Politika

Arzu de Lozano: Podrška po pitanju KiM i kultura jačaju prijateljstvo Srbije i Gvatemale

Komentari

Autor: Tanjug

29/11/2023

-

08:30

Arzu de Lozano: Podrška po pitanju KiM i kultura jačaju prijateljstvo Srbije i Gvatemale
Arzu de Lozano: Podrška po pitanju KiM i kultura jačaju prijateljstvo Srbije i Gvatemale - Copyright Prinstcreen YouTube/Kosovo Online

veličina teksta

Aa Aa

Počasni konzul Srbije u Gvatemali Marsela Arzu de Lozano kaže da ta zemlja podržava Srbiju ne priznajući, kako kaže, lažnu državu Kosovo, što je potvrdio i ministar spoljnih poslova ove centralnoameričke države šefu srpske diplomatije Ivici Dačiću.

Navodi i da je više nego sigurna da Gvatemala ni ubuduće neće priznavati kosmetske pasoše i bilo koje dokumente koje izdaju privremene prištinske institucije. Dodaje i da je sigurna da će pozicija oko nepriznavanja Kosova i Metohije ostati nepromenjena i kada se završi formiranje nove izvršne vlasti koje je u toku.

"Srbija može da bude sigurna da ima podršku Gvatemale, želimo da naše prijateljstvo bude snažno i jako", rekla je Marsela Arzu de Lozano u intervjuu za dnevni list "Politika".

Prema njenim rečima, njen otac bio je počasni konzul SFRJ od 1980. godine, a 2007. je postao počasni konzul Srbije nakon razlaza Srbije i Crne Gore.

"Moj otac se razboleo i Vlada Srbije me je pitala da li sam voljna da nastavim s konzulatom, s obzirom na to da sam već pomagala u obavljanju dužnosti. S radošću sam prihvatila i postala počasna konzulka 2013. godine", objašnjava ona.

Kada je reč o odnosima Srbije i Gvatemale, Arzu de Lozano podseća da su ona i bivši ambasador Goran Mešić imali ideju o kulturnoj saradnji između dveju zemalja.

"Neke od tih ideja bile su razmena imena ulica u svakoj zemlji, izložbe fotografija i svaka aktivnost koja bi omogućila ljudima da upoznaju drugu zemlju. Tako je Gvatemala dobila Ulicu Ive Andrića, a Beograd Ulicu Migela Anhela Asturijasa", kaže Arzu de Lozano.

Dodala je i da Srbija stipendira tri studenta iz Gvatemale koji studiraju u Srbiji i uče srpski jezik.

"Predložili smo Ministarstvu kulture da se organizuju onlajn časovi sprskog jezika i mislim da ću ja biti prvi učenik", kaže Arzu de Lozano.

Podsetila je da je tokom pandemije zajedno sa porodicom posetila selo u Srbiji kako bi donirali hranu ljudima koji tamo žive.

"Bila sam jako dirnuta kada sam videla uslove u kojima žive pa sam odlučila da pomognem trima porodicama da izgrade pristojno i zdravo mesto za život, a bilo je neverovatno kako su svi u selu pomogli u izgradnji kuća za ove tri porodice. Ne znam kako su saznali da sam konzulka iz Srbije, ali kao zahvalnost su nazvali svoje selo Kanton Srbija", rekla je ona.

Dodala je da postoji i ideja da će možda Vlada Srbije pomoći da se izgradi još kuća i da se nada da će to moći da urade.

"Iako geografski udaljene, Srbija i Gvatemala su veoma slične. Male smo zemlje i prošli smo kroz mnoge probleme, ratove, tako da se mi dosta identifikujemo sa Srbima. Ljudi su ovde veoma dragi, ljubazni, prijateljski nastrojeni. Beograd je prelep, kada ga vidite, zapitate se kako to da nismo ranije bili ovde", zaključuje Arzu de Lozano.

Komentari (0)

Srbija