Politika

TENZIJE NA KiM Svečlja tvrdi da je Milan Radoičić vođa grupe, SL: Bar dvojica Srba ubijena nakon predaje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/09/2023

-

07:30

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Jedan kosovski policajac je poginuo, a jedan ranjen u pucnjavi koja se u nedelju u ranim jutanjim satima dogodila u selu Banjska. Kako je saopštila kosovska policija,  u razmeni vatre koja je sporadično trajala tokom dana ubijena su četvorica napadača, a uhapšeno je ukupno šestoro ljudi. Administrativni prelazi Jarinje i Brnjak zatvoreni u smeru ka Kosovu i Metohiji.

Ključni događaji:

  • Dve osobe uhapšene u hotelu u Banjskoj
  • U prištinskoj bolnici saslušan uhapšeni u Banjskoj koji je ranjen tokom sukoba
  • Srpska lista: Saučešće porodicama poginulih Srba i policajca Albanca
  • Petković: Priština jučerašnji događaj iskoristila kao povod za teror na severu KiM
  •  Eparhija: Euleks i policija nisu pronašli ništa što bi moglo da kompromituje manastir i bratiju
  • Svečlja optužuje Milana Radoičića, potpredsednika Srpske liste da je vođa grupe 
  • Dve osobe uhapšene u hotelu u Banjskoj
  • Tajani: Razgovarao sam sa Vučićem i Kurtijem, biće pojačano prisustvo KFOR-a
  • Stano: Istraga je u toku, EK će se suzdržati od komentarisanja pojedinačnih događaja od juče
  • Danas sastanak Lajčaka, Eskobara i diplomatskih savetnika Francuske, Nemačke i Italije
  • Kosovska policija: Ubijena trojica napadača
  • Vučić: Najteži dan za našu državu i narod od 2004. i 2008.
  • Borelj razgovarao sa Vučićem i Kurtijem
  • Lajčak: Nasilje neprihvatljivo, svi da se odmah vrate dijalogu
  • KFOR: Pratimo situaciju, spremni smo da reagujemo ako bude potrebno

 

23.00 U prištinskoj bolnici saslušan uhapšeni u Banjskoj koji je ranjen tokom sukoba

U bolnici u Prištini večeras je saslušan V. T. – jedan od uhapšenih u selu Banjska koji je ranjen tokom sukoba sa Kosovskom policijom. Njegov advokat, Miloš Delević, potvrdio je večeras za KoSSev da ga je danas posetio i proveo sa njim nekoliko sati. Tvrdi da je njegov klijent stabilno, da se oseća dobro, te da će ga sutra posetiti supruga. Delević tvrdi da mu još uvek nije stiglo rešenje iz suda, ali i kaže da očekuje da će njegovom klijentu biti određen pritvor od mesec dana.

22.09 Petković: Priština jučerašnji događaj iskoristila kao povod za teror na severu KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da je Priština jučerašnji događaj iskoristila kao povod za "najogoljeniji teror na severu KiM gde Kurtijevi specijalci tokom čitavog dana maltretiraju srpske civile" i uputio saučešće porodicama ubijenih Srba i poginulog albanskog policajca.

"Ako su Kfor i Euleks u proteklih godinu dana bili pasivni na Kurtijev teror, bez obzira što smo gotovo svakodnevno upozoravali da se situacija može otrgnuti kontroli, sada je krajnji trenutak da preduzmu odlučne mere kako bi divljanje albanske policije bilo zaustavljeno i na severu Kosova i Metohije zavladao mir", navodi se u saopštenju.

On je apelovao na međunarodnu zajednicu da hitno načini konkretne korake kako bi, kako je naveo, "Kurtijeva ratna i okupatorska politika bila obuzdana, a region bio pošteđen još jednog sunovrata teško stečenog mira".

"Iz Beograda su u proteklih godinu dana u pravcu međunarodne zajednice upućivana stalna upozorenja da svakodnevno nasilje i provokacije Aljbina Kurtija prema srpskom narodu na severu Kosova i Metohije mogu dovesti do tragedije i nesagledivih posledica. To se juče nažalost i dogodilo", naveo je Petković.

Dodao je da je Kurti uporno rušio svaku mogućnost dijaloga i normalizacije odnosa, "dok nije prolivena krv na severu KiM".

21.56 Eljšani: Dve osobe uhapšene u hotelu u Banjskoj

Kosovska policija uhapsila je večeras dve osobe srpske nacionalnosti u hotelu u selu Banjska u kojem je ujedno pronašla oružje, potvrđeno je za KoSSev iz KP. Uhapšeni su radnici hotela, rekao je zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, Veton Eljšani. U toku je ispitivanje.

Eljšani tvrdi da postoji sumnja, odnosno da se oružje koje je pronađeno dovodi u vezu sa grupom maskiranih i naoružanih osoba koji su se u nedelju sukobili sa Kosovskom policijom.

21.04 Kongresmenka Klaudija Teni podržala izjavu predsednika Vučića

Kongresmenka iz Njujorka i kopredsedavajuća srpskog kokusa u Kongresu Klaudija Teni pozdravila je danas izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića u vezi sa jučerašnjim dešavanjima na severu Kosova i Metohije, dodavši da je nasilje neprihvatljivo.

"Iskreno cenim brzu osudu napada predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Vlade Srbije i Kosova moraju da se uzdrže od retorike i akcija koje mogu dodatno da podstaknu tenzije. Već mesecima sam zabrinuta zbog potencijala za eskalaciju nasilja i tretmana kosovskih Srba od strane kosovskog premijera Aljbina Kurtija", navela je Teni u saopštenju.

Dodala je da je zbog toga ranije ovog meseca poslala pismo Kurtiju u kojem ga je pozvala da deeskalira tenzije i sačuva prava kosovskih Srba.

"Još jednom pozivam na potpunu zaštitu ljudskih i političkih prava svih manjina na Kosovu, posebno srpskog civilnog manjinskog stanovništva, istovremeno pozivajući premijera Kurtija da se pridržava svojih postojećih obaveza prema Briselskom sporazumu iz 2013. godine. To uključuje konačno stvaranje Zajednice opština sa srpskom većinom", poručila je Teni.

Istakla je da obe strane moraju da nastave da rade zajedno na mirnom rešavanju dugogodišnjeg spora, kao i da administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena treba da obezbedi proaktivni angažman SAD na uspostavljanju mira.

20.15 Osmani razgovarala sa Zaracinom i Rodeom, traži da Srbija bude sankcionisana

Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se danas sa specijalnim izaslanikom Nemačke za Zapadni Balkan Manuelom Zaracinom i nemačkim ambasadorom u Prištini Jernom Rodeom sa kojima je razgovarala o  najnovijim dešavanjima na severu KiM i poručila da Srbija treba da bude sankcionisana.

"Na sastanku je razgovarano o najnovijim dešavanjima na severu Kosova nakon terorističkog napada srpskih kriminalnih grupa koji je rezultirao smrću jednog policajca i ranjavanjem nekoliko drugih", navodi su saopštenju Osmani.

Osmani je navela da "terorističke akcije i akte agresije" na severu KiM sprovode strukture koje, kako navodi, "podržava Beograd" i dodala da je delovanje kosovske policije prema tim strukturama "legitimno".

"Ovakvi postupci predstavljaju narušavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Kosovo i Srbija treba da bude sankcionisana za ove radnje", poručila je Osmani.

19.59 Lajčak: Intenzivne konsultacije sa savetnicima evropskih lidera i Eskobarom

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je danas da je održao "intenzivne i veoma sadržajne konsultacije" sa diplomatskim savetnicima lidera Francuske, Nemačke i Italije i izaslanikom SAD Gabrijelom Eskobarom.

"Razgovarali smo o narednim koracima u vezi sa primenom Sporazuma o putu ka normalizaciji, kao i o situaciji na severu Kosova", napisao je Lajčak na društvenoj mreži X (Tviter).

One je svima zahvalio na punoj podršci. Sastanku su, pored Eskobara, prisustvovali savetnik francuskog predsednika Emanuel Bon, savetnik nemačkog kancelara Jens Pletner i savetnik italijanske premijerke Frančesko Talo.

 

19.43 Eparhija: Euleks i policija nisu pronašli ništa što bi moglo da kompromituje manastir i bratiju

"U toku dana Euleks i kosovska policija su došli u manastir Banjska da izvrše uviđaj. U manastirskim konacima i crkvi, koji se nalaze unutar zidina manastira i koji su bila zaključani za vreme svih dešavanja, Euleks i policija nisu pronašli ništa što bi moglo da kompromituje manastir i bratiju", navodi se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske.

Međutim, dodaje se, na dva mesta u manastirskom dvorištu, nađeno je vatreno oružje, pancir i delovi opreme, koje su naoružana lica bacila prilikom povlačenja iz manastira. 

"Takođe, u manastiru nisu nađeni tragovi krvi i za sve vreme dešavanja nije bilo žrtava unutar zidina manastira. Forenzičari su uzeli otiske i obavili su razgovor sa poklonicima, koji su potom u pratnji policije i Euleksa, preko prelaza Jarinje otputovali svojim kućama", saopštila je ERP.

Iguman Danilo je, dodaje se, prilikom pretresa manastira, Euleksu i policiji pokazao sve prostorije konaka, iz čega se mogli videti da monasi i poklonici ni na kakav način nisu učestvovali u tragičnim zbivanjima. Monaški život se polako u manastiru normalizuje.

19.23 Francuska osudila "neprihvatljiv'' napad na policiju na KiM

Francusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da ta zemlja najoštrije osuđuje "neprihvatljiv napad na kosovsku policiju", izražava saučešće porodicama žrtava i poziva da se počinioci brzo privedu pravdi.

Iz francuskog ministarstva navode da ozbiljnost ovih događaja naglašava hitnu potrebu da Beograd i Priština postupe odgovorno kako bi došlo da smanjivanja tenzija i da se ponovo u dobroj veri uključe u dijalog pod posredstvom EU.

''Ozbiljnost ovih događaja naglašava hitnu potrebu da i Srbija i Kosovo pokažu odgovornost kako bi se smanjile tenzije i da se ponovo u dobroj veri uključe u dijalog pod posredstvom EU'', navodi se u saopštenju objavljenom  na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Francuske.

To je, kao se dodaje, jedini način da se uspe u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, i da im se omogući napredak ka EU.

18.44 Zaharova: Krvoproliće na severu KiM direktna posledica Kurtijeve politike

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova saopštila je da je jučerašnje krvoproliće na severu Kosova i Metohije direktna posledica politike premijera Kosova Aljbina Kurtija, te da postoji pretnja od nastavka etničkog čišćenja na KiM.

"Nema sumnje da je jučerašnje krvoproliće direktna i neposredna posledica kursa takozvanog 'premijera' Aljbina Kurtija sa ciljem rasplamsavanja sukob i čišćenja teritorije regiona od Srba", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ruskog ministarstva.

Dodaje se da su pokušaji Kurtija da "eskalacijom situacije izazove dodatni pritisak Zapada na rukovodstvo Srbije kako bi naterao Beograd da prizna 'nezavisnost' Kosova stalna igra sa vatrom, koja je, kako vidimo, preskupa i dovodi ceo region Balkana do opasne ivice".

Zaharova je navela da kosovska policija sistematski izvodi kaznene operacije protiv srpske zajednice i da se nije bavila samo zastrašivanjem građana, već da postoji i "direktna pretnja od nastavka etničkog čišćenja koje su ranije praktikovali albanski ekstremisti na Kosovu".

"Uvereni smo da se put stabilizacije i dugoročnog rešenja na Kosovu odvija isključivo kroz sveobuhvatnu primenu temeljne rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 i Briselskih sporazuma Beograda i Prištine iz 2013. i 2015. godine", zaključuje se u saopštenju portparolke ruskog ministarstva spoljnih poslova.

18.09 Banjska blokirana

Kako javlja reporterka Euronews Srbija sa terena u Banjsku se ne može, ali iz Banjske se može, ali ukoliko neko izađe ne može da se vrati. Ovo su našoj novinarki potvrdili meštani ovog sela.

Situacija je mirna, ljudi su počeli da izlaze iz kuća, prodavnice rade ali, ne i škola.

Zbog sinoćnjeg nevremena vode i dalje nema, ali nadležni iz Kosvske Mitrovice ne mogu da dođu i interevenišu. 

17.20 Tajani: Razgovarao sam sa Vučićem i Kurtijem, biće pojačano prisustvo KFOR-a

Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani saopštio je danas da je razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, dodavši da će biti pojačano prisustvo KFOR-a na administrativnim prelazima između Kosova i Metohije i centralne Srbije.

"Italija je faktor mira na Balkanu. Razgovarao sam sa predsednikom Vučićem i premijerom Kurtijem. Obojicu sam zamolio da podstaknu dijalog dve strane", napisao je Tajani na društvenoj mreži X (Tviter).

Naveo je da je sa ministrom odbrane Italije Gvidom Krosetom dogovoren rad na jačanju prisustva KFOR-a na "granici između Srbije i Kosova i sprečavanju daljih sukoba".
 

16.53 Srpska lista traži istragu:  Bar dvojica Srba ubijena nakon predaje

Srpska lista (SL) izrazila je danas u ime stranke i u ime čitavog srpskog naroda sa Kosova i Metohije najdublje saučešće porodicama poginulih Srba i kosovskog policajca Albanca u tragičnom događaju u selu Banjska u opštini Zvečan.

U saopštenju se ističe i da će SL tražiti istragu za ubistvo bar dvojice Srba koji su, kako se navodi, hladnokrvno ubijeni, iako su se predali. Iz SL su upitali međunarodnu zajednicu zašto Euleks nije učestvovao u operaciji, već samo "Kurtijeva policija".

"Pozivamo sve na mir i suzdržanost, jer je potrebno da se na naše ulice što pre vrati mir, u tom smislu nam treba najhitnije da se KFOR i Euleks rasporede na severu i spreče dalju eskalaciju situacije i da spreče političku zloupotrebu ovog tragičnog događaja", stoji u saopštenju.

Iz SL podsećaju da duže od godinu dana upozoravaju da "režim u Prištini vrši pritisak na Srbe i svakoga dana eskalira situaciju i provokacijama izaziva reakciju naroda".

"Nebrojeno puta smo tražili od KFOR-a da postavi svoje snage i preventivno deluje, tražili od međunarodne zajednice da obuzda Kurtija, uvek pozivali na mir… ali uzalud. Nažalost desilo se ono što je Kurti priželjkivao", navodi SL.

 

 

16.29 Bocan-Harčenko: Nasilje Prištine se nastavlja, Kurti zauzeo otvorenu liniju osvajanja

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je danas da se nasilje zvanične Prištine nastavlja i da je premijer Kosova Aljbin Kurti zauzeo otvorenu liniju osvajanja dela Kosova naseljenog Srbima. On je u razgovoru sa ruskim novinarima rekao i da je druga očigledna stvar da Zapad ohrabruje Prištinu u ovim aktivnostima, prenosi Sputnjik.

"Činjenica je da se dijalog formalno vodi kao paravan za ono što se zaista dešava na Kosovu jer ne daje apsolutno nikakve rezultate, kao ni diplomatski kontakti sa predstavnicima vodećih zapadnih zemalja", ukazao je Bocan-Harčenko.

Ambasador Rusije u Srbiji predočio je da je cilj Zapada da omogući Prištini da uspostavi potpunu kontrolu nad čitavom teritorijom KiM pod međunarodnim patronatom, uključujući i vojno prisustvo takozvanih mirovnjaka koji pomažu specijalnim snagama kosovskih Albanaca da i dalje sprovode politiku suzbijanja Srba i same Srbije, drugim rečima da sprovode politiku ugrožavanja mira na Balkanu. Rekao je i da posle nemira na severu KiM postaju sve očiglednije paralele o negativnom razvoju situacije u i oko Ukrajine i na KiM pod uticajem Zapada.

"Cela situacija, apsolutno sve, uključujući i odnos Prištine prema Srbima na Kosovu, podseća na sve ono što se dešavalo i dešava se u Ukrajini. Iste šeme, isto ponašanje Zapada. Amerikanci i članice EU svakodnevno ponavljaju pozive Prištini da sprovodi briselske sporazume, ali ništa nije učinjeno. Nasilje eskalira, a ugnjetavanje Srba se nastavlja", naglasio je ruski ambasador.

16.19 Vernici iz Novog Sada napustili manastir Banjska

U pratnji Euleksa vernici iz Novog Sada napustili su manastir Banjska autobusom "Dunav tursa".

Euronews/Anđelka Ćup

 

 

15.43 Cvijanović: Kurti glavna pretnja miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu

Odavno je već jasno da je premijer Kosova Aljbin Kurti glavna pretnja miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, poručila je danas srpska članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović i istakla da je on čovek konflikta i nasilja, a ne mira i dijaloga. Povodom jučerašnjih događaja u Banjskoj, na KiM, Cvijanović je istakla da je jasno da brutalnim terorom nad Srbima sa Kosmeta, Kurti mesecima nastoji da izazove sukob, kako bi obesmislio dijalog i izbegao sprovođenje potpisanih sporazuma.

"Umesto Zajednice srpskih opština, Srbi su od Kurtija dobili svakodnevna hapšenja, maltretiranja, prebijanja i rafalnu paljbu na maloletnu decu koja obeležavaju pravoslavne praznike. Neograničeno je licemerje pojedinih zapadnih zemalja koje mesecima prećutno, a neki čak i otvoreno, odobravaju Kurtijev teror nad Srbima", navela je Cvijanović, saopšteno je iz njenog kabineta.

15.34  Svečlja tvrdi da je Milan Radoičić vođa grupe

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja izjavio je danas da je količina oružja koje je pronašla kosovska policija oprema za nekoliko stotina napadača. On je na zajedničkoj konferenciji za medije s direktorom policije Gazmendom Hodžom, prilikom koje je prikazano oružje i municija koje je kosovska policija navodno pronašla oko Banjske, pojasnio da su tokom akcije pronađene i mape koje dokazuju da je napad planiran mesecima, prenosi Ekonomija onlajn.

"U ovoj akciji nije povređen nijedan civil. Povređeno je najmanje šest terorista koji se nalaze na lečenju u novopazarskoj bolnici. Molimo Srbiju da ih odmah preda kosovskim vlastima. Takođe, tražimo od Srbije da preda svakog člana ove grupe koji je uspeo da pobegne u Srbiju", rekao je on, prenosi Koha.

Svečlja je rekao da su u jednom od vozila marke mercedes sa BG tablicama pronađena i dokumenta Milana Radoičića, potpredsednika Srpske liste.

„Našli smo njegovu dokumentaciju u jednim kolima. Imamo saznanja i da je on bio jedan od vođa grupe“, istakao je on.

Svečlja je optužio vladu i predsednika Srbije da podržavaju ovakve akcije. 

Odgovarajući na novinarsko pitanje rekao je da se akcija i dalje odvija, "čisti" se teren i naveo da će i u narednim danima biti akcija kosovske policije.

Euronews

15.16 ZBCG: Ukoliko želimo mir na KiM, teror Kurtija mora da stane

Ukoliko želimo mir na Kosovu i Metohiji, teror Aljbina Kurtija mora da stane, poručeno je danas iz koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG).

"On se mora zaustaviti i zbog Srba i zbog Albanaca koji žive na Kosovu i Metohiji. Međunarodna zajednica ne sme više da toleriše i podržava Kurtijev prištinski režim koji odbija da se promeni ono što je dogovoreno", saopšteno je iz ZBCG.

"Nas kao političke predstavnike srpskog naroda u Crnoj Gori najviše zabrinjava činjenica da sve upućuje na to da je najnoviji oružani sukob i likvidacija Srba bila rezultat nečijeg dogovora. Tome svedoči i organizovana akcija dezinformisanja od medija iz Prištine, koji su na sve načine hteli da dešavanja u manastiru Banjska prikažu kao svojevrsnu agresiju Republike Srbije", naveli su iz ZBCG.

profimedia

 

Poručili su da koalicija ZBCG, kao autenični politički predstavnik srpskog naroda u Crnoj Gori, čvrsto stoji uz svoje sunarodnike na Kosovu i Metohiji. 

"Ovom prilikom izražavamo saučešće porodicama trojici ubijenih Srba, kao i porodici stradalog policajca albanske nacionalnosti“, navodi se u saopštenju.

„Juče smo bili svedoci jednog od najtežih dana za srpski narod u 21. veku. Kroz samo nekoliko sati, na Kosovu i Metohiji ugašena su četiri života. Četiri porodice su ostale bez očeva, braće, stričeva, ujaka…", naveli su.

Ističu da je do poslednjih događaja došlo uprkos upozorenjima u proteklom periodu.

"Kurti je nastavio sa svojim brutalnim terorom nad Srbima na severu Kosova i Metohije, posle bezbroj poziva da se vrati za pregovarački sto i počne sa implementacijom onoga što je definisano Briselskim sporazumom, pre svega stvaranjem Zajednice srpskih opština", poručeno je iz ZBCG.

15.00 Kosovska policija prikazala oružje i municuju koju je navodno zaplenila u selu Banjska

U bazi kosovske specijalne policije u južnoj Mitrovici kosovska policija dozvolila je novinarskim ekipama da snime oružje i municiju za koje se navodi da su zaplenjeni u selu Banjska.

Euronews

14.22 Stano: Istraga je u toku, EK će se suzdržati od komentarisanja pojedinačnih događaja od juče

Portparol Evropske komisije Peter Stano pozvao je danas obe strane da dođe do deeskalacijena severu Kosova. On je rekao da će se EK suzdržati od komentarisanja jučerašnjih dešavanja na severu Kosova dok je istraga u toku, a takođe nije konkretno odgovorio na pitanje novinara da li će zbog jučerašnjih događaja i Srbiji biti uvedene mere koje se već primenjuju na Kosovo. 

"Što se tiče jučerašnjih događaja - istraga je u toku, i dalje se radi na razjašnjavanju svih činjenica i detalja u vezi sa ovim terorističkim napadom. Dok se sve jasno ne utvrdi suzdržaćemo se od komentarisanja pojedinačnih događaja od juče. Što se tiče drugog dela pitanja, u vezi sa merama: Evropska unija ima vrlo jasnu poziciju da su mere koje su uvedene Kosovu, i ponavljam to nisu sankcije, to su mere koje je Evropska unija preduzela zbog odsustva jedne strane da ispuni očekivanja po pitanju deeskalacije. Evropska unija je od samog početka bila vrlo jasna, uključujući i svih 27 zemalja članica da su ove mere privremene i da mogu da se pojačaju ili umanje, u zavisnosti od situacije na terenu. Trenutno se one primenjuju na Kosovo i bili smo jasni da ako zemlje članice vide razlog, primeniće ih i na Srbiju", rekao je Stano.

Euronews

14.11 Blinken: SAD oštro osuđuju napade na policiju i pozivaju na deeskalaciju tenzije

Sjedinjene Američke Države oštro osuđuju napade na policiju na severu KiM, izjavio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken i pozvao Prištinu i Beograd na deeskalaciju tenzije.

Tanjug/AP/Craig Ruttle

 

"Počinioci ovog zločina moraju odgovarati putem transparentnog istražnog procesa. Pozivamo vlade Kosova i Srbije da se uzdrže od bilo kakvih radnji ili retorike koje bi mogle dodatno da podstaknu tenzije i da odmah rade u koordinaciji sa međunarodnim partnerima na deeskalaciji situacije, obezbeđivanju bezbednosti i vladavine prava i povratku u okvire dijaloga posredstvom EU", poručio je Blinken u zvaničnom saopštenju.

14.10 Bjegović: Evropa ne sme da dozvoli da se zapali plamen u ovom delu Balkana

Stručnjak za bezbednost Miroslav Bjegović izjavio je danas za Tanjug da je jučerašnji sukob na Kosovu i Metohiji okidač da Savet bezbednosti donese drugačije i ozbiljnije odluke i da Evropa ne sme da dozvoli da se zapali plamen u ovom delu Balkana.

"Nije slučajno da je u prethodnim danima predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio o sličnom dešavanju koje je bilo za očekivati. Upravo se iz tih razloga tražila vanredna sednica Saveta bezbednosti kako bi se ukazalo na sve što može da se desi", rekao je on. 

Smatra da je na Savetu bezbednosti veliki deo odgovornosti da reaguje preko KFOR-a kako se ovakvi slučajevi ne bi dešavali, jer su, napominje on, ovakvi slučajevi okidač za sukob širih i većih razmera koji može biti opasan ne samo po prostor KiM, nego kompletnog regiona i samog evropskog prostora.

Bjegović kaže da jučerašnji sukob na KiM proizvod politike premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, koja je bila zasnovana na teororu, pritisvima i hapšenju Srba na tom prostoru.

14.07 Manastir Dečani upozorava na dezinformacije: U manastiru nije pronađeno nikakvo oružje

Manastir Dečani izdao je saopštenje povodom nedavnih događaja na severu KiM. Saopštenje prenosimo u celosti:

Juče i danas došlo je do niza dezinformacija i lažnih vesti koje se šire o tragičnim događajima juče na KiM. Međunarodni predstavnici potvrdili su da je Kosovska policija posle pretrage juče popodne našla oružje samo u napuštenim vozilima nepoznatih naoružanih lica u blizini manastira. Kako je rečeno u jučerašnjoj izjavi Eparhije, naoružane osobe sa maskama provalile su zaključanu kapiju manastira i razmenile vatru sa policijom.

Prema međunarodnim izvorima na KiM tokom pretrage unutar manastira i njegovih objekata NIJE PRONAĐENO NIKAKVO ORUŽJE. Crkva nije imala nikakve veze sa ovim tragičnim događajima, a monasi i hodočasnici su se samo našli u unakrsnoj vatri. Hvala Bogu da niko u manastiru nije povređen. Očekuje se da će se poklonici iz Novog Sada danas vratiti kući.

Zlonamerni napadi i širenje lažnih informacija na nekim društvenim mrežama na KiM, koji su usmereni prema našoj Crkvi, našim monasima i poklonicima u manastiru Banjska — koji su pretrpeli veliki stres i prošli kroz tešku situaciju — ne doprinose miru već samo pojačavaju međuetničke napetosti na Kosovu.

 

 

Srpska Pravoslavna Crkva na KIM bila je među prvima koja je juče osudila nasilje na severu Kosova, pozvala na mir i izrazila saučešće za sve koji su izgubili živote. Naši monasi i hodočasnici u manastiru Banjska, gde je naoružana grupa ušla silom bežeći od policije i pružila otpor, bili su izloženi direktnoj opasnosti za svoju bezbednost i zaslužuju solidarnost i poštovanje.

Otac Danilo, iguman manastira, naši monasi u Banjskoj i hodočasnici koji su nastavili svoje molitve u crkvi dok je pucanjava bila u toku oko njih bili su pravi heroji. Oni ne zaslužuju zlobne komentare trolova i mrzitelja na nekim društvenim mrežama.

Druga medijska dezinformacija  desila se danas kada su tri monaha nae Crkve jutros fotografisana ispred policijske stanice u Prištini. Oni su bili tamo ne u vezi sa događajima na severu Kosova već da bi uredili svoju dokumentaciju sa pomoću OEBS-a: https://indeksonline.net/kleriket-fetar-serbe-shihen-ne-prishtine-tek-stacioni-i-policise-1/

Naš episkop Teodosije nastavlja da poziva na smirivanje napetosti i na očuvanje mira, održavajući kontakt sa KFOR-om, EULEKS-om i ambasadama Kvinte radi zaštite našeg naroda. Naša Crkva ostaje čvrsto angažovana rešavanju svih problema na Kosovu i Metohiji mirnim putem i dijalogom.

13.54 Abazi: Pronađeno telo još jednog učesnika sukoba u selu Banjska

Telo još jedne osobe, koja je učestvovala u sukobima u selu Banjska, pronađeno je danas, izjavio je kosovski specijalni tužilac Naim Abazi.

Abazi je za prištinsku Kohu, nakon jučerašnjih događaja, rekao da telo pripada jednom od "napadača" na kosovsku policiju.

Broj ubijenih osoba, za koje Priština tvrdi da su napali kosovsku policiju, time je porastao na četiri. 

Abazi je rekao da je telo pronađeno prilikom kontrole dela teritorije gde se dogodio sukob i istakao da je pronađen i automobil, koji ispituju nadležne ekipe. 

13.12 Zaracin: Potrebno naći rešenje za implementaciju Ohridskog sporazuma

Specijalni izaslanik nemačke vlade za Zapadni Balkan Manuel Zaracin izjavio je danas da je neophodno da se napreduje u pronalaženju rešenja za implementaciju Ohridskog sporazuma.

On je novinarima u Prištini rekao da je bezbednosna situacija na severu veoma složena i da odgovor na tako nešto treba da bude jasan, prenosi Ekonomija onlajn.

Na pitanje kako nastaviti dijalog Zaracin je rekao da nema nikakve informacije, ali da obe strane moraju da se potrude.

Ministarstvo kulture/Goran Zlatković

 

"Trudimo se da damo sve od sebe, da na kraju pokažemo da smo prijatelji Zapadnog Balkana, želimo da pomognemo put svih šest zemalja Zapadnog Balkana ka Evropskoj uniji, a ovo je putovanje koje će biti vođeno dijalogom. Moj kancelar (Olaf Šolc) je bio jasan prilikom posete Prištini pre godinu i tri meseca, ali naravno da se politička kultura i političko odlučivanje ne mogu vršiti iz Nemačke, možemo samo da podržimo naše prijatelje u preduzimanju ovih koraka", rekao je Zaracin.

12.59 Vučević: Kurti isključivi krivac za situaciju na KiM

Potpredsednik vlade i ministar odbrane Miloš Vučević rekao je danas, komentarišući jučerašnje događaje na Kosovu i Metohiji, da je stav države Srbije da je predsednik privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti isključivi krivac za sve ono što se dešava na KiM.

Vučević je, tokom otvaranja međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme "PARTNER 2023", naveo da su u pitanju veliki izazovi za našu državu.

Tanjug/Ministarstvo odbrane/Nikola Nedeljković

 

"Nama nije lako da sve ovo organizujemo u okolnostima koje nas prate, da ne budemo naivni da se pravimo da se ne dešava ili da se nije dešavalo sve ono što se dešavalo juče. Ali, ono što se dešava danima, nedeljama i mesecima na Kosovu i Metohiji - to su ozbiljni i veliki izazovi za našu državu", naveo je Vučević.

Kako je rekao, srpski živalj na KiM nalazi se u gotovo nemogućoj situaciji.

"Kratko ću rezimirati sa onim što jeste stav države Srbije - da je politika Aljbina Kurtija, on sam lično, isključivi krivac za sve ono što se dešava na KiM", rekao je Vučević.

Prema njegovim rečima, Srbija od KFOR-a očekuje daleko aktivniju ulogu, a ne da se, kako kaže, dozvoljava lov na Srbe do istrebljenja poslednjeg od njih.

12.28 Peskov: Situacija na KiM složena i potencijalno opasna

Kremlj smatra da je pogoršana situacija na Kosovu i Metohiji veoma složena i potencijalno opasna i pomno je prati, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

''Situacija je veoma složena. U situaciji na Kosovu vidimo tradicionalne predrasude prema Srbima, to je tradicionalan i neuravnotežen pristup. Situacija je zaista veoma napeta i potencijalno opasna, mi je veoma pažljivo pratimo'', rekao je Peskov, a prenosi TASS.

Valery Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

On je rekao da nema komentara o incidentu u pravoslavnom manastiru Banjska na severu KiM, ali je istakao da primećuje redovne provokacije protiv Srba u regionu.

''Ali to što se protiv Srba vrlo često organizuju razne provokacije nije tajna ni za koga'', rekao je Peskov.

11.52 Danas sastanak Lajčaka, Eskobara i diplomatskih savetnika Francuske, Nemačke i Italije

U Briselu bi danas trebalo da se održi sastanak specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, diplomatskih savetnika lidera Francuske, Nemačke i Italije, kao i specijalnog izaslanika Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara, saznaje Euronews Srbija iz izvora u Briselu.

11.40 Obradović: Srbija treba da jača odnose sa SAD radi opstanka srpskog naroda na KiM

Darko Obradović iz Centra za strateške analize ocenio je danas da je u ovom trenutku transparentnost jedan od najjačih mehanizama za rešavanje situacije na Kosovu i Metohijiu, i da Srbija treba sa SAD da jača svoje odnose i stratešku viziju po osnovnim pitanjima realne politike, a to je opstanak srpskog naroda na KiM.

Iako smatra da je Savet bezbednosti UN do ruskog napada na Ukrajinu predstavljao kredibilan međunarodni organ, Obradović u izjavi za Tanjug iznosi ocenu  da u ovom trenutku vanredna sednica Saveta bezbednosti ne bi mogla bilo šta da reši jer akteri koji sede za stolom nemaju jednaku viziju funkcionisanja sveta i poretka.

"Samo onaj ko je na terenu može da isporučuje bezbednosne obaveze, a to su KFOR i NATO, i s tim u vezi nisam od onih koji bi podržao involviranje Rusije i Kine u celu ovu stvar, jer Rusija i Kina nemaju interes koji imamo mi. Oni deklarativno podržavaju srpski suverenitet, ali faktički imaju različite stavove u odnosu na SAD, čime bi dobili prostor da naprave poligon od cele stvari", naveo je on.

11.34 Pošta Srbije: Napad albanskih terorista na objekat pošte u Banjskoj

JP "Pošta Srbije" saopštilo je da je u toku noći, 24. na 25. septembar 2023. godine, došlo do upada albanskih terorista u objekat pošte u selu Banjska i da je pričinjena velika materijalna šteta, oštećena imovina i ukradena oprema.

"Pričinjena je velika materijalna šteta, oštećena je imovina i ukradena oprema. Albanski teroristi ovim vandalskim činom, ne samo da su doveli do toga da će privremeno biti obustavljeno pružanje poštanskih usluga Banjskoj, nego su – inspirisani neodgovornom i opasnom politikom Aljbina Kurtija svesno i namerno nastavili sa zastrašivanjem i uništavanjem svega što je srpsko na Kosovu i Metohiji - kao i otežavanjem nesmetanog kretanja, rada i svakodnevnog života svih onih koji se protive nerazumnoj politici privremenih organa vlasti u Prištini", navodi se u saopšenju.

Iz JP „Pošta Srbije“ navode da "zbog blokade od strane naoružanih lica dugim cevima, trenutno nije u mogućnosti da tačno utvrdi razmere pričinjene štete.

Dodaju da će javnost biti naknadno obaveštena o tome kada će poslovnica pošte u Banjskoj otpočeti sa radom.

10.52 Miškeljin: Najbolje rešenje raspoređivanje međunarodnih snaga na severu KiM

Marko Miškeljin iz Centra za društvenu stabilnost izjavio je danas da bi u ovom trenutku najbolje rešenje bilo da međunarodne snage budu raspoređene na severu Kosova i Metohije, što Srbija i govori od momenta, kako kaže, okupacije severa pokrajine.

"Imali smo sukob i sa Kforom i upade u zgrade opštine od strane takozvanih gradonačelnika (opština na severu KiM). Sve to je samo dolivalo ulje na vatru dok nije došlo do ovog momenta juče, i sasvim sigurno da ukoliko bi bilo prisustvo međunarodnih snaga na severu Kosova, ta situacija bi se mnogo lakše podnela i Srbi bi se osećali bezbednije", rekao je Miškelinj za Tanjug.

Napominje da jedini krivac za nastalu krizu i situaciju na KiM jeste premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, koji konstantno želi da izazove sukobe, što Srbija i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u prvom redu upozoravaju, od momenta dolaska Kurtija na vlast.

"Imali smo preko 400 etinički motivisanih napada na Srbe samo u dve godine i prosto možemo zamisliti samo kako se taj narod tamo oseća kada ne može da izađe ispred sopstvene kuće, ne sme da ode u prodavnicu od straha da će ih Kurtijeve terorističke grupacije oteti. Očigledna provokacija Kurtija koja je za cilj imala ono što se desilo juče, gde je deo Srba naseo", istakao je on.

Kada je reč o reakciji Srbije na novu opasnu krizu na KiM, Miškeljin je istakao da je dobro što nije bilo ishitrenih reakcija i emotivnih nastupa, već da se sačekalo da se dođe do pravovremenih informacija, kako bi se u narednih nekoliko dana hladne glave donela ispravna odluka.

Smatra da se od momenta kada Brazil, kao država koja nije priznala KiM, postane predsedavajuća Saveta bezbednosti UN, može očekivati da će biti sazvana vanredna sednica Saveta, sa temom KiM.

"Bitno je da se iznesu sve činjenice u međunarodnu javnost, jer smo mi imali, pogotovo juče, plasirano od strane albanskih medija, ali preuzeto od svih svetskih medija, veliku količinu lažnih vesti koje moramo što pre demantovati", naglasio je Miškeljin.

10.41 Reakcije na dešavanja na severu Kosova pogledajte u Kocki

Euronews Srbija

10.38 Zabranjen ulaz i u selo Joševik, u blizini Banjske

U Banjskoj i delji veliki broj pripadnika kosovske policije i Kfora, gde je u toku potraga za napadačima koji su u bekstvu. 

Kako javlja reporterka Euronews Srbija i selo Joševik, u blizini Banjske, takođe je blokirano. Dozvoljen je izlazak iz sela, ali je ulazak u naselje zabranjen.

Euronews

10.13 UKC Kosova: Povređeni u napadu na Kosovsku policiju u stabilnom stanju

Povređeni tokom napada na Kosovsku policiju je operisan i dobrog je zdravlja, potvrđeno je iz Univerzitetskog kliničkog centra Kosova.

Direktor Klinike za ortopediju Gani Jašanica rekao je za Kohu da povređeni ima dve rane.

"Oštećeni su mu butna kost i hrskavica (deo ispod kolena), ali je u stabilnom stanju. Danas sam ga posetio. Ostaće da leži još nekoliko dana", rekao je Jašanica.

10.01 Dačić: Država će učiniti sve da sačuva mir na KiM

Prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija treba da se čuva svih provokacija i da, kako je poručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Srbi na KiM treba da ostanu mirni i veruju svojoj državi koja će učiniti sve da se sačuva mir, posle jučerašnjih sukoba i pogibije trojice Srba i jednog tzv. kosovskog policajca.

Dačić je za televiziju Prva kazao da se u ovoj situaciji međunarodna zajednica izmiče, praktično dozvoljava da dođe do sukoba na KiM i ostavlja Srbe na odstrel "kosovsko-albanskoj policiji". 

"Kažem kosovsko-albanska policija, jer je to albanska policija, a kosovska policija bi bila kada bi tu bili Srbi", objasnio je Dačić i dodao da je cela suština Briselskog sporazuma bila da na teritoriji gde žive Srbi, Srbi upravljaju.

On je naglasio i da je sve ovo što se sada dešava kontinuitet nastojanja premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da isprovocira celu situaciju.
 

09.12 Janjić: Motivi jučerašnjih dešavanja nisu kriminalne, već političke prirode

Dušan Janjić, predsednik Foruma za međuetničke odnose, kaže da je nakon obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića jasno šta su motivi jučerašnjih dešavanja na severu Kosova, te da oni nisu kriminalne, već političke prirode.

Dodao je da na Kosovu imamo novu politčko-bezbednosnu krizu i dva potpuno odvojena i suprotstavljena narativa, sa jedne strane kosovskih predstavnika, i oni se spremaju za izbore, i predsednika Srbije sa druge strane.

"Ono što oni pričaju blizu je istini, ali nema sa njom kontakt. Ušli smo u jednu fazu gde je tako strašna stvar postala deo predizborne kampanje, ali svi smo zanemarili a dogodiće se reakcija međunarodne zajednice, NATO, jer su među ovim ljudima i oni koji su učestvovali u ranjavanju vojnika Kfora u Zvečanu. 

Prema mišljenju Janića ova situacija, osim građanima kako na Kosovu tako i u Srbiji, koji ne žele međunarodnu izolaciju, svim odgovara.

"Ako napravite analizu svega što se dogodilo videćete da je to jedan slučaj koji je okidač i da je to tek početak", rekao je on ističući da bi trebalo sazvati hitnu sednicu saveta bezbednosti.

Euronews

8.50 Jarinje i Brnjak i dalje zatvoreni

Situacija na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak je nepromenjena, pa se još uvek, kao i juče tokom celog dana, može izaći sa Kosova, ali putnički automobili, pa čak ni pešaci, ne mogu da uđu na Kosovo.

Nakon događaja u Banjskoj, u Leposaviću, Severnoj Mitrovici i Zvečanu jutros je mirno, ali izuzetno napeto.

08.47 Evropski predstavnici osudili dešavanja na severu Kosova

Visoki predstvanik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj razgovarao je juče sa predsenikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem. On je osudio dešavanja na severu Kosova i poručio da je na kosovsku policiju izvršen gnusan i kukavički napad. Pogledajte uključenje reporterke Euronews Srbija iz Brisela.

Euronews

08.40 Pogledajte uključenje reporterke Euronews Srbija Anđelke Ćup

Euronews

08.22 Vučеvić:  Kurti jе jеdini krivac za svе što sе dеšava, Srbija nikad nеćе priznati nеzavisno Kosovo

Povodom događaja na Kosovu i Mеtohiji, oglasio sе i ministar odbranе i potprеdsеdnik Vladе Miloš Vučеvić.

"Danas jе jеdan od najtеžih dana za naš narod od 2004. i 2008. godinе. Aljbin Kurti jе jеdini krivac za svе što sе dеšava na sеvеru Kosova i Mеtohijе. Jеdino on žеli sukobе i rat, nijеdan drugi čovеk. Njеgova jе žеlja da nas uvučе u rat sa NATO-om. To jе jеdino što radi svе vrеmе. Nikada Srbija nеćе priznati nеzavisno Kosovo! Razgovaraćеmo uvеk, ali nikada nеćеmo priznati nеzavisno Kosovo", napisao jе na Instagram profilu ministar vojni.

07.53 U Banjsku posle jučerašnjeg sukoba i dalje zabranjen ulaz

U selo Banjska u opštini Zvečan, na severu KiM, jutros se i dalje ne može ući ni izaći, nakon što je juče, posle pokušaja Srba da blokiraju put u tom selu, došlo do sukoba u kojem je poginulo troje Srba i jedan pripadnik kosovske policije.

Tanjug AP/Dejan Simicević

 

Kako je Tanjugu rekao policajac na punktu na ulazu u selo, unutra su forenzičke ekipe i tek pošto završe uviđaj, biće situacija normalizovana.

Sva tri prilaza selu Banjska, iz pravca Zvečana, Zubinog Potoka i sa magistralnog puta Kosovska Mitrovica-Leposavić su blokirana.

07.30 Lajčak: Neophodan dijalog, u potpunosti ću se fokusirati na pronalaženju puta napred

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak oglasio se još jednom povodom događaja na severu Kosova, navevši da " ovaj užasan napad dodatno naglašava neophodnost preventivne diplomatije i dijaloga".

Lajčak je i istakao i da će se u narednim danima, u potpunosti fokusirati na pronalaženje puta napred.

Tanjug/Zoran Žestić

 

"Po povratku iz Njujorka, dočekala me šokantna vest o napadu na kosovske policajce na severu Kosova. Takav kukavički čin nasilja je duboko zabrinjavajući i protivno je samim principima mira i saradnje. Moje srce je uz žrtve, njihove porodice, prijatelje i kolege. Ovaj užasan napad dodatno naglašava neophodnost preventivne diplomatije i dijaloga, što je naglašeno tokom prošle nedelje, kada sam učestvovao na nedelji visokog nivoa Generalne skupštine UN u Njujorku. Razgovarao sam sa brojnim liderima i kolegama iz celog sveta. Na ovaj ili onaj način, svi smo istakli važnost dijaloga i saradnje", napisao je Lajčak na Fejsbuku i nastavio.

"Takođe sam se sastao sa šest predsednika Zapadnog Balkana i visokim zvaničnicima UN, u diskusiji o regionalnoj dinamici. Visoki predstavnik Borrelj je takođe bio domaćin tradicionalnog ručka za Zapadni Balkan kako bi uskladili naše poruke za ovu sedmicu na globalnoj sceni. Da bih pronašao put napred u regionu, a posebno u dijalogu, vodio sam strateške razgovore sa našim 🇺🇸 partnerima. Ove godine sam posebno cenio večeru sa bivšim predsednicima Generalne skupštine i sadašnjim predsednikom 78. zasedanja Generalne skupštine UN. Bilo je sjajno vratiti se u UN, ali posle nedelju dana „globalnih brzih spojeva“ došlo je vreme da se vratim u Brisel. U narednim danima, u potpunosti ću se fokusirati na pronalaženje puta napred", izjavio je Lajčak.

 

 

 

Komentari (0)

Srbija