Politika

Šapić: Urušavanje rođenog društva u sklopu političke borbe je odlika neodgovornih

Komentari

Autor: Tanjug

30/11/2023

-

19:33

Šapić: Urušavanje rođenog društva u sklopu političke borbe je odlika neodgovornih
Aleksandar Šapić - Copyright Beoinfo

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da dojava sa anonimne adrese, u kojoj se tvrdi da je bomba postavljena u sve gradske autobuse, pokazatelj želje da se unese nemir među Beograđane.

On je istakao da je urušavanje sopstvenog društva u sklopu političke borbe odlika neodgovornih i nedoraslih.

"Naravno da su preduzete sve bezbedonosne mere i po proceduri pregledana su sva vozila, uz poštovanje svih uputstava koja je policija naložila. Razumem izbore i želju da se dođe do pozicije, ali moramo svi da postavimo linije preko kojih se neće prelaziti i koje neće urušavati društvo", rekao je Šapić za Tanjug povodom dojava o bombama koje je GSP i-mejlom dobio. 

On je podsetio da je u javnost izašao odmah, kako ne bi došlo do panike ili kako ne bi ispalo da nešto skriva. 

"Zloupotrebljena je nesreća koja se dan ranije desila, ali nigde nije pisalo da vozilo koje je prepolovljeno nije bilo u saobraćaju, već je išlo u garažu i da je staro. Zato kupujemo nova vozila, ali kada najavim kupovinu novih autobusa i tramvaja, oni kažu zašto se na taj način troše pare. Uvek je ista priča. Slično, kada se rade ulice, kažu da se to čini da bi se 'ugrađivalo', a kada ih ne radite postavljaju pitanje zašto se ne rade", rekao je Šapić. 

On je dodao da, kada je smanjena cena karte za gradski prevoz, bilo je pitanje kako će se puniti gradski budžet. 

"Kada ostavite privatnike da više od decenije organizuju prevoz, onda kažu punimo privatne džepove iz ruku Beograđana, a kada raskinemo ugovor uslede napadi. Kada donesemo odluku da vrtići budu besplatni i da đaci dobiju besplatne udžbenike, onda kažu odakle pare za to, a ako se to ne bi uradilo rekli bi zašto Grad nije obezbedio. Nije stvar odgovora na sve što govore, jer prete izborima sa svih strana u pokušaju valjda da me dovedu u stanje da ne budem dovoljno fokusiran, koncentrisan, operativan, ekspeditivan", rekao je on.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Kako je istakao Šapić, u ovom poslu je 14 godina i sve što je stekao je isključivo svojim radom.

"Niko ne može da mi ospori da iza mene ne stoje rezultati", dodao je on.

Svašta se radi u svrhu kampanje, ocenio je Šapić, i dodao da ipak želi sam da postavlja standarde i da nikada neće preći granicu, niti lično vređati ili diskreditovati ljude. 

"Duboko verujem da ne možemo da postavljamo stvari 'posle mene potop' ili 'ukoliko ne bude mene ništa neće funkcionisati'. Ovaj grad i ova zemlja živeće i posle svih nas i moramo da se trudimo da ostavljamo uslove i okolnosti da i posle nas neko može da radi. Isto tako dok nismo u poziciji da vršimo vlast, kao što danas neki nisu, moramo da pazimo da ne urušavamo društvo koje sutra želimo da vodimo",  rekao je Šapić. 

On je rekao da se kao gradonačelnik suočio sa istim višedecenijskim problemima, sa kojima se suočavao i sam grad. 

"Radi se o promeni sistema koji su bili duboko ukorenjeni u dosadašnji način rada, poput javnog prevoza, uređenja reka, donošenja ozbiljnih socijalnih mera. Recimo, doneti odluku da se ne plaćaju vrtići predstavlja meru vrednu 60 miliona evra na godišnjem nivou, besplatni udžbenici koštaju 20 miliona evra, poklon- vaučeri pred Novu godinu svim maloletnim licima do četvrtog razreda srednje škole iznose oko 20 miliona evra", rekao je on.

On je podsetio da je tokom leta bio i besplatan ulazak na bazene, a to takođe vredi nekoliko miliona evra.

Šapić je istakao i da je duplo smanjena cena karte gradskog prevoza, a prevoz je opet nastavio da se razvija. 

"Sve to predstavlja teške odluke za koje se trebalo boriti", rekao je Šapić.

On je istakao da za sve to vreme niko nije bio uskraćen ni za šta, kao i da su u istom periodu podignute plate vaspitačicama, spremačicama i svim zaposlenima u predškolskim ustanovama.

"Postoje prioriteti, organizacija i sistematizacija i način na koji vodite lokalnu samoupravu. Primenio sam način na koji sam vodio opštinu Novi Beograd, a moja karakteristika je bila vođenje odgovorne socijalne politike. Ukoliko se budžetom bavite detaljno i uklonite nepotrebne troškove, doći ćete do sredstava koje možete da upotrebite u neke druge svrhe. Odgovorna gradska uprava mora da ima socijalni aspekt. Naravno da ne smete da ulazite u zaduženja koja izlaze van zakonskih okvira i to nismo ni učinili, već smo dobrom racionalizacijom i spremnošću da branimo svoje stavove uspeli da postignemo rezultate", rekao je on.

O besplatnim vaučerima

Govoreći o besplatnim vaučerima, Šapić je podsetio da je podela u vrtićima i školama počela od utorka i da se obavlja po rasporedu i terminima koji su dobijeni od Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, a pojedini roditelji već su ga iskoristili.

"Roditelji čija deca ne idu u vrtiće mogu da se jave svojoj opštini gde postoji šalter za tu namenu i dobiće vaučer uz zdravstvenu knjižicu deteta ili izvod iz matične knjige rođenih, ukoliko se radi o novorođenčadi", dodao je on.

Šapić je dodao i da je cilj uklanjanja splavova sređivanje beogradskog priobalja kako bi građani mogli  da uživaju u prirodnom bogatstvu.

"Vodili smo bitku godinu dana i sada se ta bitka privodi kraju. Na Savskom šetalištu od sto splavova ostaće 28, koji će morati da ispunjavaju određene standarde, a naš grad će konačno imati sređene obale koje će biti ponos svih Beograđana. Verujem da radimo dobar posao, da ljudi ipak najviše cene rad, predanost i konkretne rezultate. Moji rezultati su merljivi, dok ostalima morate da verujete", rekao je Šapić. 

Komentari (0)

Srbija