Politika

Još jedna tropska nedelja u Srbiji: Vreli talas, pljuskovi i košava

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

26/07/2021

-

08:35

Još jedna tropska nedelja u Srbiji: Vreli talas, pljuskovi i košava
Ekstremno visoke temperature u Srbiji - Copyright foto: pixabay.com

veličina teksta

Aa Aa

U naredna dva sata iznad većeg dela zemlje i na području Beograda biće promenljivo oblačno, povremeno uz kratkotrajnu kišu ili lokalni pljusak,  najavio je Republički hidrometeorološki zavod.Samo na jugu i jugoistoku zemlje suvo.

U košavskom području će duvati umeren i jak jugoistočni vetar, koji će na jugu Banata imati i udare olujne jačine i više od 17 metara u sekundi.

Meteorolozi su najavili da će danas u Srbiji biti pretežno sunčano i veoma toplo.

Posle podne i uveče uz promenljivu oblačnost u severnim, zapadnim, centralnim i jugozapadnim predelima, ponegde kratkotrajna kiša ili pljusak sa grmljavinom.

Vetar slab, u košavskom području umeren i jak, južni i jugoistočni. Najniža temperatura od 13 na jugoistoku Srbije do 24 C na jugu Banata, a najviša od 34 do 37 C.

Kratkotrajna kiša spustila se na Beograd, ali je za danas najavljeno veoma toplo vreme. Veći deo dana pretežno sunčano, kasnije posle podne u pojedinim delovima grada uz promenljivu oblačnost moguća je kratkotrajna kiša ili pljusak sa grmljavinom.

Vetar umeren, povremeno jak, jugoistočni. Najniža temperatura oko 23 C, a najviša oko 36 C.

Na snazi upozorenje

Podsetimo, RHMZ je u subotu izdao i upozorenje da će do kraja jula biti veoma toplo vreme sa najvišom temperaturom od 34 do 39 stepeni.

Upozorenje objavljeno na sajtu RHMZ odnosi na period od danas, 26. jula, pa do 1. avgusta.

Zbog visokih temperatura, narandžasti meteoalarm na snazi je u svim delovima Srbije osim na istoku zemlje, gde je na snazi žuti stepen upozorenja.

Takođe, žuti alarm je proglašen za teritoriju ostatka zemlje zbog moguće kiše sa grmljavinom.

"Vrhunac toplotnog talasa možemo da očekujemo u utorak kada će živa u termometru dostići i 39 stepeni Celzijusa i to u hladu. Na otvorenom će biti mnogo toplije", najavila je ranije urednica vremenske prognoze na Euronews Srbija i meteorolog Milena Lazarević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija