Politika

Hovenijer: Napredak u vezi sa formiranjem ZSO obaveza Prištine

Komentari

Autor: Tanjug

18/10/2023

-

23:50

Hovenijer: Napredak u vezi sa formiranjem ZSO obaveza Prištine
Džefri Hovenijer - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer rekao je danas da je obaveza Prištine da postigne napredak po pitanju formiranja Zajednice  srpskih opština.

On je za ATV naglasio da je događaj u Banjskoj 24. septembra jasno stavio do znanja koliko je hitno potrebno postići punu primenu sporazuma između Beogradai Prištine postignutog u februaru u Briselu i implementacionog aneksa koji je postignut u martu u Ohridu.

"Mislim da je 24. septembar podvukao i vrlo jasno stavio do znanja koliko je hitno krenuti dalje sa ovim važnim poslom kako bi se postigla puna implementacija svih obaveza iz osnovnog sporazuma i aneksa o implementaciji. U ovom osnovnom sporazumu ima mnogo dobrih obaveza. Oni uključuju stvari kao što su izbegavanje upotrebe sile, rešavanje problema mirnim putem, poštovanje međusobnih granica", rekao je Hovenijer.

Naveo je i da "vidi interesovanje Kosova da se unapredi pitanje formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom".

"Postoje obaveze na kosovskoj strani, koje se odnose na podsticanje pridruživanja opština sa srpskom većinom, kao sredstva za rešavanje zabrinutosti srpske zajednice ovde. Mislimo da je ovo veoma važno i hitno“, rekao je Hovenier, prenosi Gazeta ekspres.

Hovenijer je naglasio i da veruje da će predstojeća poseta "petorke" izaslanika Beogradu i Prištini biti manifestacija važnosti da se postignuti dogovori primene.

"Mislim da je to odraz ozbiljnosti sa kojom SAD i naši evropski partneri u EU gledaju na trenutnu situaciju. Želimo da vidimo pravi napredak. Ne u pregovorima o novim obavezama između Kosova i Srbije, već da vide da obe strane u potpunosti sprovode sporazum postignut u februaru i sprovođenje aneksa u martu", poručio je on.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak doputovaće 21. oktobra u Beograd i Prištinu zajedno sa savetnicima za spoljnu politiku i bezbednost francuskog predsednika, nemačkog kancelara i italijanskog premijera Emanuelom Bonom, Jensom Pletnerom i Frančeskom Talom, kao i američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Portparol EU Peter Stano rekao je da je svrha posete da se postigne konkretan napredak u primeni Sporazuma o putu normalizacije i deeskalaciji posle najnovijih dešavanja.

 

Komentari (0)

Srbija