Politika

Predstavnici opozicije napustili sednicu RIK-a: Nisu prihvaćeni prigovori na nepravilnosti na prethodnim izborima

Komentari

Autor: Tanjug

07/11/2023

-

10:28

Predstavnici opozicije napustili sednicu RIK-a: Nisu prihvaćeni prigovori na nepravilnosti na prethodnim izborima
Tanjug/Strahinja Aćimović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici opozicije napustili su sednicu Republičke izborne komisije (RIK) zato što prigovori na nepravilnosti na biračkim mestima koje su podnosili na prethodnim izborima nisu prihvaćeni.

U zajedničkom saopštenju opozicije navedeno je da primedbe nisu unošene u zapisnik, već su bile napisane na posebnom papiru i pored činjenice da taj papir, koji je formalno bio sastavni deo zapisnika, u ogromnom broju slučajeva nestajao.

U saopštenju su naveli da su Republička izborna komisija, Gradska izborna komisija Beograd i Upravni sud, na osnovu činjenice da nema dokaza da su primedbe postojale, po automatizmu odbijali sve prigovore.

Iz opozicije su naveli da će u stalnom sastavu Republičke izborne komisije na večerašnjoj sednici zahtevati da se na decembarskim izborima primedbe unose u sam zapisnik i da ispod njih budu potpisi svih članova biračkih odbora. 

Kako navode, to je jedina garancija da će primedbe zaista biti sastavni deo zapisnika, što i Zakon o izboru narodnih poslanika nalaže.

U saopštenju opozicije je zaključeno da na sastanku u radne grupe RIK-a nije prihvaćen njihov predlog i pored ukazivanja na nepravilnosti na prošlim izborima. 


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija