Politika

EURONEWS SRBIJA U BANJSKOJ Kosovska policija dozvolila ulaz u selo, Eljšani: Operacija nije potpuno završena

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/09/2023

-

07:13

EURONEWS SRBIJA U BANJSKOJ Kosovska policija dozvolila ulaz u selo, Eljšani: Operacija nije potpuno završena
EURONEWS SRBIJA U BANJSKOJ Kosovska policija dozvolila ulaz u selo, Eljšani: Operacija nije potpuno završena - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji i Republici Srpskoj danas je dan žalosti zbog stradalih u pucnjavi u okolini sela Banjska. Žitelji severa Kosova gde je u toku trodnevna žalost juče su palili sveće za trojicom ubijenih Srba. Zamenik direktora Kosovske policije za region Mitrovica sever Veton Eljšani sinoć je za Euronews Srbija potvrdio da je završena policijska akcija u selu Banjska. 

Ključni događaji:

  • Sinoć završena policijska akcija u Banjskoj
  • Kosovska policija dozvolila ulaz u Banjsku
  • Reporterka Euronews Srbija među prvima u Banjskoj
  • U Srbiji danas dan žalosti zbog tragičnih događaja na KiM
  • Eljšani: Operacija nije u potpunosti završena, sledi pretraga šumskog terena
  • Dan žalosti i u Republici Srpskoj
  • Svečlja: Plan je bio da se proglasi neka vrsta autonomije
  • Dvojici Srba određen jednomesečni pritvor
  • Građani severa KiM palili sveće stradalim Srbima


20.25 Đurić: Kurti snosi odgovornost za krvoproliće na severu Kosova i Metohije

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je danas da premijer Kosova Aljbin Kurti snosi odgovornost za krvoproliće na severu Kosova i Metohije.

"Krvoproliće na severu Kosova je tragedija koja je mogla i trebalo da bude sprečena. Neodgovorna politika Aljbina Kurtija pripremila je teren za tu tragediju", rekao je Đurić za Foks njuz.

On je, kako prenosi američka televizija, optužio Kurtijevu vladu za monoetničku strukturu kosovskih snaga na severu, nepoštovanje postojećih sporazuma, teroristički tretman prema srpskom stanovništvu na severu koji je uključivao mnoge racije u srpskim sredinama, prisilno imenovanje gradonačelnika opština na severu KiM i javno kritikovanje pregovora o normalizaciji odnosa kojim posreduje Evropska unija.

Đurić je odbacio izveštaje pojedinih medija u prištini o umešanosti "Vagnera" u dešavanja na Kosovu i Metohiji, podsećajući na izjavu komandanta Kfora koji je rekao da nema dokaza o prisustvu ruske paravojne grupe na KiM. 

16.39 Mandić: Za Srbe u Crnoj Gori je danas dan žalosti; naše trobojke su na pola koplja

Predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera koalicije Za budućnost Crne Gore Andrija Mandić poručio je da je danas dan žalosti i za srpski narod u Crnoj Gori, a ne samo u Srbiji i Republici Srpskoj.

"I naše trobojke su na pola koplja. Mi smo jedan i nedeljiv narod, nezavisno od država u kojima živimo i bol bilo kog dela srpskog naroda je i bol nas u Crnoj Gori. Celo srpstvo danas uznosi svoje molitve za pokoj duša stradalih u Banjskoj", napisao je Mandić na društvenoj mreži Iks.

Poručio je da su ovo jedni od najtežih i najtužnijih dana za srpski narod.
Euronews

16.20 Svećlja objavio papir koji navodno povezuje grupu sa Srbijom, Petković: Laži

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svećlja je na svom Fejsbuk profilu objavio fotografiju papira koji je, kako je naveo u opisu objave, potvrda koju je navodno Vojska Srbije dala grupi povodom predaje bacača granata koji je policija zaplenila istog dana. Svečnja tvrdi da je ovo dokaz o povezanosti grupe sa državom Srbijom, što zvanični Beograd negira.

 

"Kurtijev ekstremista Dželjalj Svečlja nastavio je danas sa gnusnim lažima sa kojima ne prestaje od trenutka tragičnih događaja u Banjskoj a sve sa namerom da Beograd optuži za navodnu umešanost u ta dešavanja koja je svojom antisrpskom politikom proizveo Aljbin Kurti. Naime, laž je da je papir koji je Svećlja danas objavio nekakav dokaz o umešanosti Vojske Srbije u događaje iz Banjske. To nije papir ni o kakvoj primopredaji oružanog sredstva, kako to obamnjuje Svećlja, već je reč o običnom tehničkom listu koji ide uz svako oružano sredstvo i koji se zvanično zove “lista pakovanja”. Ona isključivo sadrži nomenklaturni broj i vrstu sredstva i nije nikakav revers o zaduženju sredstva", naveo je Petar Petković, direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM u današnjem saoštenju.

Isto je tako, dodaje Petković,  Svećlja "lagao za preminulog Srbina u Novom Pazaru, lagao je da je Milan Radoičić smešten na VMA, lagao je da je u Banjskoj zaplenio navodno vozilo Žandarmerije, a reč je o vozilu za koje postoje informacije da je uvezeno iz Hrvatske i da nema nikave veze ni sa srpskom Vojskom ni policijom". Petković poziva kosovskog ministra da prestane  sa lažima.

15.27 Čeku: Saniraćemo štetu na manastiru Banjska

Ministar kulture privremenih prištinskih institucija Hajrula Čeku izjavio je danas da vlasti u Prištini čekaju stvaranje neophodnih uslova za procenu štete pričinjene u nedelju na manastir Banjska kako bi sanirali pričinjena fizička oštećenja. On je rekao da će procenu uraditi stručni tim, kao i da imaju sve potrebne alate za sanaciju, prenosi Ekonomija onlajn.

"Po onome što smo videli, šteta nije mala u fizičkoj strukturi ovog manastira. Ministarstvo kulture već ima potrebna finansijska sredstva za sanacijske intervencije u manastiru Banjska, pored restauracija koje smo ove godine uradili u pravoslavnim crkvama na Kosovu", rekao je Čeku.

14.35 Najnovije javljanje reporterke Euronews Srbija iz Banjske

Euronews

14.00 Stano o potencijalnim merama prema Srbiji: Za EU je važno da se sprovede istraga

Za Evropsku uniju je važno da se sprovede istraga, kako bismo imali punu i jasnu sliku o tome šta se dogodilo, ko je iza toga i ko je odgovoran, rekao je portparol Evropske komisije Peter Stano povodom ekskluzivnih saznanja Euronews Srbija da je nekoliko zemalja članica Evropske unije zatražilo da se razmotri uvođenje mera Srbiji zbog nedavnih događaja na Kosovu i Metohiji.

"Zemlje članice su te koje treba da odluče kako će se nositi sa situacijom u ovom trenutku. Imamo veoma važnu promenu situacije nakon terorističkih napada u nedelju na severu Kosova. Šta god da Komisija i institucije, visoki predstavnik i spoljnopolitička služba predlažu i rade je naravno u bliskoj konsultaciji sa zemljama članicama i sa pristankom zemalja članica", izjavio je Stano i nastavio:

"Ako zemlje članice žele da imaju formalnu odluku, ukoliko ne, to je sve u njihovim rukama, ali sve se radi u koordinaciji. Opet ponavljam, ako se nešto odluči, objavićemo ako i kada bude odgovarajuće"

13.50 Stoilković: Međunarodna zajednica namerno zaboravlja pucnje na Srbe

Predsednik Demokratske Partije Srba u Severnoj Makedoniji Ivan Stoilković izjavio je danas da međunarodna zajednica namerno zaboravlja dosadašnje pucnje na Srbe sa KiM i ne sankcioniše zlostavljanje srpskog naroda na KiM, makar i politički, saopštila je ta stranka. 

"Neka im zadnji događaji budu dovoljni kao upozorenje da je svaki pucanj na KiM, pucanj u mir, a mnogo su pucnjave propustili da osude. Ali sve je jasnije da je njihov cilj da proteraju Srbe, a da im je mir bez Srba glavna priča. Oni zaboravljaju pritom da nijedna okupacija nije trajala večno, pa neće ni ova", rekao je Stoilković.

Tanjug Video

 

Prema njegovim rečima, ugnjetavanje Srba na KiM se nastavlja, a međunarodna zajednica je "saučesnik u nečastivim radnjama" izazvanim izazvanim terorisanjem Srba od strane premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija. 

"Slava Srbima sa KiM koji su dali živote u odbrani svojih domova i svoje rodne zemlje od sve većeg ugnjetavanja i tiranije od strane vlasti šiptarskog okupacionog režima i pokoj duši albanskom policajcu", Rekao je Stoilković, navodi se u saopštenju Demokratske partije Srba u Severnoj Makedoniji.

13.41 Zbog tragičnih događaja na KiM zastave ispred Opštine Zeta na pola koplja

Ispred Opštine Zeta jutros su zastave osvanule na pola koplja, zbog tragičnih događaja na Kosovu i Metohiji, potvrdio je za podgorički Dan predsednik Kluba odbornika Demokratske narodne partije u Skupštini opštine Zeta.

Ispred Opštine Zeta od nedavno su tri zastave – državna, Evropske unije i Kraljevine Crne Gore.

"Zbog žrtava na Kosovu zastave ispred zgrade Opštine Zeta spuštene su na pola jarbola. S obzirom na to da u Crnoj Gori nije proglašen dan žalosti odlučili smo da u znak žaljenja za svim poginulim građanima u poslednjim dešavanjima na Kosovu, zastave spustimo na pola koplja", rekao je Vesko Rašović.

13.32 SPC za mirni suživot Srba i Albanaca, cilj nekih da nestane sa KiM

Srpska pravoslavna crkva izrazila je danas saučešće srodnicima nastradalih Srba i Albanaca u sukobu na severu KiM navodeći da će se moliti za njihovu utehu i istakla da se uvek zalagala, kao što se i sada zalaže, da se nesporazumi na Kosovu i Metohiji rešavaju mirno i dijalogom, u cilju mirnog saživota Srba, Albanaca i svih drugih naroda koji na tom području žive.

"Mnogi iz Prištine, iz sveta, ali što je daleko tragičnije i iz Beograda, sa različitih ideoloških polova, ne birajući sredstva, pokušavaju da SPC prikažu kao učesnicu, čak i vinovnika, sukoba i tragičnih događaja. Cilj tih koji po svaku cenu žele da uvuku Crkvu u tragične sukobe jeste da srpska crkva sa svojim vernim narodom nestane sa Kosova i Metohije", navodi se u saopštenju Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve.

Podsetili su na desetovekovno neprekinuto prisustvo Eparhije raško-prizrenske na Kosovu i Metohiji, a više od svega na to da je SPC sa sveštenstvom, monaštvom i vernim narodom, tu opstajala u svim vremenima i uslovima, uprkos najstrašnijim gonjenjima, stradanju i mučeništvu monaha, sveštenika i vernika, i to isključivo zbog toga što su bili pravoslavni Srbi.

13.27 Nekoliko EU članica traži da se razmotri uvođenje mera Srbiji zbog događaja u Banjskoj

Nekoliko zemalja članica Evropske unije zatražilo je da se razmotri uvođenje mera i Srbiji, budući da već postoje protiv Prištine, ukoliko se utvrdi da Beograd ima veze sa poslednjim dešavanjima na severu Kosova, saznaje Euronews Srbija iz diplomatskih izvora. Opširnije u posebnoj vesti.

13.08 Eljšani za Euronews Srbija: Operacija nije u potpunosti završena

Akcija kosovske policije još nije u potpunosti završena, trenutno je u toku pretraga šume, potvrdio je u ekskluzivnoj izjavi za Euronews Srbija Veton Eljšani, zamenik direktora Kosovske policije za region Sever.

"Mislimo da smo pregledali skoro sve, ali moramo biti pažljivi ako ima neeksplodiranih naprava. Jedinica sa specijalno obučenim psima će ovih dana pretražiti teren. Ali operacija je završena što se tiče samog sela i ono je sigurno, sve je sigurno", rekao je on.

Eljšani je za Euronews Srbija potvrdio da broj poginulih iznosi četiri.

"Jedan moj policajac koji je ubijen u zasedi. A potvrdiću i da su ovde ubijena tri napadača, a dva smo uhapsili", rekao je on za Euronews Srbija.

Euronews

12.35 Četvorica Srba uhapšenih u Banjskoj pušteni na slobodu

Četiri osobe koje su uhapšene tokom događaja u Banjskoj puštena su na slobodu, prenosi Gazeta ekspres. Specijalno tužilaštvo u Prištini je potvrdilo da su četiri osobe koje su uhapšene daleko od mesta događaja, kada je došlo do sukoba u Banjskoj, puštene u utorak na slobodu u odsustvu dokaza koje je iznela Kosovska policija.

"Obaveštavamo vas da su četiri osobe koje su uhapšene tokom akcije Kosovske policije, u selu Banjska, u opštini Zvečan, daleko od mesta događaja, juče 26.septembra 2023. puštene na slobodu od strane Specijalnog Tužilaštva Republike Kosovo, u nedostatku dokaza Kosovske policije", navedeno je u saopštenju.

12.24 Reporterka Euronews Srbija u Banjskoj

Kosovska policija dozvolila je ulaz u Banjsku danas u 12 časova, a reporterka Euronews Srbija Anđelka Ćup bila je među prvima koji su ušli u selo. Pogledajte kako je to izgledalo.

Euronews

11.38 Metsola: Sve činjenice u selu Banjska moraju da budu utvrđene

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola izjavila je danas da sve činjenice o nedavnom napadu u selu Banjska moraju da budu utvrđene i pozvala sve strane da ulože iskrene napore da povrate mir i stabilnost. Ona je to rekla Tanjugu u intervjuu u okviru projekta ENR i istakla da je dijalog uz pomoć EU jedini put napred. Prema njenim rečima Evropski parlament u potpunosti podržava napore visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja i specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka u tom pogledu.

10.27 Vučević: Srbija u doboj meri razočarana reakcijom Kfora

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da nije dobro to što mnogi žure sa zaključcima šta se dogodilo u Banjskoj i naglasio da u narednim danima sledi utvrđivanje relevantnih činjenica vezano za te događaje, a na osnovu posebnog pristupa i metoda. Vučević je gostujući na RTS naglasio da je Srbija u doboj meri razočarana reakcijom Kfora. Kfor je, kako je dodao, taj koji je prvi trebalo da reaguje i spreči krvoproliće, pa zatim Euleks.

"Ne želimo da se Kfor postavi na nivo posmatrača sa brda, Kfor je morao da zaustavi dalje puškaranje i pucanje, imaju nedaleko bazu, mogli su da reaguju, a ne da gledaju sa strane i dozvole da dobro raspoređeni albanski policajci nastave lov na Srbe", naveo je Vučević i naglasio da je komunikacija sa Kforom na elementarnom tehničkom nivou.

Neverovatno je, dodaje on, da reakcija Kfora nije bila jača.

09.38 Kancelarija: Neophodno veće prisistvo međunarodnih misija u srpskim sredinama

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da je poslednji incident, u kojem je kamenovana srpska Osnovna škola u Lipljanu, pokazatelj da je neophodno veće prisustvo međunarodnih misija u srpskim sredinama kako bi se izbegli i predupredili bilo kakvi incidenti i Srbi osetili bezbednije.

"Nijedan incident ne sme se zanemariti niti posmatrati izolovano, jer dodatno može dovesti do eskalacije situacije na terenu, na šta smo i do sada više puta upozoravali", navodi se u saopštenju Kancelarije.

"Talas nasilja koje sprovodi premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti na severu KiM ima svoje tragove i odjeke i u srpskim sredinama južno od Ibra, gde je sinoć oko 22.30 kamenovana srpska Osnovna škola 'Braća Aksić' u Lipljanu. Ovu obrazovnu ustanovu pohađa oko 50 đaka srpske nacionalnosti, a pojedini roditelji danas iz straha za njihovu bezbednost nisu dozvolili deci da dođu u školu, kao i da su meštani više nego zabrinuti zbog napada na školu i novih incidenata koje albanski ekstremisti mogu da sprovedu 'osokoljeni agresivnom retorikom i politikom Prištine' ", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će Kancelarija preko svojih predstavnika na terenu sanirati nastalu materijalnu štetu.

09.07 Sednica kosovske vlade u 10h

Kako javlja reporterka Euronews Srbija, kosovska vlada zakazala je sednicu za 10 časova.

09.00 SAD: Potrebna saradnja sa međunarodnim partnerima na deeskalaciji na KiM

Potrebno je da sve strane rade u koordinaciji sa međunarodnim partnerima na deeskalaciji situacije na severu KiM, izjavio je portparol američkog Stejt departmenta Met Miler. On je to rekao kao odgovor na pitanje kakav je stav SAD u vezi sa predlogom da NATO preko Kfora preuzme značajniju ulogu i punu kontrolu nad severom KiM kako bi se sprečila dalja eskalacija. ''Ono što mislimo je da je važno je da sve strane odmah rade u koordinaciji sa međunarodnim partnerima na deeskalaciji situacije, obezbeđivanju bezbednosti, vladavini prava i vraćanju u dijalog uz posredovanje EU'', rekao je Miler.

08.58 U Republici Srpskoj je Dan žalosti zbog tragičnih događaja na KiM

U Republici Srpskoj je danas Dan žalosti, povodom tragičnih događaja na Kosovu i Metohiji tokom kojih su ubijena tri Srbina. Zastave na institucijama spuštene su na pola koplja, a televizijski i radijski sadržaji, kao i sve sportske i zabavne manifestacije planirane za danas biće prilagođene Danu žalosti.

08.41 I dalje nije dozvoljen ulazak u Banjsku

Selo Banjska, u opštini Zvečan na severu Kosova i Metohije, i jutros je blokirano, a u samo naselje mogu ući samo meštani uz dozvolu tzv. kosovske policije. Na magistralnom putu Kosovska Mitrovica-Leposavić, na skretanju za Banjsku, i dalje se nalazi jedno oklopno vozilo pripadnika Specijalne policije, a administrativni prelazi Jarinje i Brnjak još uvek su zatvoreni za ulazak u južnu pokrajinu iz pravca centralne Srbije.

Euronews

07.30 Sinoć završena policijska akcija u Banjskoj, u devet odluka ko sem meštana može da uđe u selo

Policijska akcija u selu Banjska završena je sinoć nešto posle 21 čas, rekao je za Euronews Srbija zamenik direktora Kosovske policije za region Mitrovica sever, Veton Eljšani.

"Operacija je završena, ali je policija ostala u selu. Za sada u Banjsku mogu samo da ulaze njegovi stanovnici, a ujutru oko devet časova će se u Prištini doneti odluka da li će i drugi ljudi moći da uđu u Banjsku", rekao je Eljšani.

07.12 Svečlja: Plan je bio da se proglasi neka vrsta autonomije

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja je u intervjuu za Euronews Albanija naveo da je potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić predvodio grupu po naređenju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, te da je plan bio da idu južno do reke Ibar i da napadima spreče kosovsku policiju da deluje slobodno i onda proglase neku vrstu autonomije.

"Reč je o oko 115 vojnih uniformi, ali ima ih i više. Smatra se da je potencijalno regrutovano oko 200 ljudi, koji bi bili deo ovog scenarija. Po svemu sudeći, plan im je bio da idu južno do Ibra i napadima spreče ksoovsku policiju da reaguje i onda objave neku vrstu autonomije ili nešto slično. Kad pogledate listu oružja koju su imali, stručnjaci nam kažu da je to oprema za čitavu vojsku", rekao je Svečlja.

Euronews

07.11 Građani severa KiM palili sveće stradalim Srbima

Od juče je u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji proglašena trodnevna žalost, otkazane su sve zabavne aktivnosti, a zastave su na zgradama srpskih institucija spuštene na pola koplja.

Takođe, i u Beogradu su se sinoć ispred Hrama Svetog Save okupili građani koji su palili sveće odajući počast stradalima na KiM.

06.55 Kosovska policija: Uhapšeno ukupno osam Srba na severu, zaplenjena valika količina oružja

Ukupan broj Srba uhapšenih na severu Kosova i Metohije, za koje se smatra da su povezani sa pucnjavom u selu Banjska i ubistvom pripadnika policije, povećan je na osam, saopštila je juče Kosovska policija. U saopštenju se podseća da je u Banjskoj u ponedeljak uhapšeno dvoje Srba i dodaje da je u okviru akcije hapšenja zaplenjena velika količina oružja.

Kako se navodi, zaplenjena su dva vozila, jedno oklopno vozilo, kao i jedno teško vozilo - bager, u kojima je pronađen veliki broj različitog oružja. Među oružjem koje je zaplenjeno su i puška kalibra 30 milimetara, dve duge puške, odnosno mitraljezi, po jedan snajper, minobacač i automatska puška, 74 šaržera za pušku AK47 i devet pancira.

06.40 Šole sa Vučićem o značaju deeskalacije i izbegavanja dodatnih tenzija na KiM

Visoki zvaničnik u američkom Stejt departmentu Derek Šole saopštio je juče da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o značaju trenutne deeskalacije situacije na severu KiM i izbegavanju akcija koje bi dovele do povećanja tenzija. Šole je na društvenoj mreži X poručio i da je tragični gubitak života na severu pokrajine dodatno upozorenje o važnosti hitnog ponovnog uspostavljanja mira i povratka dijalogu pod posredstvom EU.

06.25 U Srbiji danas dan žalosti zbog tragičnih događaja na KiM

Vlada Republike Srbije proglasila je, na jučerašnjoj vanrednoj sednici, 27. septembar 2023. godine za dan žalosti povodom tragičnih događaja na Kosovu i Metohiji.

"Vlada Srbije moli sve medije i organizatore javnih manifestacija da u sredu, 27. septembra, prilagode svoj program danu žalosti i na taj način odaju poštu nastradalima na Kosovu i Metohiji", navedeno je u saopštenju Vlade Srbije.

06.10 U Republici Srpskoj danas je dan žalosti zbog događaja na KiM

U Republici Srpskoj će danas biti dan žalosti zbog tragičnih dešavanja na Kosovu i Metohiji.  Odluku o proglašenju 27. septembra danom žalosti donela je danas Vlada Republike Srpske na telefonskoj sednici. Zastave na institucijama biće spuštene na pola koplja, a televizijski i radijski sadržaji, kao i sve sportske i zabavne manifestacije planirane za taj dan biće prilagođene danu žalosti. 

05.50 Dvojici Srba određen jednomesečni pritvor

Blagoju Spasojeviću i Dušanu Maksimoviću juče je određen jednomesečni pritvor, saopštilo je Specijalno tužilaštvo u Prištini. U pitanju su dvojica Srba koji su uhapšeni pre dva dana u hotelu "Rajska Banja" u Banjskoj.

Komentari (0)

Srbija