Politika

Brnabić i Hil dali podršku novoosnovanoj Pupin inicijativi

Komentari

Autor: Tanjug

09/10/2023

-

22:31

Brnabić i Hil dali podršku novoosnovanoj Pupin inicijativi
Tanjug/Vladimir Šporčić - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Pupin incijativa, prva srpska privatno finasirana neprofitna organizacija, sa sedištem u Beogradu i Vašingtonu, koja će se sveobuhvatno baviti srpsko-američkim odnosima kroz kreiranje predloga politika, rešenja i strategija, i otovriti novo poglavlje u odnosima dve zemlje, predstavljena je večeras u prisustvu predsedice Vlade Srbije Ane Brnabić i američkog ambadora Kristofera Hila.

Na svečanosti upriličenoj na dan rođenja jednog od najevećih srpskih naučnika Mihajla Pupina, govoreći o Inicijativa čiji će članovi, kako je najavljeno, radititi na međunarodnom jačanju pozicije Srbije, predlaganju strategija razvoja Srbije, razmeni znanja i iskustva između SAD i Srbije, Brnabić je navela da ona dolazi kao dašak svežeg vazduha, posebno u ova kompleksna vremena, ne samo u Evropi već i svetu.

"Pupin inicijativa dolazi kao dašak svežeg vazduha, ne mislim samo u kontekstu srpsko američkih odnosa već zato što njenim osnivanjem dajete primer drugim mladim ljudima da nastave sa snovima i inicijativama da zajedno menjamo Srbiju u demokratskom društvu - jer je to jedina Srbija koja može da bude snažna i jaka", rekla je Brnabić povodom Incijative čiji je cilj da otovori novo poglavlje u odnosima Srbije i SAD.

Predsednica Vlade ocenila je da je incijativa važna za Srbiju, za partnerstvo i saradnju dve zemlje - kao karika koja treba da nas vodi ka mnogo jačoj, tehnološki razvijenijoj, otpornijoj Srbiji.

 

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

Odnosi Srbije i SAD su ponekad komplikovani, ali kada politika upadne u ćorsokak, kada ne možemo da razgovaramo, tu je ekonomija da vodi i preuzme incijativu, a politika da je sledi, kazala je Brnabić i podsetila da je Srbija novinama u obrazovanju vezano za IT sektor nenamerno stvorila jaku osnovu za razvoj saradnje sa SAD.

''SAD su naš najvažniji bilateralni trgovinski partner u razmeni usluga, to je izuzetno važna stvar'', rekla je ona i podsetila da je Nemačka, najveći trgovinski partner u razmeni roba.

Te činjenice nas, kako je rekla, vezuju sve više i više, i pomažu nam da se prevaziđu sve kompleksne sitaucije.

"Ukupna razmena bila je u jednoj godini između Srbije i SAD 1,3 milijarde evra, od toga je naš suficit milijardu evra", rekla je Brnabić i podsetila da je srpska dijaspora iz San Franciska ''Serbian enterpreneurs'' pomogla sugestijama šta da se promeni u obrazovanju,  privredi i pravnom sistemu kako bi dali vetar u leđa IKT sektoru.

Saradnja sa SAD jako je značajna u oblasti veštačke inteligencije, biotehnologije, oblasti koje su budući fokus u razvoju Srbije, u biotehnologiji, rekla je ona i dodala da se dalje razgovara i sa kompanijama koje Srbija želi da vidi kao preferencijalne partnere.
 

Tanjug/Vladimir Šporčić

 


Novi projekat američkog kulturnog centra koji bi bio značajan simbol svakog vida saradnje takođe je u planu, rekla je ona.

Hil: Ukoliko bismo radili zajedno, bili bismo snažniji u regionu

Ambasador SAD Kristofer Hil je istako značaj Pupin inicijative i naglasio da će uraditi sve što je u njegovoj moći da je podrdrži.

''Bio sam obeshrabren, razmišljao sam kako ću dalje, i onda je stigla Pupin inicijativa'', rekao je Hil i njenim članovima poručio da mogu da računaju na svu njegovu pomoć i podršku na svaki način.

"Želim da cela Srbija čuje za vas, cela američko-srpska zajednica, da svi znaju šta možemo da radimo zajedno za bolju budućnost naše dve zemlje...Ukoliko bismo radili zajedno, bili bismo snažniji u regionu, osnažili bi Evropu, EU koja bi prijemom Srbije bila snažnija, a naše partnerstvo i odnos bi bili jače", naveo je Hil.

Hil je naglasio da se na primeru Pupun inicijative vidi ono što uvek priča, a to je da postoji više stvari koje povezuju srpski i američki narod od onih koji ih razdvajaju. 

"Ne tražimo još jedan lobi već srpsko-američku zajednicu koja shvata da nas više toga spaja nego razdvaja, ne samo NBA, tu je IT zajednica, tehnologija i mnoge druge oblasti u kojima sarađujemo", rekao je on i naglasio da Srbija i SAD imaju talente koji treba da se udruže. 

"Podržavam mlade ljude sa idejom da je potrebno učiniti nešto u ovom vremenu cinizma, kada su ljudi izgubili veru. Srbija ima probleme, moja zemlja isto, ali ovde nismo da bismo podizali spomenike problemima, već da vidimo šta zajedno možemo da radimo", rekao je Hil i podsetio na izreku da čovek ako želi brže da ide može da ide sam, ali ako želi da stigne dalje onda to mora da radi u društvu.

Zajedno možemo dalje da idemo, daleko da doguramo, rekao je Hil i naglasio da SAD žele Srbiju za prijatelja i saveznika.

"Biti saveznik ne znači da ne možete imati prijatelje i na drugoj strani sveta, samo napred može, ali ako radimo zajedno, možemo raditi bolje, rešavati regionalne probleme, Evropa i Evropska unija sa Srbijom kao članicom bi bila snažnija, a naše transatlantsko partnerstvo bi bilo jače i trajaće vekovima", rekao je on.

Jedan od osnivača Inicijative Vuk Velebit naveo je da je cilj Pupun incijative da se stvara novo poglavlje u odnosima dve zemlje - poglavlje koje će nositi ime Mihajla Pupina.

"Srbija ne sme da dozvoli da bude mostobran onima kojima će poslužiti za destibalizaciju regiona, Amerikaci mogu dobro da nas razumeju i jačanjem partnerstva sa SAD Sbriju bi učinili da bude glavnog pokretača ekonomskih procesa, da uticaj ostvaruje ekonomijom i izvozom kapitala", rekao je Velebit i dodao da ih neće finansirati nijedna vlada kako bi imali nezavisnost u radu.

Prema njegovim rečima, bolji odnosi znače i bolju poziciju Srbije u regionu, a imati u fokusu srpske interese, to za njih, kako kaže, predstavlja novi srpski patriotizam.

Komentari (0)

Srbija