Politika

Nenadić: "Budžetski avans" za troškove kampanje oko 25 miliona dinara po listi

Komentari

Autor: Tanjug

07/12/2023

-

18:46

Nenadić: "Budžetski avans" za troškove kampanje oko 25 miliona dinara po listi
Nenadić: "Budžetski avans" za troškove kampanje oko 25 miliona dinara po listi - Copyright Medija Centar Beograd

veličina teksta

Aa Aa

Svih 18 lista koje učestvuju na vanrednim parlamentarnim izborima 17. decembra dobiće po 25 miliona dinara, odnosno oko 216.650 evra, izjavio je za Tanjug programski direktor nevladine organizacije Transparentnost Srbije Nemanja Nenadić, navodeći da će liste dobit novac "pod uslovom da su položili jemstvo, a dobiće i one liste koje nisu položile jemstvo, ali posle izbora, ukoliko osvoje više od jedan odsto glasova". 

Kako kaže, po onome što piše u Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti, "budžetski avans" treba da se uplati pet dana od dana kada je utvrđena zbirna izborna lista.

Navodeći da će novac dobiti one liste koje polože izborno jemstvo u vrednosti avansa, Nenadić precizira da su najčešće funkcioneri stranke polagali hiopoteku na nekretnine ili su polagali gotov novac.

"Ta suma novca će biti isplaćena i onim strankama koje nisu položile izborno jemstvo ukoliko na izborima osvoje makar jedan odsto glasova, a kad je reč o manjinskim strankama 0,2 odsto važeć glasova. Tu istu sumu će dobiti, samo naknadno. Partije koje polože jemstvo, a ne osvoje jedan odsto će morati novac da vrate u budžet ili će im izborno jemstvo biti naplaćeno", rekao je Nenadić.

Nakon izbora liste dobijaju oko 23.400 evra po osvojenom mandatu

On kaže da će podnosioci izbornih lista, posle izbora, po osvojenom mandatu dobiti oko 23.400 evra.

"Kad se zbroje budžetski avans i ono što se iz budžeta dodeljuje na osnovu uspeha na izborima manjinska stranka koja osvoji jedan mandat bi dobila ukupno nešto više od 240.000 evra za pokriće troškova izborne kampanje, a stranka koja pređe nešto malo preko tri odsto dobiće iz budžeta ukupno 403.800 evra. Lista koja bi osvojila 50 mandata ukupno bi dobila oko 1,3 miliona evra, a ona preko 100 mandata više od 2,5 miliona evra", objašnjava Nenadić.

On napominje da se taj novac strankama ne dodeljuje bezrezervno i da ukoliko stvarni troškovi kampanje budu manji stranke bi morale novac da vrate u budžet.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija