Politika

Brnabić: Ponovo se suočavamo sa optužbama o fantomskim glasačima, istina uvek prva žrtva političke borbe

Komentari

Autor: Tanjug

09/11/2023

-

13:12

Brnabić: Ponovo se suočavamo sa optužbama o fantomskim glasačima, istina uvek prva žrtva političke borbe
Brnabić: Ponovo se suočavamo sa optužbama o fantomskim glasačima, istina uvek prva žrtva političke borbe - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Ana Brnabić izjavila je na vanrednoj konferenciji za medije da je policija utvrdila da je poslanik Đorđe Miketić plasirao u javnost lažnu informaciju, a da su je preneli "opozicioni mediji", da je odjavio nepoznatu osobu sa svoje adrese i dao uputstva svima kako to da urade, jer vlast navodno upisuje u biračke spiskove tzv. fantomske glasače.

Brnabić je rekla da je sazvala konferenciju za medije jer je ta tema veoma ozbiljna za građane, demokratiju i vladavinu prava i tiče se poverenja u izborni proces.

"Mi smo se ponovo ove godine suočili sa optužbama da ubacujemo, kako opozicija kaže, fantomske glasače u birački spisak u Beogradu", rekla je ona i dodala da je tako i Miroslav Aleksić tvrdio da se dnevno upisuje između 300 i 500 nepostojećih glasača u Beogradu.

Kazala je da je istina uvek prva žrtva političke borbe i da je odlučila da sa policijom proveri konkretan slučaj o kome je govorio Miketić.

"Tako je 6. novembra to kulminiralo kada je Miketić preneo lažnu informaciju preko tajkunskih medija, kako je odjavio nepoznatu osobu sa svoje adrese. Navodno je bila prijavljena osoba koju ne poznaje na adresi gde stanuje bez njegovog znanja, ali je, prema evidenciji prijave, na njegovoj adresi utvrđeno da nije on podneo zahtev za tzv. pasivizaciju adrese već vlasnik stana", rekla je Brnabić.

Kaže i da je utvrđeno na osnovu vanredne kontrole policije da je ustvari podnet zahtev da se sa te adrese odjave sva lica koja su prijavljena na toj adresi osim članova porodice, dok nije navedena nijedna osoba koja je lažno prijavljena.

Brnabić je dodala da je na osnovu elektronske evidencije prebivališta i boravišta građana MUP-a utvrđena još jedna neistina, a to je da u stanu u kome živi opozicioni funkcioner Đorđe Miketić osim njega i članova njegove porodice nikada drugi niko nije bio prijavljen.

Premijerka je rekla da je tvrdnja Miketića da je odjavio nepoznatu ženu sa prebivališta u njegovom stanu, brutalna laž.

"Na osnovu elektronske evidencije prebivališta i boravišta građana MUP-a utvrđeno je da osim lica, navedenih u zahtevu imenovane, nema drugih lica prijavljenih na toj adresi. Tu nikada nikada drugi nije bio prijavljen. Toliko o tome da su oni odjavili nekog ko je fantomski bio prijavljen na toj adresi. To je lako proverljiva informacija i da je bilo ko od profesionalnih medija želeo to da proveri, bukvalno je to mogao da uradi za 24 sata ili kraće", rekla je premijerka.

Istakla je da niko nije želeo da proveri tu informaciju. 

"Niko čak nije kontaktirao MUP ili Grad Beograd, Ministarstvo državne uprave ili lokalne samouprave. Nije on izvršio proveru, već vlasnik stana koji je član njegove porodice, niti su oni konkretnu osobu prijavili da je prijavljena na toj adresi, niti to zvanično postoji. Niti je ikada postojalo da je neko drugi, sem članova porodice, bio prijavljen na toj adresi. Bila je prijavljena još jedna osoba koja je član porodice i koja je preminula. Ali nikada niko van porodice", istakla je premijerka. 

Dodala je da su to su podaci iz evidencije koja je lako proverljiva i koja ne može da se menja. 

"I vi sada koji želite da saznate istinu, možete lako da proverite u MUP-u, i da idete unazad i da vidite da li je nekada neko drugi bio prijavljen na toj adresi", poručiila je Brnabić.

Komentari (0)

Srbija