Politika

Pegaz, Senka, Vrabac, kiler dron osica i obad: Vučić i Alijev na prikazu naoružanja Vojske Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

10/12/2023

-

14:50

Pegaz, Senka, Vrabac, kiler dron osica i obad: Vučić i Alijev na prikazu naoružanja Vojske Srbije
Pegaz, Senka, Vrabac, kiler dron osica i obad: Vučić i Alijev na prikazu naoružanja Vojske Srbije - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prusustvovao danas u Nišu, zajedno sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim, prikazu naoružanja i sposobnosti specijalnih jedinica Vojske Srbije.

Na vojnom aerodromu "Narednik- pilot Mihajlo Petrović" u Nišu predstavljeni su protivdronski PVO sistemi, bespilotne i upravljane vazduhoplovne i zemaljske borbene platforme, a svoju sposobnost predstavila je 63. padobranska brigada i druge specijalne jedinice.

Prisustvovali su i ministar odbrane Miloš Vučević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, kao i ministar finansija Siniša Mali i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Na aerodromu je izveden prkaz PASARS-16 u različitim varijantama sa antindron sistemom: PASARS - Mistral, četvorocevac, sa novorazvijenim raketama zemlja - vazduh, radar i ometač i PASARS - 16, "nulta" serija.

Zatim je prikazana ubojna sredstva rakete zemlja - vazduh RLN-RF i RLN-TK i nove rakete vazduh - zemlja, rakete ALAS i  Loitering municija GAVRAN.

Vojska Srbije prikazala je i bespilotne letelice PEGAZ, SENKA sa zemaljskim stanicom, Sistem RVML-02, VRABAC, Kiler dron OSICA, Naoružani dron OBAD i naoružani mini KVADRIKOPTER. Na Vojnom aerodrmu su i prikazane i kopnene besposadne platforme Mali Miloš V2, Mali Miloš V1, Mali Miloš logisticki, Mali Miloš ultra laki i Zemaljska bezposadna platforma MF Niš. Nakon toga Vojska Srbije predstavila je i Sistem za upravljanje vatrom minobacača.

I 63. padobranska brigada izvela je prikaz vertikalnog i horizontalnog manevra sa helikopterom H-145,  Mi-35M, Mi-17 i Mi-8, modularnog terenskog vozila MTV, borbenih vozila Miloš 4x4 i Hamer. Nakon toga svoje sposobnosti predstavila je i 72. brigada za specijalne operacije upotrebom helikoptera M-17 i daljinski upravljive besposadne platforme Mali Miloš N/V1.

Domaći dron ubica - "Osica" biće spreman za upotrebu u Vojsci Srbije 2024.

Na prikazu naoružanja i sposobnosti specijalnih jedinica Vojske Srbije u Nišu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predsedniku Azerbejdžana Ilhamu Alijevu predstavljena je i srpska bespilotna letelica - dron kamikaza sa bojevom glavom za jednokratnu upotrebu "Osica", koja će biti spremna za upotrebu u Vojsci Srbije 2024. godine.

"Dronovi koje zovemo Osice imaju domet od 25 kilometara za izviđanje, a ova ima domet od 20 km. Ima sopstvenu kameru i ovde možemo videti jedan od napada", rekao je pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović predstavljajući naoružanje koje razvija Vojska Srbije.

Printskrin/Tanjug video

 

Miloradović je rekao da taj dron ima moćnu bojevu glavu koja se koristi protiv tankova i na pitanje predsednika Vučića, kada će biti spreman za upotrebi, rekao da će sve biti spremno 2024. godine.

"Sve prikazane mašine i dronove prevozimo u našim oklopnim vozilima. Takođe ih možete spakovati u ranac i njih može poneti pešadija na mesta gde vozilo ne može otići", rekao je Miloravodić.

Reč je o bespilotnoj letelici, tzv. dronu ubici koju razvija Vojnotehnički institut, a kojim se upravlja putem bežične radio-veze.

"Osica" se može porediti sa letelicama koje se koriste u ratu u Ukrajini.

Tokom obilaska su predstavljena i sva oružja za kopnene snage, na nivou brigade ili kombinovane grupe. 

"Ovo je Pegazus sistem - (domaći) dron dometa 200 kilometara, ima veoma moćan sistem optike kroz koji može da vidi mete, da unosi, daje podatke u sistem upravljanja borbom i da napada mete na zemlji kroz dva tipa municije", naveo je Miloradović.

On je tokom prikaza naoružanja na vojnom aerodromu "Narednik- pilot Mihajlo Petrović" u Nišu predstavio i vozila opremeljena granatama i koja imaju automatski nišan.

"U istom delu imamo set od tri katapulta, tri drona koje zovemo osice. I oni imaju domet od 25 kilometara za izviđanje, a ova druga ima domet od 20 kilometara. Ima sopstvenu kameru i moćnu bojevu glavu protiv tenkova. Biće u upotrebi 2024. godine", rekao je Miloradović.

Miloradović je pokazao i mitraljez, te ukazao i na antitenkovske projektile koji se mogu lansirati sa razdaljine od jednog kilometra.

"Može se popeti čak i uz pokretne stepenice u metrou. I možete dobiti sve moguće informacije o potencijalnim napadima, a takođe ćete znati šta je mašina otkrila. I sve one međusobno razmenjuju podatke. Ovo je nešto što razvijamo. Potpuno robotizovano vozilo. Može raditi i mnogo toga. Može da razruši granate. Može da ide po veoma nepristupačnom terenu", naveo je Miloradović.

Predstavljeni su protivdronski PVO sistemi, bespilotne i upravljane vazduhoplovne i zemaljske borbene platforme, a svoju sposobnost predstavile su 63. padobranska brigada i druge specijalne jedinice.

Vučić: Razgovarao sam sa Alijevim o svim važnim temama od interesa za dve zemlje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se ranije danas sastao sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim sa kojim je razgovarao o svim važnim temama od interesa za bilateralne i ekonomske odnose dve zemlje, ali i o aktuelnim geopolitičkim pitanjima koja opterećuju region i ceo svet. 

"Sa prijateljem Alijevim razgovarao sam danas o svim važnim temama od interesa za naše bilateralne i ekonomske odnose", napisao je Vučić na svom instagram nalogu.

Tanjug/Dimitrije Nikolić

 

Predsednik je dodao da je sa Alijevim razmenio mišljenja i o aktuelnim geopolitičkim pitanjima koje opterećuju region i ceo svet. 

"Ponosam sam na to što smo sa Azerbejdžanom uspeli da izgradimo odlične odnose koje smo podigli na nivo strateškog partnerstva u okviru kojeg, osim energetike, radimo i na brojnim drugim oblastima u kojima unapređujemo saradnju, poput vojne industrije, visokih tehnologija i zajedničke proizvodnje za treća tržišta", zaključio je Vučić.

Vučević:Srbija ima kapacitet da proizvede i isporuči najbolje odbrambene sisteme

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Srbije Miloš Vučević je uoči prikaza opreme i sposobnosti jedinica Vojske Srbije izjavio da je veoma zadovoljan činjenicom da srpska odbrambena industrija ima kapacitet da proizvede i isporuči najbolje moguće odbrambene sisteme.

Vučević je, odgovarajući na pitanje novinara iz Azerbejdžana u Nišu, gde je obeležen početak rada gasnog interkonektora Srbija - Bugarska, rekao da će u predstojećem periodu biti urađene još bolje stvari za obe zemlje, naročito u kontekstu najvećeg sporazuma koji su potpisale obe strane. 

"Veoma sam zadovoljan činjenicom da naša odbrambena industrija ima kapacitet da proizvede i isporuči najbolje moguće odbrambene sisteme, pritom veoma primamljive za Azerbejdžan", poručio je Vučević. 

Komentarišući doprinos Azerbejdžana odbrambenom sektoru, Vučević je rekao da pod tim podrazumeva razmenu iskustava.

"Pod time mislim da podelite vaša iskustva sa nama, naročito način na koji organizujete vaše specijalne snage, vaša iskustva sa bespilotnim letelicama, artiljerijom, raketnim sistemima. Mislim na mnoge stvari. Uvek je bolje prvo se okrenuti prevenciji, kao i očuvanju mira, a ne isprobavati sposobnosti na bojnom polju", naveo je Vučević.

Na pitanje o ulozi Azerbejdžana u evropskoj bezbednosti, koja obuhvata i snabdevanje gasom, Vučević je ocenio da o tome ima veoma pozitivno mišljenje.

"Drago mi je da smo mi, kao Srbija, konačno završili ovaj infrastrukturni projekat. On je veoma važan za naš narod, državu, privredu, nova ulaganja, ali i za ceo region Balkana. Veliko hvala svim zemljama i svim institucijama koje su se angažovale na ovom projektu", istakao je Vučević.

U Nišu su obeležavanju početka rada gasnog interkonektora Srbija - Bugarska prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Bugarske Rumen Radev i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev.

Komentari (0)

Srbija