Politika

Tužilaštvo: Saslušan Milan Radoičić, sumnjiči se za više krivičnih dela

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/10/2023

-

14:26

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Policijski službenici Uprave kriminalističke policije izvršili su danas pretres stana i drugih prostorija kod lica Milana Radoičića (45) kojem je određeno policijsko zadržavanje do 48 časova.

On je krivičnu prijavu priveden u Više javno tužilaštvo u Beogradu gde je saslušan zbog sumnje da je sa, za sada, više nepoznatih lica, izvršio krivična dela Udruživanje radi vršenja krivičnih dela, Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet vatrenog oružja i eksplozivnih materija i Teška dela protiv opšte sigurnosti.

Osumnjičeni je na saslušanju negirao izvršenje krivičnih dela koja mu se stavljaju na teret.

Nakon saslušanja tužilaštvo je predložilo sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da osumnjičenom odredi pritvor zbog opasnosti od bekstva.

Naredbom o sprovođenju istrage obuhvaćeno je više, za sada, nepoznatih lica, kojima se na teret stavlja krivično delo Teška dela protiv opšte sigurnosti.

mup.gov.rs

Prema naredbi o sprovođenju istrage, Radoičić se tereti da je od januara 2023. godine do 24. septembra oružje, municiju i eksplozivna sredstva velike razorne moći nabavljao iz Tuzle, Federacija BIH, koje mu je isporučivano na teritoriji Grada Beograda, najčešće na potezu Bubanj Potok – Vrčin, a koje je potom prenosio i skladištio na neutvrđenim lokcijama na teritoriji AP Kosova i Metohije, gde ih je skrivao u napuštenim objektima i šumama, pa je kao kolovođa grupe sa više NN lica, zajedničkim delovanjem i opšte opasnom radnjom 24. septembra izazvao opasnost za život ljudi u mestu Banjska na teritoriji AP KIM, navodi se u saopštenju Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Kako je novinarima rekao Radoičićev branilac Goran Petronijević, sada se očekuje saslušanje kod sudije za prethodni postupak i odluka o pritvoru.

Euronews Srbija

 

On je kazao da se Radoičić u trenutku privođenja nalazio u stanu u Beogradu gde je u toku ranijh jutarnjih sati izvršen pretres koji je trajao je nešto duže. U stanu, dodao je, nije pronađeno ništa što bi bilo od značaja, osim što je od Milana Radoičića oduzeto oružje za koje je imao dozvolu.

Petronijević je rekao da je Radoičić negirao da je izvršio krivična dela i da je do tančina objasnio sve šta je uradio.


"Nije negirao činjenično stanje, činjenično stanje je apsolutno potvrdio, ali negira da to ima ikakve veze sa krivičnim delima koja mu se stavljaju na teret. On je objasnio svoje motive, to ćete čuti kada bude došlo vreme da se njegova izjava obelodani", kaže Petronijević.

Na pitanje koja se krivična dela stavljaju na teret Radoičiću, Petronijević je naveo da su to krivična dela vezana za oružje i teško delo protiv opšte sigurnosti, odnosno o "onoj eksploziji koja se dogodila".

"Videli ste i sami da su prištinski organi potvrdili da je taj momak policajac nažalost stradao slučajno, odnosno da je stradao od eksplozije, a ne da je neko njega ubio, upucao, kakva je to informacija bila u startu. Gospodin Radoičić je to upravo i rekao od samog početka, sve te barikade koje su do sada postavljane dole i to je policija znala su imale takvu vrstu obezbeđenja od teške mehanizacije kojom su kamioni rastureni da bi se blokada rasturila. Oni su stavljali neku eksplozivnu napravu koja bi zaustavila tu mašinu, bilo da je u pitanju bager bilo da je u pitanju oklopni transpoter sa ono kašikom što je bilo uobičajeno. Zašto se dogodilo ovoga puta da su oni poslali čoveka, valjda u pokušaju da demontiraju štagod, oni su se peli po tom kamionu, ulazili unutra izlazili i jednog trentuka je došlo do ekpslozije", kaže Petronijević.

Upitan da prokomentariše navode iz saopštenja Višeg javnog tužilaštva da je oružje dopremano iz Tuzleda ga je Radoičić preuzimao na Bubanj Potoku i da ga je nosio na Kosovo, Petronijević je rekao da to sastavni deo njegove izjave.

Petronijević je rekao da sve shvata kao stvar pritiska.

„Nemamo nijedan jedini dokaz za sada sem novinskih snimaka za sve ono što mu se stavlja na teret“, rekao je.

 

Podsetimo, Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je pre dva dana da se Milan Radoičić odazvao pozivu državnih organa Srbije i da je u pratnji svog advokata, bio u policiji kako bi u svojstvu građanina dao izjavu na okolnosti tragičnog događaja u mestu Banjska, rano ujutru u nedelju, 24. septembra 2023. godine.

Radoičić je u petak, preko svog advokata, saopštio da je bio u selu Banjska 24. septembra kada je došlo do sukoba sa kosovskom policijom. 

MUP Srbije

Dovoženje Radoičića u Tužilaštvo

 

On je rekao da je sever Kosova došao da ohrabri srpski narod sa tog područja u "pružanju otpora teroru Kurtijevog režima", kao i da je sam lično obavio sve logističke pripreme za "odbranu srpskog naroda od okupatora". 

Naveo je da o tome nije obavestio nikoga u Beogradu, ni lokalnu vlast sa severa Kosova i da od njih nije imao nikakvu pomoć.

"Do stradanja policajca je došlo slučajno, nakon čega je počeo žestok okršaj sa obe strane u kojem su poginula naša trojica drugova - heroja, koji su svoj život dali za slobodu i očuvanje Kosova i Metohije", naveo je Radoičić u pisanoj izjavi koju je pročitao njegov advokat.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija