Politika

U Prištini vraćen spomenik srpskim vojnicima stradalim u ratovima od 1912. do 1918.

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/12/2023

-

13:27

U Prištini vraćen spomenik srpskim vojnicima stradalim u ratovima od 1912. do 1918.
U Prištini vraćen spomenik srpskim vojnicima stradalim u ratovima od 1912. do 1918. - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Na pravoslavnom groblju u Prištini, spomenik srpskim vojnicima stradalim u ratovima od 1912. do 1918. godine, vraćen je na mesto u sastavu spomen parka, gde se nalazio i pre izmeštanja prošlog meseca, potvrđeno je za Euronews Srbija.

Podsetimo, do izmeštanja spomenika borcima iz Balkanskih i Prvog svetskog rata došlo je na inicijativu ambasada Francuske i Nemačke u Prištini, uoči obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu 11. novembra.

Tada je na mesto spomenika srpskim ratnicima postavljena ploča sa napisom na francuskom, srpskom i albanskom: "Francuskim vojnicima palim na Kosovu".

 

Izmeštanje spomenika urađeno je na inicijativu ambasada Francuske i Nemačke u Prištini, potvrđeno je iz njihovih diplomatskih predstavništava nakon osuda i reakcije srpske javnosti i institucija.

Izmeštanje je sprovedeno bez znanja Eparhije raško-prizrenske SPC koja je takođe oštro osudila taj postupak.

Obeležavajući Dan primirja u Prvom svetskom ratu, amabasori Nemačke i Francuske su 11. novembra polaganjem venaca odali počast stradalim borcima, ali i vojnicima međunarodnih vojnih snaga koji su poginuli na Kosovu i Metohiji, prenosi RTS.

Iz Opštine Priština su se tada ogradili od aktivnosti francuske i nemačke ambasade na srpskom groblju u Prištini.

Saopštili su da nisu primili nikakav zahtev za pomeranje spomen ploče i podsetili da lokalne vlasti nisu naložile izmeštanje, niti pomeranje spomen ploče.

Izmeštanje spomenika na Srpsko-francuskom vojničkom groblju u Prištini izazvalo je i brojne reakcije u javnosti, a grupa nevladinih organizacija i pojedinaca pokrenula je onlajn peticiju za njegovo vraćanje na staro mesto. Peticiju je potpisalo više od 4.000 građana.

Eparhija raško-prizrenska potvrdila je večeras da je spomenik srpskim vojnicima stradalim u ratovima od 1912. do 1918. vraćen na mesto gde se nalazio pre izmeštanja u spomen parku na prištinskom pravoslavnom groblju.

U prisustvu predstavnika francuske ambasade i uz koordinaciju sa Eparhijom raško-prizrenskom, spomenik su danas vratili radnici Komunalnog preduzeća, navodi se dalje u saopštenju Eparhije.

Bela spomen ploča podignuta u slavu srpskih junaka postradalih u periodu Balkanskih i Prvog svetskog rata, od 1912. do 1918, na kojoj piše ''Ovde leže posmrtni ostaci srpskih vojnika palih u ratovima 1912 - 1918'', bila je pomerena sa donje, bočne strane spomen parka.

"Izmeštanje spomen ploče obavljeno je uoči ovogodišnjeg Dana pobede 11. novembra bez znanja Crkve i srpske zajednice, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo u javnosti. Moleći se za pokoj junaka iz Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, blagodarimo Gospodu što je ploča vraćena na mesto gde je ranije stajala i gde leže kosti srpskih boraca", saopštila je Eparhija raško-prizrenska.

Komentari (0)

Srbija