Politika

Godinu dana od izlaska Srba iz kosovskih institucija: Situacija i dalje nestabilna posle protesta, sukoba i pregovora

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/11/2023

-

19:59

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Prošlo je nešto više od godinu dana od kada su Srbi sa severa napustili kosovske institucije u koje su ušli 2013. godine. Za tih dvanaest meseci je bilo i protesta i sukoba, pregovora i dogovora, ali je situacija na severu i dalje politički i bezbednosno nestabilna, što se preliva i na jug Kosova.

Napuštanje kosovskih institucija je bio jedini način da se svetskoj javnosti skrene pažnja na probleme Srba, ali je izostala prava reakcija prištinskih zvaničnika, smatraju političari.

"Kurtijev režim krši sve briselske sporazume, sve zakone i sva prava srpskog naroda, i dalje zastrašuje srpski narod i dalje progoni srpski narod", kaže Goran Rakić, bivši predsednik Srpske liste.

Predsednik Srpske demokratije Aleksandar Arsenijević dodaje da je napuštanje institucija trebalo da bude signal. 

"Nažalost mi smo dobili drugačije reakcije, reakcije silom i neku prisilnu integraciju", dodao je Arsenijević.

Prostor za nove esklalacije

Na severu Kosova i Metohije je povećan broj kosovskih specijalaca, formiranje zajednice opština sa srpskom većinom nije počelo, uhapšeni Srbi su i dalje u zatvorima, a to su bili glavni razlozi izlaska iz kosovskih institucija. 

"Nažalost, Srbi na severu Kosova izgubili su mnogo, i ne samo što su izgubili mnogo, već su dovedeni u situaciju u kojoj će vrlo teško moći da se vrate u ono stanje koje je bilo pre izlaska iz institucija, a to otvara prostor za novu eskalaciju i za nove krizne situacije na terenu", ističe novinarka Ana Marija Ivković.

Kriza je nastavljena i posle lokalnih izbora, opet bez učešća Srba, nasilnim ulaskom novoizabranih albanskih gradonačelnika u opštinske prostorije, sukobom lokalnih Srba, prvo sa pripadnicima KFOR-a, a onda i sa kosovskom policijom u selu Banjska.   

Euronews/Anđelka Ćup

 

Politički analitičar Aljbinot Maljoku smatra da je ovaj period štetan zbog toga što je već izgubljeno godinu dana.

"Izgubljene su i mogućnosti koje bi bile potrebne da bi se napredovalo za građane, pa i za zemlju i za opštine u kojima oni žive", napominje Maljoku. 

Šta su Srbi dobili, a šta izgubili?

Govoreći o periodu od godinu dana posle izlaska Srba iz kosovskih institucija, Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative je rekla za Euronews Srbija da sa sigurnošću može da se kaže da je izgubljena funkcionalnost lokalnih institucija.

Dodaje da u tri opštinske zgrade fizičke ne može da se uđe i da se usluge pružaju sa alternativnih lokacija.

Euronews Srbija

Kada je reč o tome šta su Srbi dobili napuštanjem institucija, navodi da je najočigledniji odgovor dobijanje nacrta statuta Zajednice srpskih opština, za šta kaže da je nešto što deset godina nije moglo da se dobije. Međutim, ističe da je rano da se kaže da li je to dobitak ili nije, dok se ne vidi dokument, odnosno u kojoj meri će on odgovarati zahtevima Srba.

Na pitanje da li Srbi mogu da se vrate u institucije, kaže da je to jedna od neminovsnosti ukoliko bi se dijalog nastavio, i ukolio se formira ZSO, a Srbija ispuni svoje obaveze. 

"Ali opet, mislim da to nije moguće sa vladom Samoopredeljenja. To će se razvlačiti na jako dug period. Podsetila bih da je ulazak Srba u kosovske institucije trajao u fazama od 2013. do 2017. godine... Iluzorno je misliti da sve to može da se vrati i da se još dodatne količine ljudi integrišu za mnogo kraće vreme", navela je.

Kako dodaje, pred nama je jako dug period povratka, i to ukoliko ne bude bezbednosnih eskalacija.

Koliko je realno da se ZSO formira?

Govoreći o novoj rundi tehničkog dijaloga koja je juče održana u Briselu, kada je prištinski pregovarač Besnik Bisljimi rekao da Priština neće početi rad na ZSO bez potpisivanja tri sporazuma, a srpski Petar Petković da ZSO mora da bude u skladu sa ranije postignutim sporazumima, Milica Andrić Rakić ističe da je to samo dokaz da se dijalog dalje degradira.

"Sada imamo situaciju gde Lajčak, kada dođe u Prištinu, ne susreće se s Kurtijem, a ni pregovarači na tehničkom nivou u Briselu ne mogu da se sretnu. Novina od jučerašnjeg sastanka je da su čak i počele agende da se razlikuju. Kako je sam Bisljimi potvrdio, on juče nije želeo da priča o ZSO. A srpski tim je pričao i o zajednici i o energetici, i o nestalima. Strane su u svakom smislu, i fizički i u smislu tema sve dalje", rekla je.

Na pitanje koliko je realno za ZSO bude formirana, kaže da nije realno dok je u Prištini na vlasti Samoopredeljenje.

Euronews Srbija/Printskrin

 

"Ali moram da kažem, paradoksalno, iako dijalog ulazi u sve veći problem u smislu implementacije, vi ste na samom pregovaračkom stolu imali dosta napretka", rekla je i pomenula sve dokumente i sporazume koji su isplivali u prethodnom periodu. 

Kaže da na pregovaračkom stolu ranije nije bilo takve dinamike, ali da je problem sprovođenje sporazuma. Dodaje i da znamo da nacrt statuta ZSO postoji i da on neće nestati.

"On je sada obaveza kosovskih vlada, koja god bude došla, a koja bi bila voljna da to sprovede. Sa Samoopredeljenjem ne verujem da će se to desiti. I to je ozbiljan izazov jer Samoopredeljenje ima veliku podršku, između ostalog i zbog te platforme protivljenja ZSO. Ne verujem da će se skoro rešiti ta situacija, ali sam dokument neće nestati. On je tu i u nekom trenutku će morati da se sprovede", kaže Andrić Rakić.

Dodaje i da je bezbednosna situaicja na Kosovu poslednjih nedelja mirna i da se oseća da su se spustile tenzije. Ipak, napominje da su nas prethodne dve godine političkog zatišja u smislu dijaloga naučile da se periodi mira i tišine kad-tad završe. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija