 

"Bez obzira na ranije greške koje su napravljene prilikom prebacivanja procesa u Evropsku uniju, Rezolucija 1244 SB jeste važeća i relevantnija je nego ikada. Mesto za rešavanje ovog pitanja nisu ni Kranj, ni Brioni, ni Ohrid, ni Brisel, već je to Njujork i Savet bezbednosti UN. Bez nekog zadovoljavajućeg rešenja u SB UN neće biti moguće rešiti pitanje statusa Kosova i Metohije", rekao je Mitić za Kosovo online.

Euronews

Sve ono što se događa u vezi sa ratom u Ukrajini, kaže Milivojević, ima uticaj na reafirmaciju principa, međunarodno pravo govori o suverenitetu i teritorijalnom integritetu, a to samo po sebi jača poziciju Srbije i njenu argumentaciju u odbrani našeg državnog i nacionalnog interesa oko KiM.

"To je tema koja dominira, vidite da je i sam predsednik (Džo) Bajden pominjao povelju UN, ove principe stavlja u prvi plan, tako da to osnažuje našu poziciju u generalnom smislu i zatvara prostor da se pitanje novih priznanja pomeri sa ove pozicije koju imamo. Kada je reč o Savetu bezbednosti, ne postoji nikakva šansa da se to pitanje na drugi način  rešava osim odlukom stalnih članica i njihovim stavom i tu nema promene i toga neće biti. Kada je reč o Generalnoj skupštini, mislim da čak jača pozicija Srbije posebno zbog globalnih odnosa i zbog buđenja rekao bih Globalnog juga, gde većina država stoji na našoj strani", rekao je Milivojević.

Posle, kako kaže, jasnog stava EU i kolektivnog zapada da krivicu za neuspeh poslednje runde pregovora snosi prištinska strana i pozicija Srbije je drugačija i "Srbija nastupa sada sa pozicije da je ona deo rešenja, a ne deo problema".

"To nas sve dovodi u jednu kvalitativno novu poziciju koja garantuje da naši principi još više dolaze do izražaja i dobijaju na težini", istakao je Milivojević.

"Cilj Prištine dvostran"

Dan nakon što je runda dijaloga u Briselu završena bez rezultata zbog, kako je naveo Borelj, odbijanja Kurtija da prihvati kompromisni predlog EU, Kurti je poslao pisma na adrese četiri od pet država Kvinte - američkom državnom sekretsaru Entoniju Blinkenu, nemačkom kancelaru Olafu Šolcu, francuskom predsedniku Emanuelu Makronu i italijanskoj premijeri Đorđi Meloni. Kurti je rekao da je u pismu naveo da izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lačak ne vodi proces kako treba. 

I kosovska ambasada u Briselu poslala je verbalnu notu stalnim predstavnicima svih 27 članica EU koja je u sličnom tonu Kurtijevog pisma.

Ipak, kada je reč o tome šta Kosovo može da postigne u ovom trenutku održavanja Generalne skupštine UN, Milivojević ističe da Kosovo ne može da nastupa u UN, ali da može da koristi mogućnosti u kuloarima i ono što im organizuju Vašington i evropske zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova.

"Mislim da je njihov glavni cilj dvostran, jedno je da pokušaju da amortizuju kritike koje su sada na račun prištinske strane zbog neuspeha ovog dijaloga i zbog ponašanja prištinske strane i drugo da pokušaju koliko je moguće da sačuvaju neki prostor za afirmaciju nastojanja da se kosovska državnost kad tad potvrdi. Mislim da je ova prva stvar za njih mnogo važnija, koliko će u tome uspeti videćemo, a što se tiče ove druge stvari, dakle neka nova afirmacija kosvoske državnosti važi ono što sam rekao na početku, mislim da su male mogućnosti za to posle ove reafirmacije međunarodnog prava i principa. Dometi su onoliki koliko im sponzori, čiji su gosti tamo, omoguće i to je to i ništa više od toga, a koliko će uspeti da saniraju posledice ponašanja prištinske strane to ćemo videti posle zasedanja", zaključio je Milivojević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija