Politika

Miloš Jovanović za Euronews Srbija: Sa proevropskom opozicijom ne može biti programske vlade, moguća tehnička saradnja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/11/2023

-

21:43

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović rekao je za Euronews Srbija da njegova stranka i koalicija NADA smatraju da je situacija u Srbiji u svakom pogledu neizdrživa i neodrživa i da je potrebno da se to promeni. Naveo je da su se oni zalagali za nastup desno orijentisane opozicije na izborima u jednoj koloni, ali kako je dodao, insistirali su da ta kolona mora biti nedvosmisleno opoziciona i da se mora zalagati za smenu vlasti. Lider Novog DSS-a je rekao da oni smatraju da do te smene može doći jedino saradnjom sa ostatkom opozicije.

Miloš Jovanović je gostujući u emisiji Direktno sa Minjom Miletić rekao da je stanje u Srbiji neizdrživo iz nekoliko razloga kao što su stranačka država koja je na vrhuncu, partijsko zapošljavanje, medijska situacija koja je puna prostakluka, ali i zbog kosovske politike.

Govoreći o tome zašto desno orijentisane stranke nisu postigle dogovor o zajendičkom nastupu na izborima, rekao je da je njihov stav bio da je jedna kolona desnice dobrodošla i da su o tome pričali poslednjih meseci na svim sastancima.

Međutim, ističe da će koalicija NADA, koju čine Novi DSS i POKS, izaći samostalno na izbore, i dodaje da tu nema ljutnje niti neke velike tragedije. Naglašava da je za njih stanje neodrživo i da mora doći do promena, zbog čega navodi da bi jedna kolona desnih stranaka morala da bude nedvosmisleno opoziciona i da se zalaže za smenu vlasti.

"Mi smatramo da do smene vlasti može doći samo saradnjom sa ostatkom opozicije", rekao je Jovanović i dodao da neke druge stranke nisu htele da se u koalicioni sporazum stavi da će da učestvuju u smeni vlasti ukoliko broj mandata to bude omogućavao opoziciji.

Kaže da među strankama desnice nije bilo ličnih prepreka niti sujeta, i da se nije došlo do stadijuma da se priča o tehničkim stvarima kao što su mandati ili ime liste. Takođe poručuje da ni na jednom sastanku nije pomenuto nikakvo istraživanje koje bi pokazalo šta je najbolji način za nastup desno orijentisane opozicije.

"Neće biti bačenih glasova, a onda će se videti ko šta hoće"

Jovanović je rekao da će obe kolone, i Dveri-Zavetnici i koalicija NADA preći izbori prag, i da neće biti bačenih glasova, "a onda će se videti ko šta hoće i ko kako hoće". 

Povodom navoda da će da sarađuje sa Draganom Đilasom, Jovanović je rekao da se ne radi o tome, nego o prostoj činjeničnoj stvari da bez saradnje celokupne opozicije ne može nešto da se promeni.

"Nisam bio siguran da su drugi za to iz vrlo konkretnih razloga", rekao je lider Novog DSS-a. Dodao je da on nije ni Vučićv ni Đilasov, već da ima jasnu politiku.

"Za mene je u politici samo politika relevantna. Ja sam plaćao cenu mog vrlo odgovornog stava prema Vučiću, Politički mislim od januara i februara sve najgore o njegovoj politici, način na koji vlada mi je odvratan. Dok nije prihvatio francusko-nemački plan, ja sam pokušavao koliko je u mojoj moći, odgovornim ponašanjem, da pohvalim ono što je vlast uradila dobro. Pokušao sam da pokažem kako se odgovorno ponaša i da im na neki način pomognem da ne rade ono što danas rade, a to je prodaja Kosovoa i Metohije", rekao je Jovanović.

Govoreći o saradnji sa proevropskom opozicijom, Jovanović je naveo da je nemoguće da on odustane od svoje politike dodajući da sa njima na republičkom nivou nema programske vlade.

Euronews Srbija

 

"Ona nije moguća između mene i proevropske opozicije zato što je za njih Srebrenica genocid, zato što je za njih Kosovo isto ono što govori Vučić - gotova stvar, zato što bi oni da Republika Srpska izgubi još malo nadležnosti...", rekao je i poručio da na republičkom nivou može doći "samo i u najmanju ruku do neke vrste tehničke saradnje". 

Kaže da to znači da bi se videlo da li mogu za nekih tri meseca, bez političkih odluka, da srede stanje u REM-u, medijima, da dozvole da se opozicija čuje na nacionalnim frekvencijama i da se čuje, kako je rekao, istina o francusko-nemačkom planu i raznim marifetlucima i korupciji.

"Da bude bolje i da se ide na nove izbore, svako sa svojom ideologijom", rekao je Jovanović i dodao: "Mi smo u zarobljenoj državi. To je jedino što može da se uradi, nema druge". 

"Sa proevropskom opozicijom ne može biti programske vlade"

Upitan u čemu je sagalasan sa proevropskom opozicijom, Jovanović je govorio o normalnoj i pristojnoj Srbiji gde će moći da se čuje glas opozicije, gde neće biti tenzija, gde će se sednice Skupštine održavati bez policijskih kordona. Naveo je i rad na normalnoj Srbiji koja će biti pristojnija, gde će se poštovati pluralizam i gde će postojati kultura dijaloga i gde neće biti stranačkog zapošljavanja.

Međutim, napominje da sa proevropskom opozicijom ne može biti programske vlade i ponavlja da bi bila moguća samo tehnička saradanja gde bi se za tri do pet meseci uredilo stanje. Komentarišući šta bi se dogodilo ukoliko bi se za ta tri meseca dogodila neka kriza na Kosovu, Jovanović je rekao da bi se sve stavilo na papir, pa i ta mogućnost.  

"Sve se stavi na papir, i taj slučaj mogućnosti krize na Kosovu. Ono što može da se desi, kako da se reaguje, da se dogovorimo, diplomatski ili više od toga. Stave se na papir različiti scenariji njihove akcije i naših odgovora. Ali za to su vrlo male šanse u tri meseca", rekao je Jovanović za Euronews Srbija.

"Konflikt na Kosovu mogao da se zamrzne"

Kada je reč o kosovskoj politici, poručuje da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije po međunarodnom pravu, po Rezoluciji 1244 i po Ustavu Srbija, i da misli da od toga ne bi trebalo odustajati. Kaže i da je Srbija imala veću kontrolu na Kosovu 2013. i 2008. godine i da nije "on povukao srpsko pravosuše, nego Vučić".  

"Za početak, ne treba praviti ustupke i slabiti poziciju Srbije i srpskog naroda. Druga stvar, taj konflikt se morao zamrznuti i može i dalje da se zamrzne. To znači dve stvari, da nema konačnog političkog rešenja i da nema orućanog sukoba. U okviru toga vi delate, ne sedite. Na međunarodnom planu intenzivno radite na politici povlačenja priznanja", rekao je Miloš Jovanović.

Dodaje da većina planete i država ne priznaje secesiju Kosova i da je on uvek hvalio politiku otpriznavanja za koju je naveo da je ipak bila taktička, a ne strateška.

"Radite i na jačanju našeg življa tamo. Nisam imao problem nikada sa konceptom Srpske liste, ali tu Srpsku listu moraju da vode ozbiljni ljudi, a ne da ona bude izvor nepravde, da neko pravi milione, a neke porodice nemaju čime da se hrane", naveo je.

Takođe kaže da, kad su u decembru bile barikade, one nisu smele da budu uklonjene do januara.  

"Vučić ih je uklonio protiv volje Srba na Kosovu i Metohiji. Nije dobio ništa zauzvrat", navodi Jovanović i dodaje da bi se na taj način zamrzao konflikt jer Zapadu ne odgovara nikakav sukob na Kosovu, i onda nastupa diplomatska igra. 

Celu emisiju Direktno sa Minjom MIletić pogledajte u video-prilogu.

Komentari (0)

Srbija