Politika

Žigmanov: Potvrđivanjem Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN

Komentari

Autor: Tanjug

25/09/2023

-

16:36

Žigmanov: Potvrđivanjem Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN
Tomislav Žigmanov - Copyright Tanjug/Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog

veličina teksta

Aa Aa

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov poručio je danas da je nedavnim usvajanjem Zakona o potvrđivanju ovog protokola naša zemlja potvrdila svoju posvećenost vrednostima Ujedinjenih nacija.

Žigmanov je na tribini "Šta nam donosi ratifikacija Opcionog protokola uz Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima?", naveo da pristupanjem Opcionom protokolu Srbija proširuje broj ugovora koji se odnose na zaštitu ljudskih prava i u potpunosti zaokružuje sistem zaštite u oblasti ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Dodao je da potvrđivanjem ovog protokola Srbija dobija kredibilitet kao država ugovornica, koja ne samo da sprovodi preporuke mehanizama Ujedinjenih nacija za ljudska prava, već realno unapređuje i razvija standarde zaštite ljudskih prava. 

"Kao država čiji su temelji zasnovani na socijalnoj pravdi, potvrđivanje ovog Opcionog protokola značajno doprinosi kako ostvarivanju univerzalnih ciljeva Ujedinjenih nacija izraženih u Povelji Ujedinjenih nacija i Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima, tako i Agendi 2030 i Ciljevima održivog razvoja", rekao je Žigmanov.

Žigmanov je izrazio očekivanje da će ovaj korak naše zemlje biti pozitivno ocenjen na putu evropskih integracija, dodajući da je potvrđivanje Opcionog protokola značajno i sa stanovišta saradnje u regionu, jer se očekuje da doprinese važenju istih principa i standarda i unapređenju položaja građana na ovim prostorima.

"Doprineće i efikasnijem radu sudova u postupcima zaštite ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava, a očekujemo da se odrazi na unapređenje rada svih koji odlučuju o pravima građana u socijalno-ekonomskoj sferi", naveo je on.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog je na predlog A11 pokrenulo inicijativu za potvrđivanje Opcionog protokola uz Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima što je rezultiralo usvajanjem Zakona o potvrđivanju ovog protokola u Narodnoj skupštini Srbije 6. septembra ove godine.

Opcioni protokol kao međunarodni instrument daje dodatnu mogućnost građanima Srbije da zaštite svoja prava pred sistemom Ujedinjenih nacija, ukoliko prethodno iscrpljeni unutrašnji pravni mehanizmi ne daju rezultate, navodi se u saopštenju.
 

Komentari (0)

Srbija