Politika

Šta se dešava sa pritvorenim Srbima na KiM: "Nemaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu, teraju ih da govore na albanskom..."

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/11/2023

-

16:03

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U kosovskim zatvorima, odvojeno od zatvorenika, nalaze se i pritvoreni Srbi. Do sada su njihove žalbe bile uglavnom na nezakonito produženje mere pritvora i zbog predugog čekanja na početak sudskog procesa. Posle oružanog sukoba u Banjskoj, porodice i branioci pritvorenih Srba, žale se na odnos pritvorskog osoblja, tvrdeći da se prema njima nehumano postupa. Iz kosovskih institucija odgovaraju da to nije tačno, dok nadležne međunarodne organizacije tvrde da nemaju nikakvih pritužbi pritvorenih Srba.

Slađan Trajković iz Kosovske Mitrovice, pritvoren već više od 10 meseci, iako je težak hronični bolesnik, u pritvoru nema adekvatnu zdravstvenu zaštitu, tvrdi njegova supruga.

"Tablete za cirozu jetre ukinuli su mu pre pet, šest meseci. Što se tiče šećera i tu terapiju je dobio jednom u mesec dana. Prođe i po 20 dana da je ne dobije. Mi smo kupovali tablete sa kosovskom markicom, oni zaduže ambulantu, međutim te tablete do njega nisu stigle", Suzana Trajković, supruga pritvorenog Slađana Trajkovića.

Poslednjih dana se pritvorenim Srbima ne dozvoljava već prepisana terapija, već im terapiju isključivo određuje zatvorski lekar.

"Oni su danas recimo, bez merenja nivoa šećera u krvi, dobili lek koji im je bio u ćeliji. Uzimanje tog leka bez lekarskog nadzora i prethodnog merenja nivoa šećera u krvi je opasno i ne bi smelo da se uzima na svoju ruku, tako da se takvim postupcima dovodi u pitanje i život i zdravlje tih lica koja se nalaze u pritvorima", rekla je za Euronews Srbija Jovana Filipović, advokatica.

Zbog straha od odmazde i zabrane poseta članova porodice, pritvorenici uglavnom ne pričaju o problemima.

"Ne sme niko ni da nam kaže, ali iz nekih drugih izvora saznali smo da moraju da pričaju albanskim jezikom, šetnje su im smanjene, svi su im  srpski čuvari i oficiri što su bili tu, sklonjeni su iz njihovog bloka", rekla je Suzana Trajković.

"Ono što sam videla jeste da ne žele da komuniciraju ni na engleskom koji je do sada bio kakvo takvo sredstvo komunikacije... Ponovo sam napisala pritužbu i da je u pitanju nepoštovanje prava na jezik, međutim od lica koje radi u upravi pritvora dobila sam odgovor da i mi moramo da govorimo albanskim jezikom", kaže Filipović.

Pritužbe da se Srbima u pritvoru uskraćuje čak i tuširanje toplom vodom i grejanje u spavaonicama, nisu tačne, kaže kosovska ministarka pravde.

"Takve informacije se ne zasnivaju na činjenicama i imaju tendenciju da nekako oslikaju nerealnu situaciju, različitu od one kako se postupa prema pritvorenicima", rekla je Aljbuljena Hadžiu kosovska ministarka pravde.

Misija Oebsa na Kosovu ima mandat da prati suđenja, ali ne i da ulazi u pritvorske jedinice.

"Kada se nama ljudi obraćaju, a s vremena na vreme  ističu se određeni problemi, mi obično izražavamo zabrinutosti relevantnim institucijama, posebno se obraćamo institucijama Ombdusmana", naveo je Majkl Devenport, šef Misije OEBS na Kosovu.

Iz Euleksa su saopštili da redovno prate stanje pritvorenika Srba, kao i da nemaju nikakvih pritužbi zbog nehumanog postupanja prema njima. 

Garić: Pritvor kao kaznena mera protiv Srba

Urednik Kosovo Onlajn-a Miloš Garić kaže za Euronews Srbija da se pritvor koristi kao kaznena mera protiv Srba, a ne kao ona pravna mera da se osigura da ono lice koje je optuženo bude prisutno u toku sudskog procesa, te da je to nekako za Srbe namenjeno kao vrsta kazne odmah i sada.

"To izlazi iz okvira međunarodnog standarda kada govorimo o sudskim procesima, a naravno ima tu i drugih prekršaja, brojna obrazloženja kada tužilaštvo izlazi pred sudove, pa obrazloženja kojima sudovi objašnjavaju kako teku sudski procesi, vrlo često u materijalnom smislu imaju dosta odstupanja od onoga kako bi to moralo da se vodi", naveo je Gavrić.

Tako da, sve u svemu, kako je dodao, i advokati i rodbina pritvorenih Srba imaju mnogo pritužbi na njihov tretman.

"I to je nešto što bi međunarodni posmatrači i oni koji su dužni da na Kosovu nadgledaju i učestvuju u sprovođenju postupanja institucija, kao što su policija i sudstvo morali sa pojačanom pažnjom da obrate pažnju i da intervenišu", kaže Gavrić.

Euronews

 

Komentari (0)

Srbija