Politika

Mogu se očekivati promene pristupa u retorici, već se zna koliko će opcija biti pred građanima: Šta nas čeka do izbora?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/11/2023

-

17:59

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Izbori u decembru se polako bliže i za sada je poznato da je jedna lista iz desnog spektra predala potpise, a kako za Euronews Srbija kaže politikolog Dejan Bursać, već sada je jasno koliko će tabora, odnosno opcija postojati za građane.

"Mislim da je sada već jasno kako će da izgleda osnova izborne podele. Tu će biti SNS i SPS, kao stranke nosioci vlasti, onda deo stranaka opozicije koje idu udruženo na jednoj listi i desnica koja nije uspela da se dogovori šta i kako. Po predaji i skupljenim potpisima, kod desničara, mislim da će biti tri kolone i za njih je važno da krenu što pre u kampanju kako bi građani smetnuli sa uma činjenicu da nisu mogli da se dogovore o zajedničkom nastupu. Mislim da imaju dovoljno vremena za predstavljanje svoje ponude", smatra Bursać.

Sa druge strane, kada govorimo o proevropskoj opoziciji, njihova lista se zove "Srbija protiv nasilja", koji je bio i naziv protesta, a Bursać kaže da razume logiku na osnovu koje je izabran ovaj moto. Međutim, dodaje i da je predizborna kampanja na početku, da tek treba da se prati na koji način će se ko predstaviti, ali i da su protesti bili pre pola godine, što u političkom životu jeste jedan dug period.

"Jasna je aluzija dela opozicije na proteste i da se lociraju ta energija, bes i nezadovoljstvo građana koji su izašli na ulice u maju i junu. Međutim, prošlo je već šest meseci od tih protesta a bes i ljutnja, koji su primarni pokretač, nisu emocije koje mogu dugo da se održe i dugo da utiče na političku akciju birača. Međutim, nisam siguran da je to jedino što može da pokrene birače. Mislim da bi kampanja morala da bude dosta sadržajnija", kaže on.

Upitan koliko trenutna situacija komplikuje priču kad je SNS u pitanju narocito ako se uzmu u obzir poslednja dešavanja na severu Kosova, nedostatak dijaloga i ali i neki ekonomski aspekti u vidu računa za struju i za gas, koji treba da dođu baš uoči izbora, Bursać kaže da to ne treba da se shvati kao nešto to utiče na pad rejtinga vladajuće stranke, ali kaže da očekuje da i oni svakako malo promene svoj pristup u predizbornoj retorici.

Tanjug/AP/Armando Franca

 

"SNS je stranka koja je prethodnih 11 godina praktično vladala na nekoj vrsti socio-ekonomskog koncenzusa, dakle relativno povoljne ekonomske situacije i boljitka u odnosu na ono što su građani zapamtili iz vremena ekonomske krize od 2008. do 2011. godine. Imate taj narativ koji Vučić uspešno eksploatiše na svim izbornim kampanjama, da je bolje i da će biti još bolje, ali sada imate realan problem a to je rast cena koji govori građanima da nije bolje. To nije pad rejtinga, ali jeste neka vrsta dovođenja u pitanje nekih zvaničnih politika", rekao je on.

Predstojeći izbori u Beogradu su jedino značajno polje političke borbe gde postoji određena doza neizvesnosti.

"Setite se prošle godine, u aprilu nakon izbora, odnos je bio 56-54 u mandatima. Tada je biran gradonačelnik Šapić za Beograd. Zbog toga je možda i čudno zašto su raspisani izbori u Beogradu, jer je gradska Skupština imala mandat do 2026. godine. Samim tim tu se podrazumevao i gradonačelnik i nije bilo potrebe da se raspišu sada. Znamo za ove ostale gradove i opštine i znamo za Skupštinu Vojvodine. Njima je svakako u proleće isticao mandat, pa je Vučić hteo sve to da uskladi sa parlamentarnim izborima i da to bude u isti dan. Tu je jasan benefit izbora, a to je popularnost nacionlanog lidera, u ovom slučaju Vučića. Međutim, nije mi jasno za Beograd", kaže Bursać ističući da će to biti najzanimljivije i najneizvesnije polje političke borbe na ovim nadolazećim izborima", smatra Bursać.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija