Fokus

Hil za Euronews Srbija: Kisindžer bio izvanredna osoba, jedan od najvećih američkih diplomata u istoriji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/11/2023

-

18:26

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil govorio je za Euronews Srbija o bivšem američkom državnom sekretaru Henriju Kisindžeru koji je preminuo u 101. godini. On je naveo da je Kisindžer bio izvanredna osoba i jedna od najvećih američkih diplomata u istoriji. Dodao je da će ga pamtiti po oštroumnosti i odličnom poznavanju ekonomskih, bezbesnosnih i političkih pitanja. 

"Imao sam priliku da ga upoznam, da posmatram kako obrađuje informacije i upamtio sam njegov izuzetan smisao za humor. Bio je veoma zanimljiv pojedinac. Kada sam ga poslednji put video pre tri ili četiri godine, bio je u dubokoj starosti, ali još uvek oštrog uma", rekao je.

Kako je dodao, zadužio je SAD i ostatak sveta.

"Bio je veoma značajma ličnost, mnogo je doprineo miru na Bliskom istoku. Takođe je shatio kako ići napred sa Rusojom u tamnom hladnoratovskom periodu, kada treba uvesti detant, a kada ne. Bio je svestan značaja kontrole naoružanja i razumeo je ključne probleme nuklearnog naoružanja i konačno jedan od njegovih uspeha otvaranje prema Kini i njegovo upravljanje tim odnosno", rekao je Hil.

Ambasador je ispričao i jednu anegdonu u vezi sa Kisindžerom.

"Pitao sam ga kako vi pišete knjige? A on je rekao da uzme parče papira, piše pa da nekom drugom i otkuca. Pa onda popuni još jedan papir. On je bio zaista čudesna osoba. Bio sam u njegovoj pratnji u Južnoj Koreji kada je trebalo da drži govor. A on me je pitao da li imam prazan papir. Dao sam mu papir i pitao ga da li mu treba olovka? On je odgovorio da mu ne treba ništa osim papira. Savio je papir i stavio ga u džep. Ja sam ga onda upitao planira li da zapisuje neke beleške za govor. A on je odgovorio ne, Korejci očekuju da svako ima napisan govor, tako da sam uzeo papir da ih ne bih razočarao", naveo je Hil.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet