Politika

Alternativa poziva albanske stranke iz Preševa i Bujanovca da se ujedine

Komentari

Autor: Tanjug

07/11/2023

-

12:51

Alternativa poziva albanske stranke iz Preševa i Bujanovca da se ujedine
Alternativa poziva albanske stranke iz Preševa i Bujanovca da se ujedine - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Kandidat Alternative za promene za narodnog poslanika na izborima 17. decembra biće Visar Memeti iz Preševa, šef kabineta predsednika ove opštine Šćiprima Arifija, a ta stranka pozvala je na ujedinjenje albanskih političkih stranaka u Bujanovcu i Preševu i zajednički nastup na parlamentarnim izborima.

Odluku da Visar Memeti bude kandidat za narodnog poslanika na predstojećim izborima donelo je u nedelju rukovodstvo stranke Alternativa za promene, objavljeno je na sajtu bujanovacke.co.rs.

Kako se navodi, iz Alternative su poručili da je od osnivanja te stranke, sinhronizacija i koordinacija sa Tiranom i Prištinom, ali i ujedinjenje albanskog političkog spektra u opštinama na jugu centralne Srbije, koje oni nazivaju Preševska dolina, jedan od glavnih principa političkog programa.

Podsetili su da je ovaj politički princip 2020. godine materijalizovan sporazumom u Tirani čime su ujedinjene sve političke stranke u Bujanovcu i Preševu za parlamentarne izbore u Srbiji i to prvi put posle 30 godina.

"Na osnovu ovoga, pozivamo sve albanske političke partije u Dolini na sastanak, da još jednom potvrde jedinstvo oko sporazuma u Tirani istovremeno poštujući sve predviđene kriterijume", naveli su iz Alternative.

Podsećaju da su Alternativa i PDD i uoči parlamentarnih izbora prošle godine pozivale na ujedinjenje albanskih stranaka za učešće na izborima, ali je sukob dva velika politička suparnika oko prvog mesta na listi rezultovao podelom.

U dosadašnjem skupštinskom sazivu mandat je imao Šaip Kamberi sa izborne liste "Koalicija Albanaca doline", a na predlog Partije za demokratsko delovanje (PDD).


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija