Aktuelno

Petronijević: Radoičić dostupan organima ove države, voljan da odgovori na sva pitanja

Komentari

Autor: Tanjug

01/10/2023

-

23:03

Petronijević: Radoičić dostupan organima ove države, voljan da odgovori na sva pitanja
Goran Petronijević - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Advokat Goran Petronijević izjavio je večeras gostujući na TV Pink da je Milan Radoičić dostupan u svakom trenutku srpskim organima i da želi da odgovori na sva pitanja.

"Jedino što je sigurno je to da je gospodin Radoičić dostupan u svakom trenutku organima ove države i voljan je da odgovori na sva pitanja koja mu postave", rekao je Petronijević.

On je objasnio da je u ovoj fazi on Radoičiću punomoćnik, a ne branilac i naveo je par mogućih opcija u postupku protiv njegovog klijenta.

"Opcija A je da se ne vodi više nikakav postupak, da se proceni da nema osnove da se vodi nikakav postupak, što bismo mi i najviše voleli. Opcija B je da će policija poslati ovaj izveštaj detaljno uzet u izjavi od Radoičića našem nadležnom tužilaštvu", rekao je Petronijević.

On je dodao da nadležno tužilaštvo u tom slučaju može da naloži podnošenje krivične prijave ili da naloži sprovođenje tzv. prethodnih radnji, odnosno dopunu tog materijala koji je poslat kroz prethodno obaveštenje.

Kako je rekao, u oba slučaja nastavak može biti naređenje tužilaštva da se preduzmu određene radnje, kao što su pretres, privođenje, dovođenje tužilaštvu, uzimanja izjave od strane tužilaštva i odluka o podnošenju krivične prijave i privođenja osumnjičenog.

"I iza toga, nakon procedure u tužilaštvu, odlučivanje o tome da li će se pokretati postupak ili ne, da li će se predlagati neke mere u odnosu na njega ili ne", objasnio je Petronijevć.

Što se tiče kvalifikacija krivičnog dela koje se mogu staviti na teret Radoičiću, Petronijević je rekao da se o tome ne može unapred govoriti.

"Ono što se po medijima priča su neka nagađanja koja aspolutno nemaju nikakvog osnova, a to je da njih nazivaju teroristima. Teroristima nisu nazivali čak ni one Albance koji su sa Kosova otišli u jednu suverenu, nezavisnu međunarodno priznatu državu kao što je Severna Makedonija, ubili osam policajaca i vratili se. Neki od njih su, ako se ne varam, čak i u vrhu vlasti sad. Hoću da vam kažem da jedino ta kvalifikacija otpada", rekao je Petronijević.

On je dodao da Radoičić može biti optužen za krivično delo nedozvoljenog nabavljanja, držanja, nošenja i prometa oružja i municije.

"U ovom slučaju to bi bio kvalifikovani oblik jer, koliko sam mogao da vidim na onim snimcima, ukoliko se dokaže da je to bilo u njegovom posedu, to su vrste naoružanja koje ne mogu koristiti fizička lica, građanska lica ne mogu dobiti dozvolu za njihovo držanje, niti nošenje. Pa je to jedan kvalifikovani oblik tog krivičnog dela", rekao je Petronijević.

Što se tiče teritorijalne nadležnosti, Petronijević je naveo da će se ona utvrditi u trenutku kada se bude uzela definitivna izjava od strane tužilaštva.

"Videće se gde su radnje izvršene, gde je radnja započeta, opet u zavisnosti od kvalifikacija krivičnog dela. Svako krivično delo ima svoje bitne elemente, ima radnju izvršenja i nadležnost je sigurno nekog od viših sudova ili viših tužilaštava", rekao je Petronijević.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija