Politika

Brnabić: Očuvanje KiM u sklopu Srbije prva tačka na listi plana u 10 tačaka SNS

Komentari

Autor: Tanjug

06/12/2023

-

10:34

Brnabić: Očuvanje KiM u sklopu Srbije prva tačka na listi plana u 10 tačaka SNS
Brnabić: Očuvanje KiM u sklopu Srbije prva tačka na listi plana u 10 tačaka SNS - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas da je očuvanje Kosova i Metohije u sklopu Srbije prva tačka na listi plana u 10 tačaka Srpske napredne stranke.

"Plan u 10 tačaka je naše obećanja - ono što mi želimo još da uradimo do 2027. godine u 10 tačaka. Od prve tačke i očuvanja Kosova i Metohije u sklopu Republike Srbije", rekla je Brnabić za K1.

Dodala je da je na vrhu liste i vođenje nezavisne spoljne politike, koju vodi samostalna Srbija, koja samo odlučuje o svojoj budućnosti.

Brnabić je dodala i da plan predviđa vladu koju će praviti narod svojim glasovima, kao što je to bio slučaj od 2012. godine, a ne do 2012. godine kada su je pravili strani ambasadori.

"To je tako bilo do 2012. godine, to se sve promenilo. Od 2012. godine mi želimo da narod u Srbiji odlučuje i da se mi usaglašavamo sa našim narodom, a ne sa nekim drugim stranim zvaničnicima i moćnicima", rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je jedna od tačaka plana i vojna neutralnost.

"Čuvanje naše vojne neutralnosti, dalje jačanje naših bezbednosnih kapaciteta, naše vojske, ali i svih bezbednosnih službi", naglasila je Brnabić.
Brnabić je rekla da plan predviđa i da prosečna plata u Srbiji do 2027. godine bude makar 1.400 evra.

"To je ono što mi garantujemo i na dobrom smo putu. Prosečna plata će u Srbiji u ovom mesecu, decembru, doći na nekih otprilike 830 evra. Idemo ka tome da ukoliko Srbija nastavi da pobeđuje, radi i da se bori da prosečna plata bude 1.400 evra", rekla je Brnabić.

Ona je istakla da je plan da prosečne penzije u Srbiji budu 650 evra.

"One će biti 390 evra u januaru 2024. godine. Moraju da rastu nešto brže nego što rastu plate, moramo da idemo na 650 evra zarad naših penzionera. Briga o radnicima, zaštita radničkih prava i značajno povećanje, dodatno povećanje minimalne cene rada, da takođe minimalac 2027. godine bude 650 evra", rekla je Brnabić i istakla da će minimalac od 1. januara biti 402 evra.

Ona je dodala da je danas u poređenju sa 2012. godinom, kada je SNS preuzela odgovornost za to kako se živi Srbiji, mnogo bolja situacija.

"Tada je nezaposlenost bila 26 odsto, danas je nezaposlenost 9,1 odsto. To je  velika razlika. Mi smo izgradili ili rekonstruisali 147 zdravstvenih objekata. Do 2012. broj je bio tačno nula", uporedila je Brnabić i dodala da je i pored toga potrebno još mnogo uraditi.

Brnabić je istakla da su inovativni lekovi jedna od stvari na kojoj je potreban dodatni angažman.

"Jedna od stvari je da svi inovativni lekovi te 2027. godine budu na listi lekova u Srbiji. Da mi lečimo sve retke bolesti u Srbiji i da to plaća Srbija iz budžeta. Da postoji mamograf u svakoj opštoj bolnici, a da tamo gde nema opšte bolnice imamo pokretni mamograf", rekla je Brnabić.

Brnabić:Poseta Voznijaka je rezultat našeg rada u oblasti obrazovanja i IT

Premijerka Ana Brnabić istakla je danas da je poseta suosnivača "Epla" Stiva Voznijaka Srbiji rezultat dugogodišnjeg ulaganja države u obrazovanje i posebno sektor informacionih tehnologija. 

"Mi smo od 2017. uveli programiranje u škole, od 2018. smo završili program povezivanja škola na brzi internet, svaka škola pa i najmanja izmeštena uprava ima brzi internet, kako bi uvodili programiranje. U to je uloženo 60 miliona evra. Uveli smo osnove razvoja veštačke inteligencije u osnovne škole, uveli smo specijalizovana umetnička odeljenja u naše gimnazije, jer mislimo da je osnova za budućnosti i kreativnost", rekla je Brnabić gostujući na K1. 

Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

 

Ona je naglasila da su sve te inicijative došle od Srpske napredne stranke, svakako u saradnji sa Vladom Srbije. 

"Mislim na SNS kada kažem mi. Mislim i na Vladu jer je to tim, ali sve inicijative su došle od SNS. Zahvaljujem ministarstvu prosvete koje vodi SPS, što su prihvatili, ali inicijative su dolazile iz mog kabineta i zajedno smo to uradili", rekla je Brnabić, koja je i poverenica GO Beograd SNS. 

Kada je Aleksandar Vučić 2016. bio predsednik Vlade, a ona na čelu Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, dodaje Brnabić, svi su se smejali zbog pokretanja eUprave. 

"Svi su se smejali i govorili nema ništa od toga. Kada sam dobila prvi mandat kao premijerka, i istakla dve osnovne stvari - obrazovanje i digitalizaciju, opet su se svi smejali. A evo sada 2023. u Srbiju, na svoju inicijativo dolazi Voznijak. To govori koliko smo uspešni", rekla je Brnabić. 

Istakla je da je od početka godine u IT sektoru zaposleno 5.357 ljudi, pretežno mladih kao i da je to vodeći sektor u srpskoj ekonomiji. 

profimedia

 

"Ove godine izvoz IKT sektora će biti blizu 3,8 milijardi evra. Danas je velika konferencija o veštačkoj inteligenciji u obrazovanju, na kojo će biti naših 800 nastavnika i profesora", rekla je Brnabić. 

Ocenila je da vesti kao pomenuta konferencija nisu dovoljno dobro ispraćene, odnosno manje ispraćene nego neke druge, loše vesti. 

Na pitanje novinara ko je kriv za to, Brnabić je rekla da je misli da je takav savremeni svet, da pre svega prolaze samo loše vesti, kao i vesti koje su brze i kratke, kojima nije potrebno mnogo posvećivanja. 

"Vesti kojima ne treba da se posvetite, nego minut, dva, tvitovi. Sad je i tviter (X) proširio broj karaktera, ali ni to niko ne čita", rekla je Brnabić. 

Govoreći dalje o razvoju IKT sektora, Brnabić je najavila da u subotu ima sastanak sa delegacijom iz ženevskog CERN-a i da će potpisati sa njima sporazum o saradnji, čime će Srbija postati jedna od sedam zemalja na svetu koja će raditi obradu podataka iz CERN-a. 

"Srbija će postati jedna od sedam zemalja na svetu, koja će raditi obradu podataka iz CERN-a. Obimnih podataka. Mi ćemo ih obrađivati za CERN kod nas, u data centru u Kragujevcu", najavila je Brnabić. 

Dalje je istakla izgradnju BIO4 kampusa, za koji će, kako je rekla, "kamen temeljac" biti postavljen do kraja ove godine. 

"Trebalo je to da uradimo početkom decembra, pomerili smo zbog kampanje. Reč je o najvećem naučnom projektu u Evropi - i to se radi u Srbiji. U BIO4 kampus će biti uloženo 300 miliona evra, i to će biti zalog za budućnost Srbije. Već potpisali sporazum sa najvećim farmaceutskim kompanijama, koje će tu, kod nas, u BIO4 kampusu razvijati inovativne lekove i terapije", rekla je Brnabić. 

Time će, dodala je, inovativni lekovi i terapije biti dostupniji i jeftiniji za građane Srbije. 
Osim naučnog projekta BIO4 kampus, radi se i na najvećem projektu u oblasti kulture - izradnji Doma beogradske filharmonije. 

"U procesu je planiranja, u toku je izrada tehničke dokumentacije, za izrgadnju od 2024. To je sve u planu, ukoliko pobedi naša beogradska lista Aleksandar Vučić - Beograd ne sme da stane, jer nisam videla da je bilo ko drugi ispratio sve to što smo radili. Projekat velike koncertne dvorane, Dom beogradske filharmonije - do kraja godine se očekuje građevinska dozvola i da krenemo u izgradnju", rekla je Brnabić. 
 

Komentari (0)

Srbija