Politika

Vulin o ostavci: Nema sukoba između mene i Vučića, nisam čovek ni Kremlja, ni Vašingtona, ni Brisela

Komentari

Autor: Tanjug

05/11/2023

-

22:03

Vulin o ostavci: Nema sukoba između mene i Vučića, nisam čovek ni Kremlja, ni Vašingtona, ni Brisela
Vulin o ostavci: Nema sukoba između mene i Vučića, nisam čovek ni Kremlja, ni Vašingtona, ni Brisela - Copyright Tanjug/OMK MUP Republike Srbije/ Anton Antanasijević

veličina teksta

Aa Aa

Bivši direktor BIA Aleksandar Vulin rekao je večeras da je podneo ostavku jer je smatrao da u ovom trenutku nema pravo da zbog svog opstanka na funkciji žrtvuje Srbiju, ističući da zmeđu njega i predsednika Srbije Aleksandra Vučića nema nikakvog sukoba.

"Nema sukoba između mene i predsednika Vučića, naprotiv, zahvalan sam što sam mogao da vodim BIA. Godinu dana nisam nastupao u javnosti, jer direktor BIA to ne može i ne treba da radi, ali sad mogu da se oglašavam. Od prvog dana imenovanja mene za šefa BIA počeli su pritisci. Ja sam odlučio da podnesem ostavku, nije predsednik Vučić", rekao je Vulin za Pink.

On je otkrio kako je tekao razgovor između njega i Vučića, uoči ostavke.

"Rekao mi je da zna sa čime se suočavam i ostavlja meni i mojoj savesti da odlučim šta ću. Pritisci traju godinu dana, ali su sada velike sile Zapada htele da obore Aleksandra Vučića, smanje broj glasova, na ovaj ili onaj način da ga oštete. Hoće (uoči izbora) da ga svedu na 20 odsto. Da bude deo vlade, ali ne i odlučujući faktor. Žele da ga vide slabog, da vide njegovu politiku slabom", ocenio je Vulin.

On je istakao da je podneo ostavku jer je smatrao da u ovom trenutku nema pravo da zbog svog opstanka na funkciji žrtvuje Srbiju, kojoj su, kako kaže, u suprotnom pretile sankcije.

"Dao sam reč da ću štititi Srbiju. To sam i radio. Štitio je, borio se protiv terorističkih, kriminalnih organizacija, i štitim je tako što ne dam povod da se uvedu sankcije Srbiji", poručio je Vulin.

Vulin je rekao da i on i predsednik Vučić znaju da "bez slobodne Srbije nema uspešne Srbije". 

"Vučić i ja ne mislimo o svim stvarima isto, ali mislimo da Srbija treba da bude suverena. Ja stavove nikada nisam menjao. Bio sam za srpski svet i pre 10 godina i danas. Uvek sam bio evroskeptik, protivnik NATO pakta i za bratstvo sa Rusijom i Kinom. Ako treba zbog toga da podnesem cenu, gde treba da potpišem", zapitao je Vulin.

"Ja sam čovek Beograda, pa i Banjaluke"

On je istakao da je bio jedan od retkih ministara u Evropi koji je rekao da neće da učestvuje u "antiruskoj histeriji".

"Svako ko je tražio nestanak Rusije, tražio je i nestanak Srbije. Imao sam hrabrosti to da kazem. Bio sam deo vlade koja nije uvela sankciji Rusije, to se plaća na ovaj način. Ja nisam čovek Kremlja, ni Vašingtona, ni Brisela pogotovo. Ja sam čovek Beograda, pa i Banjaluke", napomenuo je on.

Vulin je rekao da je njegov posao bio da niko na teritoriji Srbije ne može da napada, ni predsednika SAD Džozefa Bajdena, a ni ruskog predsednika Vladimira Putina.

"Takođe, nikada nismo radili ni za jednu silu, veliku ili malu. Nikada nismo delili podatke ni sa kim, osim za terorizam. Dan nakon što su mi SAD uvele sankcije, kod mene je došao šef obaveštajne službe Austrije, a posle toga Azerbejdžana. Onda sam razgovarao sa svim šefovima službi Ujedinjenih Arapskih Emirata, pa sam otišao u Izrael gde sam bio kod šefa Mosada. Razgovarao sam sa sa predstavnicima Kine, Rusije... Ugostio sam i šefa francuske obaveštajne službe. Svi oni najbolje znaju da su ove sankcije političke prirode", istakao je Vulin.

Aleksandar Vulin je 3. novembra objavio da je podneo ostavku na mesto direktora BIA i u saošptenju naveo da SAD i EU traže njegovu glavu kao preduslov za neuvođenje sankcija Srbiji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija