Politika

Petković: Srbija će tražiti sazivanje hitne sednice Saveta bezbednosti, pitanje dana kada će da bude održana

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/09/2023

-

16:12

Petković: Srbija će tražiti sazivanje hitne sednice Saveta bezbednosti, pitanje dana kada će da bude održana
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kacelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da današnje hapšenje trojice Srba na Kosovu i Metohiji predstavlja "nastavak politike etničkog čišćenja od strane Aljbina Kurtija prema srpskom narodu na KiM". 

"Danas je uhapšen Ilija Elezović, stariji čovek, domaćin, sačekali su ga kod Tehničke škole u Kosovskoj Mitrovici i odveli ga u pravcu Prištine, nakon toga u Zvečanu kosovska policija je prvo blokirala ceo Zvečan i uhapsila Dragana Milovića, oca troje dece, i on je odveden u pravcu Prištine. I tu nije stala kosovska policija, hapse Srbina Zorana Kostića i to južno od Ibra", rekao je Petković.

On je na konferenciji za novinare rekao da je kosovski premijer Aljbin Kurti ovim hapšenjima krenuo u realizaciju pretnji da će "Srbi da plate i da pate" i dodao da je u toku i akcija u selu Kajkovo u opštini Leposavić gde je, upozorio je, najverovatnije u toku još jedno hapšenje i gde je prisutan veliki broj kosovske policije.

"Današnja hapšenja i mogu da kažem kidnapovanja vrše se isključivo po nalogu Kurtija koji želi da protera srpski narod sa KiM. To je primer etničkog čišćenja. Kurti je taj koji želi da izazove rat i on i pored svih pritisaka međnarodne zajednice očito ima podršku nekog, pre svega onih koji govore o počlitici dveju strana, iako je isključivo Kurti kriv", rekao je Petković.

Petković je pojasnio da su ti koji govore o "politici dveju strana" oni koji suštinski podržavaju Kurtija jer je nemoguče da pored svih upozorenja Kurti nastavlja sa nasilnim ponašanjem.

Specijalno tužilaštvo je saopštilo da su na KiM uhapšene tri osobe, koje se tereti za navodno počinjene ratne zločine protiv civilnog stanovništva.

On je rekao i da je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića stigao nalog da se krene sa svim pripremama i procedurama za sazivanje hitne sednice Saveta bezbednosti UN povodom situacije na KiM.

"Samo je pitanje dana kada ćemo uputiti zahtev i kada će ta sednica biti održana", dodao je on.

"Specijalno tužilaštvo saopštava da se trojica uhapšenih terete za krivično delo 'Ratni zločin protiv civilnog stanovništva, na osnovu tačaka Krivičnog zakonika SFRJ'", navodi se u saopštenju.

Odlukom tužioca Specijalnog tužilaštva, svoj trojici je određeno zadržavanje do 48 sati. U saopštenju se ne navodi identitet uhapšenih.

Povodom najnovijih hapšenja, iz Kancelarije za KiM je saopšteno da je po sredi novo zastrašivanje i unošenje nemira među Srbe koji ne žele da napuste svoja vekovna ognjišta. O tome će, kako navode, obavestiti međunarodne predstavnike i misije koji deluju na prostoru KiM.

Uskoro opširnije na Euronews.rs

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija