Politika

Američki ambasador u Srbiji: Narod će sam odlučiti o projektu Rio Tinto

Komentari

Autor: Fonet

05/12/2023

-

20:01

Američki ambasador u Srbiji: Narod će sam odlučiti o projektu Rio Tinto
Tanjug/Strahinja Aćimović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil izjavio je večeras za "Oko magazin" RTS da je američkim firmama najvažnije to što će Srbija, pre ili kasnije, biti deo Evropske unije (EU), a kada je reč o poslovanju kompanije Rio Tinto, navodi da građani sami odlučuju kako će organizovati svoju privredu.

Znam da mnogi Srbi brinu da li će se to ikada desiti, ali američke firme veruju da će Srbija biti u EU. Kad pogledate mapu, a to je važno za sve, videćete da je Srbija na veoma dobrom mestu.

Ako ovde izgradite neku fabriku, veoma ste blizu EU, a uskoro ćete i biti u Uniji, istakao je Hil.

On ukazuje da su ideja Otvorenog Balkana i Berlinski proces slične inicijative, jer uvećavaju tržište za kompanije i fabrike.

Svaki takav integracioni projekat koji olakšava i ubrzava regionalizaciju je dobra ideja. Mislim da Srbija u tome ima posebnu odgovornost, jer je velika u poređenju s nekim drugim zemljama Balkana i verujem da mora pomoći nekim od tih zemalja da prevaziđu istorijsko nasleđe i nedostatak poverenja, kazao je Hil.

Kad se to uradi, a ubeđen sam da će se to desiti, ističe ambsador, mislim da će ovakva inicijativa biti korisna ne samo za Srbiju, već i za sve njene susede.

Dinko Knežević

 

Upitan da li, kao američki ambasador, podržava projekat Rio Tinta u Srbiji, Hil je rekao da ne bi želeo da se meša u taj spor "usred sudskog procesa" koji je kompanija povela protiv Srbije zbog zaustavljanja projekta "Jadar".

Reći ću samo da će narod Srbije odlučiti o tome kako želi da organizuje svoju privredu i da li želi ekonomiju zasnovanu na rudarstvu, jer u Srbiji je mnogo rudnika, a neki od njih su kineski, kao Bor, gde se eksploatiše ruda bakra, predočio je Hil.

Da li ćete otvoriti rudnik litijuma? Mislim da Srbija mora imati na umu da joj treba veza sa savremenom privredom, ne veze sa prošlošću, već sa budućnošću, jer Srbija će verovatno već 2024. početi da proizvodi svoj prvi elektirčni automobil.

Tu se dešava mnogo toga, ali kad je reč o izboru u pogledu litijuma i Rio Tintovog projekta, o tome mora da odluči srpski narod, ponovio je američki diplomata. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija