Politika

Evropska komisija predlaže ukidanje viza vlasnicima srpskih pasoša na Kosovu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

17/11/2023

-

13:48

Evropska komisija predlaže ukidanje viza vlasnicima srpskih pasoša na Kosovu
Evropska komisija predlaže ukidanje viza vlasnicima srpskih pasoša na Kosovu - Copyright AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija predložila je da se ukinu vize za građane na Kosovu kojima pasoše izdaje Koordinaciona uprava MUP-a Republike Srbije.

U predlogu o izmenama i dopunama Uredbe (EU) 2018/1806 u vezi sa nosiocima srpskih pasoša izdatih od Koordinacione uprave, predlaže se da nosioci srpskih pasoša sa KiM, koje izdaje to telo, budu oslobođeni od uslova posedovanja vize prilikom prelaska spoljnih granica zemalja članica EU, za boravak ne duži od 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana.

Kako se navodi, EK smatra stupanjem na snagu vizne liberalizacije za KiM više nema razloga da nosioci srpskih pasoša na Kosovu budu izuzeti iz bezviznog režima.

Komisija navodi da bi očekivanim ukidanjem viza od 1. januara za KiM, srpski građani sa prebivalištem na KiM bili jedina kategorija stanovništva u regionu kojoj bi za putovanje u Šengen zonu bile potrebne vize.

"Svi građani regiona Zapadnog Balkana treba da imaju koristi od bezviznog putovanja u šengenski prostor. Zato predlažemo da nosioci pasoša koje je izdala Koordinaciona uprava mogu da prelaze spoljne granice zemalja članica bez viza, za boravak ne duži od 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana" navodi se u dokumentu.

Predlog treba da usvoje Evropski parlament i Savet

Osim povodom se oglasio i portparol Evropske komisije Kristijan Vigand.

"Predlog da se ispravi vizni režim EU će omogućiti  stanovnicima Kosova koji imaju srpski pasoš izdat od strane Koordinacione uprave da u Uniju putuju bez vize", rekao je Vigand na konferenciji za novinare i objasnio da je sledeći korak da se o predlogu raspravlja i da ga Parlament i Savet usvoje. 

Kada se ceo postupak završi, dodao je, režim vizne liberalizacije za stupiće na snagu od januara 2024. godine.

Na pitanje novinara da li je namera ovog predloga da vizna liberalizacija, koja treba da počne od 1. januara, važi i za stanovnike sa srpskim pasošima, kao i za ostale građane KiM, Vigand odgovara da će bezvizni režim, kada se završi, obuhvatiti sve, a da je ovo sada samo predlog.

Komentari (0)

Srbija