Politika

Odalović: Trećina nestalih u sukobu u bivšoj SFRJ su Srbi

Komentari

Autor: Tanjug

08/12/2023

-

15:02

Odalović: Trećina nestalih u sukobu u bivšoj SFRJ su Srbi
Veljko Odalović - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik vladine Komisije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je da je tri četvrtine osoba nestalih u ratovima u bivšoj Jugoslaviji pronađeno, ali da se još uvek traga za njih 9.767, od čega su trećina Srbi.

Na konferencija za novinare povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, koju je organizovala Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije, Odalović je rekao da porodice nestalih znaju da je još oko 4.000 neidentifikovanih tela u mrtvačnicima širom bivše SFRJ.

"I niko ne zna čija su. A mi tražimo 9.767 nestalih lica. Ako bi svi oni bili iz sukoba, bilo bi rešeno skoro polovina slučajeva. Ali institucije ne funkcionišu", rekao je Odalović.

Podsetio je da su nestali na teritoriji Hrvatske, Bosne i Hercegovine i na prostoru Kosova i Metohije i da su tamo grobnice, mrtvačnice i arhive, a da oni često pokušavaju da prebace odgovornost na Srbiju.

"Tamo su nadležna tela koja se bave istragama, tamo su nadležna tela koja procesuiraju, tamo su instituti i sve ono što bi trebalo da da neki odgovor", poručio je Odalović. Istakao je da su okruženje i atmosfera u njemu zaista takvi da srpske žrtve nisu tema i zločini nad Srbima se nisu desili, te da nema volje za rešavanje tog pitanja i da je to najstrašnije u svemu. Kako je istakao, trećinu nestalih na području bivše SFRJ su Srbi.

On je zapitao koliko se tela nalazi u mrtvačnicama u BiH i da li uopšte znamo gde su sve sahranjeni Srbi u Sarajevu i Tuzli.

"Oko 350 tela je u mrtvačnici u Prištini, gde je najmanje 80, a bliži smo prema informacijama kojima raspolažemo, 100 srpskih žrtava", naveo je Odalović.

Naglasio je da nije za to da selektivno pričama o žrtvama, jer su to ljudska prava i svih Srba, i Albanaca, i Muslimana i Hrvata.

"Ali ne možemo da se pomirimo s time da je odnos prema srpskim žrtvama takav. Ćuti se. Samo se koriste događaji da se Srbi označe da su zločinci, da su oni krivi, da su oni uradili ovo, da su oni uradili ono", rekao je Odalović.

Što se Srbije tiče, istakao je da naša zemlja u vezi sa tim nema ni jedan problem.

"Da bilo ko, sa bilo kog prostora, uputi zahtev na institucije koje se bave traženjem nestalih lica, da izvršimo sve pretrage na nekom delu teritorije Srbije, mi ćemo to uraditi", rekao je Odalović.

To smo, naglasio je, potvrdili onim što smo do sada uradili i odgovorili smo na svaki zahtev.

"Pronašli smo 914 tela kosovskih Albanaca u izmeštenim grobnicama u Batajnici, Petrovom selu, Perućcu, Rudnici. 480 tela je doplovilo u periodu 1991-1995. rečnim tokovima na teritoriju Republike Srbije. I tamo gde su tada pronađena tela, tamo su sahranjena i sva su ekshumirana u prisustvu kolega iz Hrvatske i BiH koji su bili najviše zainteresovani. Preko 300 njih smo do sada identifikovali", naveo je Odalović.

Dodao je da mu je žao što ne može da priča o velikim rezultatima, o desetinama ili stotinama rešenih slučajeva.

"Jer toga nema. U Hrvatskoj ni poznata grobna mesta nisu ekshumirana, a da ne pričamo o novim zahtevima koji su sa dobro pripremljenim informacijama i podacima koji su dati, a da nisu uzeti u razmatranje. Ista je priča na prostoru KiM, a pretpostavljam i u BiH", konstatovao je Odalović.

On je apelovao na sve na prostoru bivše SFRJ da se ne bave politikom već da je problem nestalih lica civilizacijsko i humanitarno pitanje.

"Kada bi se vratilo to na to, onda bismo mi imali mnogo više šta da vam kažemo i o istini, i o pravdi, i o svemu onome što vas tišti, ali i sada vas najviše tišti da ne postoji informacija šta je sa vašim najmilijim", poručio je Odalović predstavnicima udruženja nestalih i kidnapovanih.

Komentari (0)

Srbija