Politika

Stano o događajima u Banjskoj: "Pozicija EU jasna - to je bio teroristički čin"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/09/2023

-

13:13

Stano o događajima u Banjskoj: "Pozicija EU jasna - to je bio teroristički čin"
Stano o događajima u Banjskoj: "Pozicija EU jasna - to je bio teroristički čin" - Copyright Prinskrin/Youtube/European Commission

veličina teksta

Aa Aa

Pozicija Evropske unije po pitanju onoga što se desilo u nedelju je vrlo jasna - to je bio teroristički čin, kaže portparol Evropske komisije Peter Stano. On dodaje da taj akt mora da bude istražen, a odgovorni izvedeni pred pravdu.

Na pitanje da prokomentariše izjavu predsednika Vučića da po Briselskom sporazumu kosovski policajac nema šta da traži na severu, Stano odgovara da se Unija ne bavi komentarisanjem nečijih izjava, te da se rad sa partnerima ne sprovodi preko javnosti.

"Ako imamo nešto da im kažemo, mi to radimo direktno, a isto to očekujemo i od njih, uključujući i interpretacije Sporazuma ili načine kako se sprovodi istraga", ističe Stano.

Stano dodaje da je ono što se desilo u nedelju "vrlo ozbljno" i mora biti razjašnjeno, inače će, u suprotnom, "biti posledica".

"Svi koji su na bilo koji način uključeni su u obavezi da učestvuju i sarađuju kako bi se osiguralo da ovaj teroristički napad nije samo u potpunosti istražen, nego i da je pravda sprovedena prema onima koji su planirali i izveli, prema onima koji stoje iza ovog napada. To je jasno, ta poziicija je pominjana više puta i naši partneri znaju za nju", rekao je Stano i nastavio:

"Mi se zaista ne bavimo komentarisanjem svake izjave koju neko iznese u regionu. Evropska unija je bila vrlo jasna u saopštenju visokog predstavnika, u zajedničkom saopštenju dvadesetsedmorke, u svim izjavama pojedinačnih članica i međunarodnih partnera po pitanju naših očekivanja, ali i saveta stranama šta bi trebalo da bude urađeno u ovom trenutku. Ono što se desilo u nedelju je bilo vrlo ozbiljno i mora da bude razjašnjeno, jer će biti posledica"

Komentari (0)

Srbija