Politika

Vučić sa predsednikom regije Lombardija o novim velikim investicijama

Komentari

Autor: Tanjug

05/12/2023

-

11:39

Vučić sa predsednikom regije Lombardija o novim velikim investicijama
Vučić sa predsednikom regije Lombardija o novim velikim investicijama - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom italijanske regije Lombardija Atiliom Fontanom, sa kojim je razgovarao o jačanju ekonomske saradnje, kao i saradnje u oblasti inovacija, s obzirom na to da je delegacija ove regije gost Inovacionog foruma "Sklapanje poslova radi inovacija".

Vučić i Fontana su se saglasili da pozitivno iskustvo brojnih kompanija iz Lombardije, koje već posluju u našoj zemlji, predstavlja preporuku za nova ulaganja u projekte od obostranog interesa, saopštila je pres služba predsednika Republike. Vučić je istakao da Srbija poseban značaj pridaje daljem unapređenju saradnje sa Lombardijom, imajući u vidu da je ona ekonomski najsnažnija regija Italije i da je važan privredni partner naše zemlje.

On je dodao da intenziviranje kontakata sa italijom na svim nivoima, a čiji je najveći zamah dala i poseta predsednice Saveta ministara Đorđe Meloni, ukazuje na međusobno poverenje i obostranu spremnost za dalje snaženje svestranih veza i saradnje Srbije i Italije.

Kako se navodi u saopštenju, sagovornici su razmenili mišljenja i o dodatnim mogućnostima za saradnju u okviru postojećeg Memoranduma o razumevanju između Republike Srbije i regiona Lombardija, koji predstavlja dobar okvir i temelj za dalji razvoj i sveobuhvatno produbljivanje ekonomskih odnosa.

Predsednik Srbije je posebno izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da se Inovacioni forum Srbija - Italija "Sklapanje poslova radi inovacija" održava u Beogradu 5. i 6. decembra, sa ciljem proširenja saradnje naše dve zemlje u oblastima visokih tehnologija zasnovanih na inovacijama i naučnim dostignućima, kao i predstavljanja mogućnosti za nova ulaganja italijanskih kompanija u Republici Srbiji.

Vučić je, kako se dodaje u saopštenju, takođe, izrazio interesovanje za razmenu mišljenja i iskustava u oblasti infrastrukture, razvoja istraživačkih centara i univerziteta, posebno imajući u vidu uspešne rezultate koje Lombardija postiže u ovoj oblasti. Značajno vreme je posvećeno i mogućnostima za saradnju u oblasti poljoprivrede.

Sa Brnabić o intenziviranju i proširenju saradnje

Predsednica Vlade Ana Brnabić takođe se danas sastala sa predsednikom italijanske regije Lombardija Atiliom Fontanom, sa kojim je razgovarala o intenziviranju i proširenju saradnje u oblastima od zajedničkog interesa.

Brnabić je istakla da je Italija jedan od vodećih privrednih partnera Srbije, kao i da je regija Lombardije izuzetno važan partner, sa kojim naša zemlja ima izuzetnu saradnju, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Kao oblasti sa značajnim potencijalom za unapređenje saradnje, premijerka je navela IT sektor, oblast veštačke inteligencije, inovacije, zdravstvo, poljoprivredu.

U Lombardiji postoje snažni i razvijeni naučno-tehnološki parkovi i značajno je čuti njihova iskustva i primeniti ih u našim naučno-tehnološkim parkovima i istraživačkim institutima, kazala je Brnabić.

Predsednica Vlade je naglasila da je održavanje Inovacionog foruma Srbija - Italija "Sklapanje poslova radi inovacija", 5. i 6. decembra u Beogradu, važno za proširenje saradnje u oblastima visokih tehnologija zasnovanih na inovacijama i naučnim dostignućima, kao i predstavljanje mogućnosti za nova ulaganja italijanskih kompanija.

Fontana je izneo da je današnji susret odraz dobrih institucionalnih i privrednih odnosa, te kontatovao da su italijanski privrednici, koji posluju u Srbiji, izuzetno zadovoljni uslovima rada i saradnjom sa srpskim institucijama.

On je istakao da je Lombardija zainteresovana za saradnju na projektima održivog razvoja i cirkularne ekonomije, i izrazio nadu da će se saradnja ubuduće intenzivirati kroz brojne zajedničke projekte.

Sastanku su prisustvovali ambasador Italije Luka Gori, kao i brojni predstavnici privrede i nauke. 

Komentari (0)

Srbija