Politika

Postavljeni novi ambasadori u Brazilu, Venecueli, Švedskoj i Libiji

Komentari

Autor: Tanjug

22/11/2023

-

11:40

Postavljeni novi ambasadori u Brazilu, Venecueli, Švedskoj i Libiji
E-Stock/Dušan Milenković - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Procedura postavljenja četvoro novih ambasadora Srbije okončana je objavljivanjem ukaza predsednika Aleksandra Vučića, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova koje navodi da je reč je o diplomatama sa višegodišnjim radnim stažom u tom ministarstvu.

Na dužnost izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Federativnoj Republici Brazil postavljen je Aleksandar Ristić. Na dužnost ambasadora u Bolivarskoj Republici Venecueli postavljena je Katarina Andrić, u Kraljevini Švedskoj Jelena Čukić Matić, a za ambasadora u Libiji Dragan Todorović.

Prema zvaničnim podacima iz biografije koju je objavilo Ministarstvo spoljnih poslova, Jelena Čukić Matić je u ovom Ministarstvu zaposlena od 1996. godine, diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu i položila pravosudni ispit. Službovala je u ambasadama Srbije u Londonu, Otavi, Vašingtonu i Bukureštu.

U Ministarstvu je, između ostalog, bila angažovana u Kancelariji portparola, Odeljenju za Evropu, Odeljenju za Ameriku, Odeljenju za Ujedinjene nacije, a bila je i šef Kabineta ministra spoljnih poslova. Katarina Andrić, koja će obavljati funkciju ambasadorke Srbije u Venecueli, diplomirala je španski jezik i književnost na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

U Ministarstvu spoljnih poslova radi od 1996. godine, a bila je, između ostalog, angažovana u Kabinetu predsednika SRJ i Timu za pregovore o statusu Kosova i Metohije.

Od 2021. godine vrši funkciju šefa Odseka za ljudska prava i humanitarna pitanja. Službovala je u ambasadama Srbije u Tel Avivu, Limi, Buenos Airesu, Stalnoj misiji pri OEBS i drugim međunarodnim organizacijama u Beču i u Kabinetu Generalnog sekretara OEBS u Beču.

Aleksandar Ristić je zaposlen u Ministarstvu spoljnih poslova od 2004. godine i u više navrata je bio angažovan u Odeljenju za Afriku i Bliski istok, u kojem od 2023. godine vrši funkciju načelnika. Službovao je u ambasadama Srbije u Adis Abebi, Damasku, Bejrutu, a od 2019. do 2023. godine bio je ambasador Srbije u Etiopiji. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde je završio i master studije.

Dragan Todorović, koji je postavljen za srpskog ambasadora u Libiji, diplomirao je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a doktorirao na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Nakon angažmana u Drugoj upravi JNA (današnja Vojnoobaveštajna agencija), počeo je da radi u Ministarstvu spoljnih poslova 1998. godine. U dva navrata je službovao u Ambasadi Srbije u Tripoliju, kao i u ambasadama u Damasku i Rijadu.

Od 2017. do 2023. godine bio je ambasador Srbije u Iranu. U Ministarstvu spoljnih poslova je radio u odeljenjima za Afriku i Bliski istok, Ujedinjene nacije i Evropu. Autor je monografije i više radova u naučnim časopisima. Govori arapski, persijski, engleski i francuski jezik. Takođe donet je ukaz o opozivu Danila Pantovića sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Srbije u Venecueli, na nerezidencijalnoj osnovi, sa sedištem u Havani.

Krajem oktobra objavljeno je i da je novi ambasador Srbije u Saudijskoj Arabiji Dragan Bisenić, u Austriji Marko Blagojević, Ivan Todorov u BiH, a pri stalnoj delegaciji Srbije u Unesku Roksanda Ninčić.

"Današnjim objavljivanjem ukaza predsednika Aleksandra Vučića okončana je procedura postavljenja četvoro ambasadora Srbije", izjavio je krajem oktobra ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Komentari (0)

Srbija