Politika

Vučić o susretu sa Lajčakom: Nije lako, ne mogu da ga kritikujem, ključne odluke donose Berlin, Pariz ili Vašington

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

22/09/2023

-

19:30

Vučić o susretu sa Lajčakom: Nije lako, ne mogu da ga kritikujem, ključne odluke donose Berlin, Pariz ili Vašington
Vučić o susretu sa Lajčakom: Nije lako, ne mogu da ga kritikujem, ključne odluke donose Berlin, Pariz ili Vašington - Copyright Prinskrin/TV Pink

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je u Njujorku da u Njujorku izuzetno važan sastanak sa potpredsednikom Evropske komisije Marošom Šefčovičom o učešću Srbije u zajedničkom pristupu EU u politici prema sirovinama i zaštiti životne sredine.

"Sada imamo u našoj Misiji izuzetno važan sastanak sa potpredsednikom EK Marošom Šefčovičem oko našeg učesća i pridruživanja EU oko sirovina, minerala, metala i svega drugog. Da imamo zajednički pristup", rekao je Vučić.

Rekao je da će to biti veoma važno za neke buduće vlade - da se radi zajedno sa Evropljanima, od zaštite životne sredine do iskorišćavanja svega onoga što postoji u Srbiji.

Sastanku prisustvuju ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i ambasador Srbije i SAD-u Marko Đurić. Na kraju sastanka biće potpisano pismo o namerama između Srbije i Evropske Unije, koje će potpisati ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i potpredsednik Evropske komisije Maraš Šefčovič.

Kako je dodao Vučić, razgovarao je i sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

"Protekao je. Razgovarali smo, i tako. Ne znam tačno ni šta bih vam odgovorio, ne mogu ja da kritikujem Lajčaka, ja bih time prebacivao krivicu na nekog drugog. Pošto znam da ni on nije u lakoj poziciji, jer najlakše je svima da okrive njega, da okrive (Žozepa) Borelja ili nekog drugog, nisu ni oni krivi, nisu oni ti koji donose ključne odluke, one se donose u Berlinu, Parizu ili Vašingtonu. To je potpuno jasno", rekao je Vučić. 

Kada je reč o susretu sa predsednikom Južne Koreje Jun Sok-jolom, Vučić je naveo da je on bio od velikog značaja i da je to njihov već drugi susret.

"Imali smo već bilateralni sastanak u Davosu, Koreja je četvrta azijska ekonomija, deseta u sveta i oni su u stvari podigli centralnu Evropu, i Slovačku, i Mađarsku i Češku. Razgovarali smo o digitalnoj tehnologiji, dobro je što je Brnabić bila u Koreji", rekao je on.

Preneo je da su razgovarali o podršci Koreje Srbiji u digitalnoj tehnologiji i poljoprivredi, ali i oko saradnje u automobilskoj industriji.

"Pričali smo i o Ekspu 2027. godine u Beogradu i njihovoj kandidaturi za grad Busan za Ekspo i pozvao sam predsednika Koreje da poseti Srbiju. I kada završim sa Šefčovičem, to će biti poslednji sastanak u Njujorku i nazad za Beograd", rekao je Vučić.

"Situacija sa KiM nije laka, kad imate posla s nekim ko nije racionalan"

Vučić je izjavio da situacija u vezi sa Kosovom i Metohijom nije laka i da je zato vrlo zabrinut.

"Vrlo sam zabrinut, jer kad imate posla sa nekim ko je racionalan, ko je razuman, da ne izgovorim tu reč ko je normalan, onda uvek možete da postignete kompromis. Kad imate posla ko sve to nije, onda je teško da sagledavate budućnost na realan i objektivan način i da znate šta vam sledi. Ovako ostaje strah, jer nikad ne znate šta će nekome sutra da padne na pamet ko nije sasvim racionalan", rekao je Vučić novinarima u Njujorku.

Vučić je izjavio da nije naredio podizanje borbene gotovosti, ali da su redovne aktivnosti vojske nešto pojačane.

"Nisam naredio podizanje borbene gotovosti. To su naše redovne aktivnosti i ništa više od toga. Mi smo u jednom trenutku podigli borbenu gotovost na najviši nivo. Tada je bilo mnogo hiljada pripadnika naše vojske. To se u ovom trenutku ne dešava, ali su redovne aktivnosti nešto pojačane", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara o koloni oklopnih borbenih vozila Vojske Srbije koja je primećena na putu ka Kopnenoj zoni bezbednosti.

Dodao je da će, ukoliko bude dolazilo do dizanja borbene gotovosti, javnost o tome biti odmah obaveštena.

"Naše je da našu vojsku obučavamo, da naša vojska bude snažna, da ima mnogo više vežbi, mnogo više gađanja, pokreta i aktivnosti", naveo je predsednik.

Govoreći o sastanku sa kineskim potpredsednikom Han Džengom, rekao je da je tokom razgovora pokrenuo pitanje Kosova i Metohije zbog potencijalne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Ali i zbog svega onoga što ne mogu u potpunosti da razumem, a tiče se napada Prištine i svakodnevnih pritisaka na srpski narod i iseljavanja. Verujem da ću u oktobru imati moguće do sada i najvažniji sastanak sa predsednikom Sijem, gde će na moju molbu, uveren sam, jedna od izuzetno važnih tema biti i Kosovo i Metohija", rekao je predsednik Srbije.

"Niko ne može da ospori činjenice u mom govoru"

Vučić je izjavio u Njujujorku da bez obzira na reakcije koje je izazvao njegov govor u Ujedinjenim nacijama niko nije mogao da ospori iznete činjenice i izrazio uverenje da Srbija zbog izrečene istine ne može da ima posledice.

"Govorio sam iz srca, iz glave, istinu što je za mene najvažnije zarad istorije, a da li ću zato imati ličnu glavobolju, gotovo izvesno da, ali verujem da Srbija neće imati bilo kakvih negativnih posledica. Ne možete zbog izrečene istine da trpite takve posledice", rekao je Vučić novinarima na merginama zasedanja Generalne skupštine UN.

Dodao je da su neki bili užasnuti njegovim govorom, a drugi presrećni.

"Vidim da su mnogi užasnuti mojim govorom, neki su presrećni - iz Afrike, Azije, Latinske Amerike, dobijao sam čak pohvale od onih od kojih to nisam očekivao. Video sam da su neki užasnuti, pa su mi to prebacivali, pa sam razgovarao sa njima. Ali ono što niko nije mogao da ospori to su činjenice", rekao je predsednik.

"Kad se vratim u Beograd pišem odgovor na pismo opozicije"

Aleksandar Vučić je rekao da će kada se vrati u Beograd iz Njujorka početi da piše odgovor opoziciji na pismo koje su mu uputili tražeći raspisivanje izbora i dodao da ne razume zašto neki političari moraju uvek da budu protiv svoje zemlje samo zato što nisu dobili funkciju.

"I da vidimo, kada ćemo na te izbore. Siguran sam da ću ih obradovati, pa oni su sada napravili taj savez za pobedu ili kako se zove. Oni idu da pobede i oni su veliki favoriti. Ogromnu snagu u narodu imaju. Mi nismo, nije lako upravljati zemljom u teškim situacijama i morate da se bavite važnim državnim pitanjima, a oni ne moraju ni sa čim da se bave sem prosipanjem mržnje i tvitovanjem", rekao je Vučić novinarima u Njujorku.

Oni jesu veliki favoriti, primetio je i dodao da će narod reći svoje. On je istakao i da ne razume zašto neki političari u Srbiji imaju potrebu da budu protiv svoje zemlje i svog naroda samo zato što nisu dobili funkciju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija