Politika

Jovanović: Vraćam se u politiku i izlazim na izbore sa LDP

Komentari

Autor: Tanjug

30/10/2023

-

15:24

Jovanović: Vraćam se u politiku i izlazim na izbore sa LDP
Čedomir Jovanović - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović najavio je da će se vratiti u politiku i da će sa svojom strankom izaći samostalno na predstojeće izbore 17. decembra.

"Ući ću u ovu kampanju kao 1996. kada sam izašao na ulicu i pozvao studente da odemo u centar grada, što se pretvorilo u najveći protest u istoriji našeg društva i prvu veliku demokratsku pobedu. Ne plašim se problema i verujem da ovo društvo ima snage da stane na noge i krene događajima u susret, prihvati teške istine bez obzira da li govorimo o KiM, BiH, Evropi, Rusiji, ratu u Izraelu i stradanju palestinskog naroda, jevrejskim žrtvama", rekao je Jovanović Tanjugu.

Dodao je da on nikada nije otišao iz politike, ali da se ona promenila u nešto što je suviše lično, bez vizije, bez programa, u "obaranje ruku u kome ujedamo sami sebe". Kako smatra, njegovo je da priča istinu i povede društvo hrabro napred.

"Svet se okrenuo naglavačke i ja se bojim šta će biti. Vidim u ovoj izbornoj kampanji šansu da pričam sa ljudima i tražim podršku ne za stranku, da se ne guram za jedan poslanički mandat, već da tražim podršku za onu vrstu istine bez koje nema otrežnjenja", poručio je Jovanović.

Kako je rekao, ne želi da Miroslav Lajčak, Žosep Borelj, Amerikanci, Italijani i Nemci rešavaju problem odnosa sa Albancima, već da to moramo mi sami da uradimo.

"Koliko god je teška ta istina, može da dovede do katarze srpskog naroda na takav način da naša deca ne budu taoci ludila kao što smo mi taoci ludila koje su stvorile generacije naših roditelja i onih koji su odlučivali o sudbini našeg društva", smatra Jovanović.

Na pitanje da li se vidi u koaliciji sa aktuelnom vlašću ili tzv. proevropskom opozicijom, Jovanović odgovara da ne vidi prostor za sebe u onome što radi vlast, ali ni opozicija.

"Ne kažem da su isti, želim im sve najbolje, ali ta politika je jako daleko od onoga što ja želim ovoj zemlji i što joj je potrebno. Vučiću je manevarski prostor sužen, s obzirom na poziciju na kojoj se nalazi i on tu žonglira sa svim našim mukama, pokušavajući da kupi vreme s nadom da ćemo sutra biti u boljim okolnostima", kaže Jovanović.

S druge strane, ističe, opozicija kukavički parazitira na svim problemima i nedaćama društva, nezainteresovana za njihovu suštinu.

"Neka mi ne nude kritike Vučića na naše tragedije na Kosovu. Meni je sve to jeftino. Nigde ne mogu da me vode ni Dragan Đilas, ni Marinika Tepić, ni Miroslav Aleksić. Ono što me razlikuje od njih je što ja govorim ono što ja vidim, i ne pravim kompromis sa istinom", poručio je Jovanović.

Dodaje da nema problem da radi ni sa Đilasom, ni sa Vučićem, ni sa Kurtijem.

"Ali ne mogu da likujem posle događaja u Banjskoj, niti da rešenje vidim u pismu Borelju u kome tražim sankcije Vučiću. Meni je to sebično, neodgovorno i politički glupo i štetno u predizbornoj kampanji", istakao je Jovanović.

Kako je naglasio, njegova stranka LDP je, pre svega, ideja, a u Srbiji ne postoji nijedna slična.

"Svakako računam na one koji su pre glasali za stranku, na one koji su te vrednosti čuvali i branili. Za mene, evropska ideja nije ideja evropske integracije, već je ujedinjena Evropa drugo ime za mir. Nama je mir potreban i nama sa samima sobom, sa Albancima, Bošnjacima, Hrvatima. Tako nešto nije moguće ako na izbore idemo sa listama koje se sada ljudima nude", zaključio je Jovanović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija