Politika

Molina u oproštajnoj poseti kod Dačića: Španija podržava dijalog Beograda i Prištine, ali nikada neće priznati Kosovo

Komentari

Autor: Tanjug

01/12/2023

-

15:46

Molina u oproštajnoj poseti kod Dačića: Španija podržava dijalog Beograda i Prištine, ali nikada neće priznati Kosovo
Molina u oproštajnoj poseti kod Dačića: Španija podržava dijalog Beograda i Prištine, ali nikada neće priznati Kosovo - Copyright Tanjug/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Španije u Srbiji Raul Bartolome Molina izjavio je danas, u razgovoru sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, da je pozicija Madrida u vezi sa Kosovom i Metohijom čvrsta i principijelna, kao i da Španija podržava dijalog između Beograda i Prištine, ali da nikada neće podržati priznanje samoproglašenog "Kosova".

Dačić je primio danas u oproštajnu posetu ambasadora Kraljevine Španije Raula Bartolomea Molinu, koji okončava svoj mandat u Srbiji, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

Dačić je podsetio da je za vrema Molininog mandata realizovana poseta premijera Pedra Sančesa, koji je prvi predsednik Vlade Kraljevine Španije koji je došao u zvaničnu posetu Srbiji, kao i poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Madridu, za vreme koje se sastao sa španskim kraljem Filipom VI. 

Dačić je ukazao da je i u oblasti ekonomske saradnje postignut značajan napredak, kao i da je spoljnotrgovinska razmena između dve zemlje prošle godine prvi put premašila milijardu evra.

Ministar se zahvalio na čvrstoj poziciji Španije kada je reč o poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, odnosno po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i kontinuiranoj podršci evrointegracijama Srbije.

Molina je ukazao da treba dodatno produbiti ekonomsku saradnju dve zemlje i, u tom smislu, istakao značaj započete prakse održavanja poslovnih foruma i potpisanog Okvirnog protokola o finansijskoj i tehničkoj saradnji između Vlade Srbije i Vlade  Španije u oblasti infrastrukturnih projekata, koji bi trebalo da doprinese i povećanju španskih investicija, zaključeno je u saopštenju.

Komentari (0)

Srbija