Politika

Vučić: Vojska neće ući na KiM, povući ćemo snage iz tog područja

Komentari

Autor: Tanjug

30/09/2023

-

19:41

Vučić: Vojska neće ući na KiM, povući ćemo snage iz tog područja
Obraćanje predsednika Srbije i premijera Mađarske - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da nema nameru da naredi vojsci da pređe administrativne prelaze sa Kosovom i Metohijom, dodavši da će povući srpske snage iz tog područja jer bi, kako je naveo, eskalacija sukoba bila kontraproduktivna kada je reč o želji Srbije da postane članica Evropske unije.

"Zašto bi ovo bilo od koristi za Beograd? Koja bi bila ideja? Da uništimo svoju poziciju koju smo gradili godinu dana? Uništiti to za jedan dan? Srbija ne želi rat", naveo je Vučić u izjavi za Fajnenšel tajms.

On je dodao da su upozorenja Vašingtona nesrazmerna jer se broj pripadnika srpskih snaga na terenu smanjuje.

"Prošle godine smo imali 14.000 ljudi u blizini administrativne linije, danas imamo 7.500 i to ćemo smanjiti na 4.000", naveo je Vučić.

Poručio je da je "čista laž" da Srbija šalje vojsku na administrativnu liniju.

"Srbija od toga ne bi imala koristi jer bi to ugrozilo njenu poziciju u pregovorima sa Prištinom pod pokroviteljstvom Evropske unije", naveo je Vučić u izjavi za FT.

Podsetimo, Bela kuća je u petak saopštila da SAD prate raspoređivanje srpske vojske duž administrativne linije sa KiM, a portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi i pozvao na povlačenje tih snaga kako bi se smanjile napetosti.

Kirbi je nazvao "veliko srpsko vojno raspoređivanje duž granice sa Kosovom" destabilizujućim razvojem događaja i pozvao Srbiju da povuče te snage i doprinese snižavanju napetosti, prenosi Rojters.

Kako je preneo Glas Amerike, Kirbi je naveo da pokreti srpske vojske duž administrativne linije obuhvataju "do sada neviđeno postavljanje napredne artiljerije, tenkova i mehanizovanih pešadijskih jedinica". 

Kirbi je međutim istakao da nema detaljnije obaveštajne informacije o tome šta je cilj gomilanja trupa na granici.

"To pratimo, vidimo, i o tome govorimo danas da bi stavili do znanja koliko smo zbog toga zabrinuti. Međutim, ne mogu u ovom trenutku da govorim o stvarnoj nameri. Ali je to jedan od razloga što smo želeli ovo jasno da pomenemo danas, da javnim komentarima potkrepimo razgovore iza zatvorenih vrata, da pozovemo Srbiju kroz diplomatske kanale da povuče te trupe, jer su njihov sam obim, veličina i prisustvo destabilizujući sami po sebi i zabrinjavaju ljude, uključujući i nas", rekao je, prenosi Glas Amerike.

I evropski šef diplomatije Žozep Borelj je rekao danas da je gomilanje srpske vojske kod administrativne linije veoma je zabrinjavajuće i mora se odmah zaustaviti.

"Nema mesta za naoružavanje i gomilanje bezbednosnih snaga na evropskom kontinentu. Snage treba odmah da se povuku", rekao je on.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Zorica

01.10.2023 20:42

Rezolucija 1244 predvidja prisustvo 1000 Vojnika na Severu Srpskog Kosova.Zasto neko ne postavi to pitanje u Savetu bezbednosti?

Srbija