Politika

Ekipa Euronews Srbija u šumama oko Banjske: Specijalna jedinica kosovske policije počela pretres

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/10/2023

-

11:57

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Veliki broj pripadnika specijalne jedinice kosovske policije ušao je u selo Banjska gde je započeo pretres u samom selu i okolini.

Pripadnici kosovske specijalne policije, interventne policije, forenzirara i KFOR-a su u selo ušli oko 10.30 časova. Kako je rečeno reporterki Euronews Srbija, reč je o rutinskoj pretrazi terena jer se pretpostavlja da ima još zaostalog oružja.

Kako javlja reportrka, oni su samo pregledali okolni teren, nisu ulazili u kuće.

Ekipa Euronews Srbija krenula je za njima negde oko 4-5 kilometara duboko u šumu, odakle je vraćena iz bezbednosnih razloga. 

Euronews/Anđelka Ćup

 

Podsetimo, kako je ranije rečeno, pripadnici specijalne jedinice kosovske policije povukli su se iz sela Banjska i njih će sada zameniti pripadnici interventne jedinice, saopštio je zamenik komandira kosovske policije za region Sever Veton Eljšani. Eljšani je dodao i da ćemo sada videti manje policije, te da se nada da će se život ubrzo vratiti u normalu.

Ipak, iako su jutros neki lokali bili otvoreni, oni su zatvoreni pošto je počeo pretres.

Podsetimo, političari iz Prištine iznose optužbe na račun Beograda. Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjaj Svečlja je izjavio da su "pripreme za napad u Banjskoj obavljene u Srbiji" i da se to navodno vidi sa zaplenjenih dronova. 

S druge strane, u Beogradu oštro demantuju takve navode, a direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je rekao i da Priština sve vreme lažira podatke i činjenice u vezi sa nedavnim događajima i obdukcijom. 

Zbog izjava Svečlje, konferenciju za novinare juče su održali i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, kako bi, kako su naveli, javnost bila upoznata sa određenim činjenicama i saznanjima sa kojima raspolaže Vojska Srbije.

Šta se desilo u noći između 23. i 24. septembra?

U noći između 23. i 24. septembra došlo je do oružanog sukoba kosovske policije i naoružane grupe ljudi u kojoj je poginulo četvoro ljudi, od toga jedan kosovski policajac i trojica Srba. Tokom akcije uhapšeno je osmoro ljudi.

Kako je pokazala istraga, deo napadača tada je napustio teritoriju Kosova, a deo naoružane grupe sklonio se u manastir Banjska, odakle su se sukobili sa kosovskom policijom.

Kosovska policija objavila je da je prilikom sukoba u Banjskoj nađena je "impozantna" količina oružja. Zaplenjena su 24 džipa, oklopno vozilo i dva četvorotočkaša. Tu je i oružje - šest mašinskih puški, šest revolvera, 30 "kalašnjikova", osam nagaznih, osam protivtenkovskih i 142 minobacačke mine, 36 raketnih bacača i 75 ručnih bombi. Zaplenjeno je i 150 dinamita, više od pet kilograma plastičnog eksploziva i 20 kilograma TNT-a. Na spisku su i panciri, dronovi, radio i fotoaparati, vojne torbe i uniforme, telefoni, novac u evrima i dinarima, hrana, lekovi i velika količina municije.

O slučaju je 30. septembra saslušan je Milan Radoičić koji se odazvao pozivu državnih organa Srbije i u pratnji svog advokata, bio u policiji kako bi u svojstvu građanina dao izjavu na okolnosti tragičnog događaja u mestu Banjska.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija