Politika

Srpska lista traži izbore na severu Kosova - šta na to kaže Priština?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/10/2023

-

12:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Srbi iz četiri opštine na severu Kosova i Metohije, napustili su lokalne i centralne kosovske institucije petog novembra prošle, a bojkotovali su i lokalne izbore u aprilu ove godine. Posle turbulentnih jedanaest meseci i odbijanja da se u institucije vrate, situacija se promenila. Najveća partija koja okuplja Srbe sa Kosova i Metohije, Srpska lista, traži hitno raspisivanje lokalnih izbora u Zvečanu, Zubinom Potoku, Leposaviću i severnom delu Kosovske Mitrovice.

Poziv da Srbi sa severa izađu na lokalne izbore stigao je od predsednika zbog predsednika Srbije, zbog kako je sam objasnio, promenjenih okolnosti, najbrutalnije zloupotrebe situacije od strane Aljbina Kurtija i kako je još rekao, što se niko sa Zapada na to nije još ni osvrnuo.

"Zamolio bih naše ljude da oni izađu sa inicijativama za što bržim organizovanjem izbora na severu Kosova i Metohije u te četiri opštine. To je, naravno, moja molba. To je ono kako ja sagledavam stvari. Možda oni vide bolje, možda oni vide drugačije, ali to je moja molba za njih da se izađe na izbore što je moguće pre", rekao je Vučić.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Razlog napuštanja institucija, teror režima Aljbina Kurtija, kako tvrde predstavnici Srpske liste, ne samo da nije prestao, već se i pojačao, ali su oni sada za izbore spremni. Zbog toga predsednik Srpske liste, Goran Rakić, traži što hitnije reagovanje prištinskih vlasti.

"Zato tražimo od Prištine da što pre raspiše nove izbore za nove gradonačelnike i novu skupštinu, odnosno nove odbornike u sve četiri opštine na severu", rekao je Rakić.

O novim odbornicima, kaže ministar lokalne samouprave u vladi Kosova Eljbert Krasnići, se ne priča u Prištini, ali je zato ponovljeno nekoliko puta da gradonačelnici izabrani u aprilu ove godine neće podnositi ostavke.

"Da bi došlo do izbora, mora da se sprovede demokratski proces i iz tog razloga smo pokrenuli izradu administrativnog uputstva koje je otvorilo put građanima na severu zemlje i svim opštinama Republike Kosovo. Tačnije da putem peticije pokrenu proces demokratske smene gradonačelnika", rekao je Krasnići.

Wikimedia/Government of the Republic of Kosovo

 

Naime, administrativno uputstvo predviđa da zahtev za smenu gradonačelnika podnese  dvadeset posto upisanih birača, a zatim zahtev podrži 50 posto plus jedan glasač. Milica Andrić Rakić iz NVO "Nova društvena inicijativa" kaže da je problem oko toga spora i teško izvodljiva procedura, ali i mešanje vlade u posao Centralne izborne komisije.   

"Sama peticija za raspisivanje izbora je legalno potpuno nesigurna. Vrlo verovatno bi bila oborena sve i da krene da se sprovodi to uputstvo koje postoji bi bilo oboreno na ustavnom sudu, tako da ja ne vidim nikakvu mogućnost sve i da postoje pozivi srpskih partija uključujući čak i korake ka potpisivanju te peticije, ne vidim da će iz Prištine da dođe pozitivan odgovor na tu istu inicijativu", rekla je ona.

Međutim, odgovor iz Prištine stigao je odmah, i to od portparola Aljbina Kurtija, Perparima Kreiziua koji je ponovio - izbori mogu odmah, ali samo na osnovu administrativnog uputstva. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija