Politika

Hil o odnosima Srbije i Rusije: Smanjuje se mogućnost izbora kada je rat u Ukrajini u pitanju

Komentari

Autor: Tanjug

28/11/2023

-

17:12

Hil o odnosima Srbije i Rusije: Smanjuje se mogućnost izbora kada je rat u Ukrajini u pitanju
Tanjug/Strahinja Aćimović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da se smanjila mogućnost izbora kada je rat u Ukrajini u pitanju, i dodao da da je za Srbiju, kako je rekao, potpuno neodrživo da ostane u dobrim odnosima sa Ruskom Federacijom.

"Srbija je zemlja koja se ponosila veoma dobrim odnosima sa zemljama širom sveta, pa i sa Rusijom. Sasvim je neodrživo nastaviti dobre odnose sa Rusijom. Rusija je napravila haos u pola sveta, izazvala ogromne probleme svima, zaoštrila izbore i svima jasno stavila do znanja šta treba da rade", rekao je Hil na 23. Beogradskom ekonomskom forumu, u hotelu "Metropol".

Naveo je da su u početku svi mislili da će rat u Ukrajini trajati kratko, ali da su sada svi svesni da će potrajati i da, kako je rekao, moramo ostati sa tim problemom dok se ne reši.

"Moramo da budemo veoma jaki sa Ukrajinom dok se ovo ne reši. Mislim da je jedna od gorkih ironija tog rata što bolje možemo da vidimo šta će biti budućnost Ukrajine, nego Rusije. Mislim da se Rusija zaista dovela u veoma nepoznate vode. Ne znamo gde će biti Rusija", naglasio je Hil.

Tanjug/Strahinja Aćimović

Hil na 23. Beogradskom ekonomskom forumu

On je naveo sastanak OEBS-a u Skoplju kao primer situacije u koju je Rusija sebe dovela.

"Da li će ruski ministar spoljnih poslova moći da prisustvuje? Da li želi da prisustvuje? Da li osećaju da imaju neku ulogu u toj organizaciji, iako su uvek bili jedan od glavnih igrača u OEBS-u. Od Rusa čujemo da će gospodin Lavrov verovatno doći, ukoliko mu zemlje obezbede dozvolu za prelet njegovog aviona kako bi on zaista mogao da stigne do Skoplja", rekao je Hil.

Dodao je da je to tužno za zemlju koja je bila jedan od glavnih elemenata međunarodne zajednice.

"Takva je država postala Rusija", zaključio je Hil.

Hil: Rusija ne zna šta želi ratom u Ukrajini

Kako je rekao, najveći problem je što niko, pa ni Rusija, ne zna šta želi ratom u Ukrajini.

"Gotovo je nemoguće shvatiti šta žele u Ukrajini. Izgleda da su hteli da nateraju Ukrajince da požele da budu Rusi, što je imalo suprotan efekat od prvog dana. Rekli su imali su neku koncepciju da ih zanima istočna Ukrajina. Nije jasno ni da je to ono što oni žele. Mislim da nacije u osnovi moraju da znaju šta žele. A mi imamo naciju, Rusku Federaciju, koja jednostavno nema pojma šta želi da radi", dodao je Hil. 

Kako je rekao, deo razloga za to je vezan za rusko vođstvo, koje je, kako je rekao, izgubilo osećaj  za realnost.

Hil je dodao da je Rusija ratom u Ukrajini napravila haos u celom svetu, ali da kao nikada ranije podstakla zapadne zemlje da se ujedine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija