Politika

Desnica na izbore ide verovatno u dve kolone, Jovanović: Pokušali smo da damo sebi još jednu šansu

Komentari

Autor: Tanjug

30/10/2023

-

15:11

Desnica na izbore ide verovatno u dve kolone, Jovanović: Pokušali smo da damo sebi još jednu šansu
Desnica na izbore ide verovatno u dve kolone, Jovanović: Pokušali smo da damo sebi još jednu šansu - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici desno orijentisanih parlamentarnih stranaka nisu postigli saglasnost o zajedničkom izlasku na predstojeće izbore i verovatno će nastupiti u dve kolone. Kako je Tanjugu rečeno u tim strankama, juče je održan sastanak Srpske stranke Zavetnici, Srpskog pokreta Dveri, koalicije NADA (Novi DSS, POKS) i Narodne stranke.

Predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski rekla je za Tanjug da je odluka o nastupu u dva izborna formata već ranije doneta, ali da su, kako je dodala, kao odgovorni ljudi nastavili razgovore o modelima saradnje.

"Nema mesta bilo kakvim intrigama i pokušajima da se pronađe krivac, kako bi se uneo razdor u redove državotvorne opozicije. Mi smo imali izuzetnu saradnju u borbi protiv francusko-nemačkog plana i to iskustvo ostaje pozitivno", rekla je ona.

Ona je navela i da su Dveri, Zavetnici i koalicija NADA imali nekoliko konstruktivnih razgovora u vezi sa pritiscima kojima je država izložena.

"Između naše dve koalicije postoji neupitna načelna saglasnost oko principa koji se tiču odbrane države, odbacivanja francusko-nemačkog plana i neophodnosti promene politike i vlasti u Srbiji", rekla je Đurđević Stamenkovski.

Ona je navela i da poređenja sa prozapadnom opozicijom i njihovim izbornim formatom nisu potrebna i da to što na, kako je rekla, patriotskom polu opozicije nema samo jedne kolone, ne znači da nema i jedinstva i da ga među patriotama neće biti.

Lider Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović smatra da će "jedne kolone državotvorne i patriotske opozicije biti, svejedno da li pre ili posle izbora", dodajući da su jedinstvenog stava da treba odbaciti francusko-nemački plan.

"Bez obzira kako se tehnički izlazi na izbore, a o tome se još razgovara, ova saradnja je neupitna kao i do sada. Da nam je stalo do šireg opozicionog sabiranja državotvornih i patriotskih snaga dokazali smo formiranjeg Nacionalnog okupljanja koje čine Srpski pokret Dveri, Srpska stranka Zavetnici i grupa istaknutih srpskih intelektualaca", rekao je Obradović za Tanjug i dodao da ostaju otvoreni za dalje širenje nacionalnog okupljanja.

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović rekao je za Tanjug da su na jučerašnjem sastankku pokušali da daju sebi još jednu šansu, da se vidi da li neka različita viđenja mogu da se prevaziđu.

On je naveo da se u partnerskoj atmosferi došlo do zaključka da postoje različita viđenja razvoja situacije, pa i nakon izbora kao i da strategije u borbi za smenu vlasti ne vide na isti način zbog čega je odlučeno da se ide u dve kolone.

"Sva je prilika da se neće dogoditi da idemo svi zajedno i deluje da je to konačno", rekao je Jovanović.

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas rekao je danas da bi gradsku vlast u Beogradu posle izbora mogle zajedno da formiraju proevropska opoziciona lista "Beograd protiv nasilja" i stranke desne orijentacije i napomenuo da govori samo u ime svoje partije.

On je za N1 rekao da je za SSP prihvatljivo ono što predlaže Miloš Jovanović da se sarađuje posle izbora na promeni vlasti u Beogradu i nekoj tehničkoj vladi. Na pitanje da li mu je prihvatljiv samo Jovanović ili i ostale partije desnice, on je kazao da SSP smatra da što se tiče Beograda - "to je nivo na kojem može da se sarađuje", a da bi na republičkom nivou mogla da se napravi tehnička vlada, a da se zatim organizuju novi izbori.

"Jasno je da imamo ideološki različite stavove. Tehnička vlada na nivou Srbije bi realno mogla da se napravi sa svima zato što se ne bi bavili ovim stvarima koje nas razdvajaju", rekao je Đilas.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija