Politika

Povratak "otpisanih" na izborima 2023: Šta mogu Tadić, Čeda i radikali?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/12/2023

-

13:32

Povratak "otpisanih" na izborima 2023: Šta mogu Tadić, Čeda i radikali?
Povratak "otpisanih" na izborima 2023: Šta mogu Tadić, Čeda i radikali? - Copyright Fonet

veličina teksta

Aa Aa

Bivši predsednik, bivši ministri, bivši šef poslaničkog kluba nekadašnje vladajuće koalicije. Jednom rečju, politički veterani, dobro poznati biračima. Posle nekoliko godina van parlamenta, na sledećim izborima pokušaće da se vrate u politički život. 

Euronews Srbija proveravao je šta ovoga puta nude biračima i kakvim se izbornim rezultatima nadaju. Čedomir Jovanović, Boris Tadić i Nenad Čanak su 2016. cenzus preskočili za 0,02%. Ali su im se ubrzo putevi razišli. Osnivač Vojvođanskih ligaša, Nenad Čanak, danas je u političkoj penziji, dok bivši predsednik Tadić novu šansu u političkom životu traži sa bivšim ministrom Sašom Radulovićem. 

 

Koalicija je, ne krije Tadić, tehnička, ne programska, ali je spaja želja za odbacivanjem Evropskog sporazuma o Kosovu. 

Euronews

 

"Nudimo građanima mogućnost da glasaju za dve opcije. Jednu koja je za članstvo Srbije u Evropskoj Uniji i drugu koja nije. Ne kažem ja građanima glasajte za Radulovića, ja kažem glasajte za moju politiku, jer će ova koalicija zastupati i moju politiku nakon ovih izbora", rekao je Tadić i dodao:

"A Radulović kaže svojim biračima, ne glasajte za Tadića, glasajte za mene. To je 'catch all' koalicija i to je normalno i legitimno". 

Treći član nekadašnje koalicije, Čedomir Jovanović, odlučio se za šaljivu kampanju na društvenim mrežama. Najavljuje povratak Čedaja, dok ime liste 'Mora drugačije', objašnjava željom da se spuste tenzije u društvu, a politički protivnici jedni drugima upućuju normalnije mi poruke.

Euronews

 

"Kako da unormalimo ovaj život? Ne možemo sa jedne strane da budemo krezavi i tupavi, a sa druge akademici. To je sve jedna zemlja. Ne može jedna strana ulice da živi, a druga da nestane. Meni se ne sviđa što su sekirom pocepali Srbiju. Vučiću to odgovara, on je odvalio svoj komad i dok god mi režimo na tu stranu ti ljudi nemaju gde, kako mislite da ga pobedite ako mu ne oduzmete glasove?", rekao je  za Euronews Srbija Jovanović.

Treću sreću traže i radikali

Na suprotnom ideološkom polu, posle dva izborna neuspeha, treću sreću u pohodu na skupštinu traže i radikali. Radikalno dosledno na parlamentarne izbore izlaze samostalno, dok koaliciju sa naprednjacima u Beogradu objašnjavaju potrebom da se spreči da opozicija, za koju tvrde da ima podršku Zapada, osvoji glavni grad i time ugrozi temelje republičke vlasti. Izborni uspeh na svim nivoima ne dovode u pitanje.

Euronews

 

"Mi bismo, naravno, bili zadovoljni što većim brojem glasova i bili bismo zadovoljni da posle ovih izbora učestvujemo u vlasti, jer čini mi se da se svaka ozbiljna stranka bar bori za vlast. I to je ono što je naš cilj. Naravno, mi smo realisti u smislu da znamo koji su naši dometi", kazao je Aleksandar Šešelj iz Srpske radikalne stranke.

Iako politički veterani najavljuju ozbiljnu borbu za ulazak u parlament i ostvarivanje ciljeva za koje se zalažu, dosadašnja iskustva sa prethodnih izbora pokazuju da je povratak sa političke margine teško ostvariv.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija