Politika

Vučić: Lavrov rekao istinu - kako su varali našu zemlju posle potpisivanja Briselskog sporazuma

Komentari

Autor: Tanjug

01/12/2023

-

21:27

Vučić: Lavrov rekao istinu - kako su varali našu zemlju posle potpisivanja Briselskog sporazuma
Vučić: Lavrov rekao istinu - kako su varali našu zemlju posle potpisivanja Briselskog sporazuma - Copyright Printskrin/TV Pink

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Dubaiju da je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao istinu na ministarskom savetu OEBS-a u Skoplju, kako je zapad varao našu zemlju posle potpisivanja Briselskog sporazuma.

"Lavrov je sa izvanrednom tačnošću i preciznošću definisao te stvari", rekao je Vučić za Pink.

Predsednik je, na pitanje kako vidi to što je Lavrov rekao da Srbija ne može da uđe u EU i otvori novo poglavlje ukoliko ne uvede i sankcije Rusiji odnosno ne uskladi se sa spoljnom politikom Evrope, rekao da je Lavrov govorio i o mnogo važnijim stvarima za Srbiju i srpski narod. 

"Nažalost, mi Srbi ne volimo da čujemo šta drugi govore, ni kada dolazi sa zapada, ni kada dolazi sa istoka. Mi bismo voleli da čujemo ad hoc negativno ili pozitivno mišljenje o političarima koje volimo ili ne volimo i to je sve. Suštinski, Sergej Lavrov je sve istinito rekao. On je govorio o mnogo važnim stvarima za Srbiju i o tome kako je to funkcionisalo od 2013. i kako su varali našu zemlju posle Briselskog sporazuma. Kako bi se dostiglo nešto što treba da se ispuni, onda se samo to ne bi ispunjavalo i onda bi se reklo Srbima - pa eto 10 godina nije ispunjeno, pa ćete dobiti i duplo manje od toga što ste tražili. To je tačno, to se sve događa", rekao je Vučić.

Rekao je da se samo postavlja pitanje šta mi možemo da promenimo, a da ostanemo ne samo živi, već da sačuvamo svoju decu, da nemamo ratove i da nam zemlja ekonomski napreduje.

"Pošto nije lako, sa izvanrednom tačnošću i preciznošću je Lavrov definisao te stvari, a moje pitanje je samo, a šta mi možemo da promenimo u svom odnosu", rekao je Vučić.

Dodao je da Lavrov nije nas kritikovao i da on, Vučić, ne postavlja time retorsko pitanje ruskom ministru spoljnih poslova već nama, s obzirom na to da sve to zna u mnogo gorem obliku nego što je Lavrov predočio javnosti.

"Tamo je Lavrov bio optužen da oni valjda Srbiju koriste za izazivanje sukoba u regionu i slično, ali suština je u tome da su nama prilično vezane ruke i da se mnogo bolje držimo nego što bi bilo ko očekivao čuvajući svoju nezavisnost, suverenitet i u donošenju odluka, a ne samo u smislu poštovanja Povelje UN i čuvanja naših granica", rekao je Vučić.

Istakao je da je situacija svakako teška i da će biti još teža.

"To potvrđuju i odluke u kojima oni misle da u celini Ohridski sporazum, ili neki smatraju da bi bilo dobro da ga Evropska komisija uvrsti kao deo pregovaračkog poglavlja, a o čemu sam ja govorio da može da bude onaj deo koji smo mi jasno rekli da možemo da ispunjavamo, ali ne može da bude deo pregovaračkog poglavlja ono što smo rekli da ne može da bude ispunjavano", naglasio je Vučić.

Na pitanje kada ide u Brisel pošto je Aljbin Kurti rekao da nema saznanja kada će se sresti, Vučić je rekao da prištinska strana poslednji put nije htela da se sastane sa našim pregovaračem Petrom Petkovićem.

"Izbegli su, oni ne žele ništa da ispune, ali imaju svu podršku i sav pritisak je na našoj strani i to je jasno, nedvosmisleno i nesumnjivo", naveo je Vučić.

"Nije kažnjivo zvati ljude iz telefonskih centara"

Vučić je rekao da nije kažnjivo zvati ljude iz telefonskih centara tokom predizborne kampanje i ocenio da je to deo ozbiljne kampanje svuda u svetu.

"Kako vi mislite da ne čujete nikada građane, da ne razgovarate sa građanima, već da samo postavite kameru ispred sebe i da se obraćate sebi i da kažete "A sad vam ja kažem ovako ili onako i to je to". To je deo ozbiljne kampanje u svakoj zemlji na svetu i ništa više od toga", naveo je Vučić za TV Pink posle samita KOP 28 u Dubaiju.

Govoreći o kritikama za telefonske centre, Vučić je rekao da ga kritikuju ljudi koji bi da spreče svaku vrstu kampanje, zato što, kako je on ocenio, nemaju svoje političke stranke koje bi mogli da urade bilo šta.

Vučić je rekao da se finansijska moć jedne države ogleda u tome koliko može da pomogne svojim građanima, a da time ne povećava stopu javnog duga u odnosu na BDP, da narodu daje više novca i to je odgovorno ponašanje države. 

On je komentarišući izjave da "finansijska nemoć države košta 20.000 dinara" rekao da je to finasijska moć, kao i da bi mogli mnogo više da daju novca, ali da mora da se razmišlja o trošenju novca, zbog toga jer ne znamo kakvi su izazovi pred nama. 

"Uvek su mogući sukobi, a moguće je da dođe do sukoba u Južnoj Americi, pa može izbiti još jedan sukob negde drugde. Onda će nam kriza biti ne samo u oblasti energetike, već i u mnogim drugim oblastima, koja će biti mnogo veća nego što je danas. I opet će Srbija morati kao država da reaguje, kao što je reagovala tokom koronavirusa, tokom migracija, tokom sukoba u Ukrajini i na različite načine. Tako da, uvek je potrebno da imate dobru rezervu", rekao je on.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija